Thailandsk fisker reddet norsk ektepar med egen kropp

THAILANDS NYE HELT: Den lokale fiskeren Chat Ubonchinda (44) er blitt hele Thailands helt etter å ha reddet NRK-fotograf Arild Hagen og kona med sin egen kropp som planke.

THAILANDS NYE HELT: Den lokale fiskeren Chat Ubonchinda (44) er blitt hele Thailands helt etter å ha reddet NRK-fotograf Arild Hagen og kona med sin egen kropp som planke. Foto: Theerasak Saksritawee / TNAMCOT.com (Panorama Thailand)

Den beskjedne fiskeren er på rekordtid blitt hele Thailands helt etter den uselviske redningsdåden av norsk ektepar fanget i kvikkleire.

18.10.15 15:09

Ekteparet Guo Yaxiang og Arild Hagen er blitt berømte etter en redningsaksjon i Krabi som har gått viralt på sosiale medier det siste døgnet.

Se video av redningsaksjonen nederst i artikkelen

Overfor Thailands Tidende forteller de om hendelsen hvor de ble sittende fast i gjørme til livs – og ble reddet av en heroisk innsats av en nå berømt lokal fisker.

- Enestående redningsdåd

- Det var en enestående redningsdåd å hjelpe vilt fremmede mennesker på denne måten, helt uten tanke på egen vinning, forteller Arild Hagen fra sitt hotell i Krabi til Thailands Tidende.

Videoen (se nederst) på Youtube er sett mer enn 440.000 ganger i skrivende stund og saken går viralt på Facebook globalt. Reuters, Daily Mail og New York Times er blant et utall internasjonal medier som omtaler saken.

- Plutselig forsvant underlaget

- Hvordan havnet dere i gjørma?

- Vi holdt på med fotografering av dyrelivet som kommer fram på mudderflatene i mangroveskogen ved lavvann. Spesielt slamkryperne, de små fiskene som går på land og holder oppvisning. Det føltes trygt å gå langsomt utover, skritt for skritt og kjenne at grunnen føltes trygg. Så plutselig forsvant underlaget og jeg sto fullstendig fast i et synkehull med kvikkleire, forteller Hagen til Thailands Tidende.

Les flere saker om nordmenn i Thailand i Thailands Tidende

I løpet av kort tid Hagen er det ville bli vanskelig å komme løs.

- Min kone Guo Yaxiang ville hjelpe, men ble selv sittende fast. Det føltes skremmende at vi ble trukket dypere jo mer vi jobbet for å komme løs. Vi skjønte snart at det måtte vi ikke fortsette med, men direkte redde for livet kan jeg ikke si vi var. Man tenker vel også rasjonelt på løsninger i en slik sammenheng, forteller Hagen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Thai News Agency (faksimile) tok bilder da det norske ekteparet møtte sin redningsmann Chat Ubonchinda etter å ha jobbet med å spore ham opp. Foto: TNAMCOT.com

– Ropte dere på hjelp?

- La seg flatt ned

- Vi ropte ikke om hjelp, men tenkte vi skulle koble kameraet løs fra stativet, hive det et stykke inn på fastere grunn, og bruke stativet med beina trukket helt ut som støtte for å komme opp igjen. Men før vi rakk å gjøre dette, kom en fisker som var i nærheten raskt til unnsetning, forteller Hagen.

Han flyttet først kamerautstyret lenger inn og prøvde å trekke oss opp i tur og orden.

- Det gikk ikke, og han la seg da flatt ned på underlaget slik at vi kunne støtte oss på ham og komme løs.

Forsvant før ekteparet rakk å takke ham

Det greide de etter hvert, men før Hagen og kona rakk å takke fiskeren var var han forsvunnet.

- Det var en enestående redningsdåd å hjelpe vilt fremmede mennesker på denne måten, helt uten tanke på egen vinning. Heldigvis greide vi, i samarbeid med lokal presse og TV, å spore ham opp slik at vi kunne få takket skikkelig, forteller Hagen.

Sammen med ordføreren i Krabi og den øverste politiske ledelsen ble blomster og pengegaver behørig overbrakt fra flere, og det hele endte som en gladhistorie.

- Det føltes veldig fint at redningsmannen fikk så stor oppmerksomhet i lokalmiljøet. Nå er han blitt nasjonal folkehelt etter at saken har gått verden rundt på internett, sier Hagen.

Hjelpsomme thaier

– Var det andre personer i nærheten som ikke viste like god rådsnarhet som redningsmannen?

– Det var ikke mange mennesker i nærheten, men da vi var kommet vel opp, innsmurt med leire, kom en dame med vannflasker slik at vi fikk vasket av det verste. Folk er så varme og hjelpsomme her, og det føles veldig godt at det finnes slike mennesker, sier Hagen til Thailands Tidende.

Håper fiskeren får det bra

Han ønsker ikke å fokusere på pengebelønningen til fiskeren.

- Jeg synes ikke det er naturlig å gå ut med beløp, men pengegaver er gitt både fra oss og flere andre. Vi håper dette kommer godt med videre i livet for den omsorgsfulle fiskeren, som ikke ventet seg noe tilbake.

- Praktfulle mennesker

- Har dere vært mye i Thailand? Hva tenker dere om dette landet, spesielt nå etter at dette skjedde?

Les alt om nordmenn i Thailand i Thailands Tidende

- Jeg har reist og arbeidet i Thailand mange ganger opp gjennom årene og opplevd ulike deler av landet. Det har alltid vært fine opplevelser å ta med seg videre i livet. Thailand er jo et fantastisk land på mange forskjellige måter, ikke minst mange praktfulle mennesker. Her i Krabi er naturen spektakulær, flotte fjell og mangroveskoger, utrolig fine strender, spennende nattmarkeder, god mat og smilende ansikter, forteller Hagen.

Arild Hagen er fotograf og har blant annet jobbet for NRK med serier som «Naturens former» fra 2007–08, som i ettertid også har kommet i bokform. Sammen med kona driver han også Silkeveven utstilling og vevstue på Skarnes i Hedmark.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag