*Nettavisen* Nyheter.

The Times: Stoltenbergs periode forlenget for å blokkere Trumps mann

- Høres ikke urealistisk ut, sier NATO-ekspert.

Den britiske avisen The Times erfarer at «NATO-partnere har tvunget gjennom en forlengelse av perioden til alliansens sjef (generalsekretær red.anm.) for å avverge at president Trump pålegger en etterfølger».

- Det at man her er redd for hva Trump vil kunne finne på i en sånn sammenheng, at han eventuelt drar en annen kandidat opp av hatten, høres ikke urealistisk ut fordi han er en uberegnelig størrelse, sier NATO-ekspert Svein Melby til Nettavisen.

- The Times er en seriøs britisk avis, og hvis de har gode kilder på det, så høres ikke det urimelig ut at det ble jobbet i kulissene for å forhindre at han (Trump) skal gjøre noe uforutsett, sier Melby, som er seniorrådgiver ved Institutt for forsvarsstudier.

Jens Stoltenberg (60) fikk nylig forlenget sin periode som generalsekretær i NATO med to år fram til 2022. Dette er andre gang Stoltenbergs periode som NATO-sjef blir forlenget, som innebærer at han vil sitte som generalsekretær i totalt åtte år. Dette har bare skjedd én gang tidligere i alliansens 70 år lange historie. De fleste NATO-sjefene har tjenestegjort ikke lenger enn fem år.

- Begrense Trumps innblanding

To høytstående kilder opplyser til den britiske avisen The Times at medlemsland i alliansen har jobbet med å utsette prosessen med å finne Stoltenbergs etterfølger fram til etter det amerikanske presidentvalget neste år, i håp om at USA får en ny president.

En kilde sier til avisen at hensikten med forlengelsen av Stoltenbergs periode var å begrense muligheten for Trumps «innblanding» i utnevnelsen av en etterfølger.

Den andre høytstående kilden sier følgende til avisen: «Det var en følelse av at det ville være bedre å flytte det fram til etter presidentvalget.» Men kilden legger til at dersom Trump blir gjenvalgt, «vil han åpenbart være med i spillet».

- Går noen runder bak kulissene

Selv om det ikke er banket i stein, har tidligere NATO-sjefer normalt sett forpliktet seg til en periode på fire år med mulighet for en forlengelse på tolv måneder.

Det finnes ingen formelle retningslinjer rundt prosessen med å velge ut en ny generalsekretær, skriver The Times. Forhandlinger pågår på bakrommet fram til det oppnås en enighet.

- Mitt inntrykk når det gjelder disse generalsekretærjobbene, er at de store aktørene går noen runder bak kulissene og drøfter potensielle kandidater. Og så må man ha backing fra Washington og de store europeiske landene, og så slutter de andre landene seg til, sier Melby.

Klikk på bildet for å forstørre.

USAs president Donald Trump sammen med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i Det hvite hus. Foto: Johan Falnes (NTB scanpix)

Skryter av Stoltenberg utad

Tirsdag hadde Trump og Stoltenberg møte i Det hvite hus. Da uttalte Trump at han ønsket å forlenge perioden til Stoltenberg, og omtalte forholdet mellom han og den norske NATO-sjefen som «fantastisk».

- Han har gjort en enestående jobb, og da tiden var inne for å fornye (perioden) - det var mange folk som ville ha den jobben, det er en flott jobb - hadde jeg ingen tvil i mitt hjerte om hvem jeg ville ha, sa Trump da han møtte Stoltenberg i Det hvite hus tirsdag.

Selv om Trump uttalte offisielt at han stilte seg bak forlengelsen av Stoltenbergs periode, betyr ikke det nødvendigvis at USAs president mener det samme bak lukkede dører, ifølge Melby.

- Selv om Trump offisielt snakker positivt om Stoltenberg, så vet man ikke hva han faktisk mener. Dette er en president som har et ganske kritisk syn til kollektive ordninger som NATO, og hvilken rolle USA skal spille overfor NATO. Man må ikke miste av syne at Trump står for et annet syn enn det tidligere amerikanske administrasjoner har stått for, sier Melby.

- Så har kanskje Trump brukt Stoltenberg til å presse fram økte bevilgninger og økt amerikansk militært nærvær i Europa. Og taktisk sett har Stoltenberg spilt opp til Trumps åpenbare ønske om å få smiger, sier Melby.

Klikk på bildet for å forstørre.

NATO-ekspert Svein Melby Foto: (Forsvaret.no)

Kritisk til NATO

Trump har aldri lagt noe skjul på hva han mener om NATO-medlemmenes bidrag til alliansen, og at USA er den desidert største bidragsyteren. Fra første stund har Trump lagt enormt press på medlemslandene om å øke bevilgningene til NATO. Trump har også antydet at han ikke er noen tilhenger av amerikansk medlemskap i alliansen.

- Folk betaler, og jeg er veldig glad for det, svarte Trump på spørsmål under tirsdagens pressekonferanse om han vurderte å trekke USA ut av NATO.

Usikkerhet og press har åpenbart ført fram til resultater, ettersom Europa og Canada har til sammen økt forsvarsbudsjettene med 41 milliarder dollar siden Trump overtok som president, ifølge NTB.

Fakta

Fakta om NATO

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag