Det kommer fram i tidligere hemmeligstemplede dokumenter som britiske myndigheter nylig har frigjort, skriver The Independent.

Den tidligere sjefen for den britiske forsvarsstaben Lord Hill-Norton uttrykket misnøye over at Thatcher-regjeringen ignorerte UFO-observasjoner på britisk jord og bestemte seg for å forfatte et brev til Thatchers daværende forsvarsminister Michael Heseltine.

Brevet ble skrevet 1. mai 1985 og Hill-Norton henviser til en hendelse på flybasen i Suffolk ved Rendelsham Forest, som britene deler med det amerikanske flyvåpenet. Det amerikanske flyvåpenet rapporterte om to hendelser hvor de hadde observert mystiske lys og metalliske, flygende objekter i skogen like ved basen i desember 1980.

- Etterlot spor av radioaktivitet
Amerikanerne påsto at de triangulære objektene hadde etterlatt seg spor av radioaktivitet, samt synlige merker på bakken. Oberst Charles Halt, nestsjef på basen, var også vitne til hendelsen og skrev en kortfattet rapport 13. januar 1981.

Men Det britiske forsvarsdepartementet avviste hele hendelsen fram til obersten avslørte observasjonene i sine memoarer i 1983. Da tok Forsvarsdepartementet bladet fra munnen og understreket at hendelsen ikke var av militær interesse.

- Mitt personlige inntrykk etter å ha vurdert det oppstykkede, men også fengslende bevismaterialet som ble gjort offentlig gjennom media, så kan ikke saken avvises med et slikt likegyldig ordelag. Dersom rapporten som ble forfattet av det amerikanske flyvåpenet i januar 1981 er korrekt, så er det bevis for at britisk luftrom og territorium i stor grad er sårbar for uautorisert inntrenging, skrev den nå avdøde Hill-Norton i brevet.

- På en annen side. Dersom rapporten til nestlederen for basen blir avvist, så har vi bevis – som ikke er mindre bekymringsverdig etter min oppfatning – på at et stort antall med personell fra det amerikanske flyvåpenet som tjenestegjør på en viktig base på britisk territorium, er i stand til å gjøre seriøse feilvurderinger med konsekvenser som kan være alvorlige i militært sammenheng, skriver han videre.

X-Files får skylden
Dette er fjerde gangen at Det britiske forsvarsdepartementet frigir UFO-dokumenter til Riksarkivet. Dokumentene som ble frigitt mandag inneholder 800 såkalte UFO-observasjoner som ble gjort i perioden 1993 til 1996. Men hele 609 av disse observasjonene ble gjort i 1996.

- Den store økningen i antallet i 1996 kan skyldes publikums bevissthet på UFO-er og romvesener som følge av den populære TV-serien «The X-Files» og filmen «Independence Day», sier David Clarke ved Sheffield Hallam University, som er rådgiver ved Riksarkivet for Forsvarsdepartementets UFO-dokumenter.