*Nettavisen* Nyheter.

The Economist løfter fram Norden som forbilde

London (NTB): Politikere fra både høyresiden og venstresiden kan lære av de nordiske landene, mener det britiske nyhetsmagasinet The Economist.

Med hele forsiden dekket av et bilde av en skjeggete viking i hjelm med store horn skriver The Economist i ukas utgave at Norden er «den nye supermodellen» for økonomisk politikk.

De fire store nordiske landene - Sverige, Danmark, Norge og Finland - gjør det rimelig godt, fastslår nyhetsmagasinet. «Hvis du kunne blitt gjenfødt hvor som helst i verden som en person med gjennomsnittlige evner og inntekt, ville du ha foretrukket å bli en viking», skrives det på lederplass.

The Economist retter spesielt søkelyset mot «den nordiske modellen», som nå er på moten blant økonomer i hele verden. Ifølge The Economist viser denne modellen at det er mulig å kombinere et fritt marked med en stor stat.

«Den viktigste lærdommen fra de nordiske landene er ikke ideologisk, men praktisk», skriver The Economist. «Staten er populær ikke fordi den er stor, men fordi den fungerer.»

Nyhetsmagasinet, som regnes som høyreorientert, er imidlertid ikke helt fornøyd. «Den nye nordiske modellen er ikke perfekt», fastslås det på lederplass. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.