Gå til sidens hovedinnhold

Thea (6) ble syk for livet

Svineinfluensavaksinen gjorde den aktive og skøyeraktige jenta syk for livet.

Det hender at hun er våken under i én time om dagen, forteller pappa Per Kristian Strand på Fjære på Kjerringøy.

Han er bitter. Livet til Thea og familien er helt annerledes etter at jenta fikk narkolepsi.

Les saken i Avisa Nordland

35 barn rammet
Narkolepsi er en kronisk nevrologisk forstyrrelse av søvnreguleringen. 35 barn mellom 4 og 19 år har fått narkolepsi etter å ha tatt svineinfluensavaksinen.

Per Kristian og kona Therese gjorde det de følte det måtte gjøre som ansvarlige foreldre og sørget for at Thea fikk svineinfluensavaksinen.

2,2 millioner nordmenn fulgte rådet om å vaksinere seg.

Sovnet i snøen
- Thea fikk vaksinen siste dagen i november i 2009. Da var hun fire år. Halvannen måned etterpå fikk hun de første symptomene. Det startet med at hun var så sliten når hun kom fra barnehagen. I barnehagen begynte hun å sovne på det underligste steder. En gang fant de henne sovende i en snødunge.

Faren forteller at hun også endret seg i humøret.

Thea ble henvist fra helsesøster til lege, videre til sykehuset der hun fikk fjernet mandlene. Men det hjalp ikke. Senere ble det mistanke om epilepsi og hun ble henvist til epilepsisenteret i Bærum.

- De skjønte at det var noe annet. Da var det jo også fra Finland blitt snakk om en sammenheng mellom svineinfluensavaksinen og narkolepsi.

Sterke medisiner

For knapt et år siden fikk Thea diagnosen.

- Vi ble rystet. Det er først nå vi er i ferd med å fordøye det, sier Strand.

Han forteller at Thea må gå på veldig sterke medisiner.

- Jeg kan ikke fordra at datteren min får så sterke preparater. Jeg kan ikke tro at dette er noe særlig bra for kroppen, sier han.

Lammelser
De opplever ikke at medisinene virker noe særlig. Hun sover fremdeles veldig mye og er trøtt og slapp. Hun har i tillegg til narkolepsien utviklet katapleksi, en muskelsykdom som fører til lammelser i ansiktet.

Thea mister mange skoledager. De fire første månedene i første klasse hadde hun 200 timers fravær. Hun kan ikke ta bussen til skolen, på de få minuttene det tar, sovner hun. Ved siden av pulten har hun en madrass hun kan hvile på.

- Ingen kan gjøre noe med sykdommen. Ikke i dag, men vi håper at det kan utvikles noe som kan hjelpe i framtiden.

Alle dager er ikke like, forteller Strand. Noen dager er Thea våken for det aller meste. Andre dager er stort sett bare søvn.

Meningsløst
- Vi prøver å fokusere på å gjøre hverdagen til Thea så god som mulig, men vi har ikke lyse tanker om helsevesenet som sendte ut en vaksine som ikke var utprøvd. Mange har det verre enn vi har det, men det er så meningsløst at en unødvendig vaksine skulle utløse dette, sier Per Kristian Strand.

I VG torsdag kaller professor i medisinsk etikk, Jan Helge Solbakk, massevaksinasjonen mot svineinfluensa for en av de største medisinske skandalene i moderne tid.

I juli 2011 vedtok Den europeiske vitenskapelige legemiddelkomiteen at vaksinen Pandemrix ikke er anbefalt til personer under 20 år på grunn av sammenhengen med narkolepsitilfeller.

Les flere saker i Avisa Nordland her

Kommentarer til denne saken