Gå til sidens hovedinnhold

Therese fikk en isblokk i hodet

- Jeg hørte brakelyser, men klarte ikke løpe unna, sier Therese Jørgensen (9).

- Jeg hørte brakelyder, men klarte ikke å løpe unna. Raset kom så fort, forteller Therese til Tvedestrandsposten .

Blod over alt
Da ulykken skjedde, var hun på vei for å hente hjelp av en lærer fordi ei skolevenninne hadde ramlet og slått seg i skolegården, som niåringen beskriver som gørrglatt. Therese fikk aldri varslet læreren. I stedet ble hun selv truffet av en stor isblokk, som raste fra tak-et på det høye skolebygget. Blokken traff niåringen midt i ansiktet, og hun fikk et dypt kutt mellom øynene.

Ulykken skjedde torsdag i forrige uke i et friminutt.

- Det var skikkelig vondt. Det var blod over hele meg og på bakken, forteller Therese, som selvsagt ble svært skremt. Det ble også medelevene som var vitne til ulykken.

Therese mener det bare var flaks at ikke flere elever ble truffet av raset. Hun forteller at det gikk flere ras like etterpå. Isklumper spratt rundt i skolegården.

En lærer kjørte Therese til Tjenna legekontor, der hun fikk bedøvelse og måtte sy to sting.

Stort ansvar
Huseiere, i dette tilfelle Tvedestrand kommune, har et omfattende ansvar for å sikre sine tak, slik at skader unngås. Hvis det skulle vise seg at huseier har opptrådt uaktsomt, blir vedkommende holdt erstatningsansvarlig.

Thereses mor, Elene Jørgensen, er kritisk til at ikke elevenes sikkerhet er bedre ivaretatt på skolen.

- Skolen har satt opp sperrebånd som viser hvor elevene ikke kan oppholde seg, men dette er tydeligvis ikke godt nok. Therese befant seg i det «trygge» området da hun ble truffet av raset, påpeker mor-en.

Hun reagerer også på måt-en hun ble varslet om ulykken av skolen.

- Jeg fikk beskjed av en kontormedarbeider om at Therese var blitt truffet av et tak-ras, og at hun var hos legen. Vedkommende hadde mangelfull informasjon om situasjon-en, sier Elene.

Hun etterlyser klarere rutiner når slike ulykker skjer.

- Jeg ble selvsagt veldig redd da jeg fikk høre om ulykken, og også etterpå da jeg så det dype kuttet Therese hadde fra øyekrok til øyekrok. Nå er jeg bare glad for at det ikke gikk verre. Hun kunne blitt truffet i øyet og blitt blindet, påpeker Elene Jørgensen.

- Hadde det skjedd, ville jeg ha politianmeldt skolen, legger hun til.

Torsdag var Elene Jørgensen hjemme med datteren. Therese ble kvalm og uvel etter ulykken, og må ta det med ro.

Ikke bra nok
Noen timer etter ulykken oppsøkte moren rektor, John Johansen.

- Han fortalte at skolebygget er for høyt til at vaktmesteren kan komme opp og få fjernet snø og is. Det synes jeg er for dårlig. Dette må det gjøres noe med, uansett hvor høyt bygget er! At elevenes sikkerhet er ivaretatt på skolen, er noe vi som foreldre bør kunne ta som en selvfølge. Jeg håper skolen heretter tar dette på alvor, sier Elene, som for øvrig ikke fikk noen beklagelse fra rektoren.

Tatt opp flere ganger
Leder av FAU ved Tvedestrand skole, Bente Nævestad, sier at hun flere ganger har tatt opp problemet med snø og is på skoletakene med rektor.

- I fjor vinter tok jeg dette opp første gang. Noen istapper ble da slått ned, men is og snø ble liggende på taket. Senere på vinteren henvendte jeg meg på nytt, fordi snøfangeren på gymsalbygget hadde blitt presset ned av is og snø. Heldigvis var det ingen under raset den gangen, da snøfangeren løsnet på kvelden, sier Nævestad.

Hun forteller videre at kommunen i fjor vår satte opp stillaser for å utføre reparasjoner av tak og snøfanger på gymsalbygget.

- Stillasene står der fremdeles. Jeg lurer på hva som er gjort med tak og snøfangere. I tillegg spør jeg meg hvor lenge dette stillaset egentlig skal stå, og hvor godt det er sikret, sier Nævestad.

Utvidet sperreområde
Rektor John Johansen erkjenner at ulykken viser at elevene ikke er godt nok sikret mot tak-ras. Han sier at skolen etter ulykken utvidet det avsperrede området i skolegården.

- Men FAU er ikke fornøyd med dette. De mener avsperring ikke er hensiktsmessig, sier Johansen.

Han er for øvrig enig i at det er uheldig å sperre av store deler av skolegården.

- Jeg har nå tatt kontakt med Svein Olav Dale og Arne Th. Aanonsen som har ansvaret for kommunale bygg, og spurt om det er mulig å få fjernet is og snø fra skolebyggene, sier rektoren.

- Isen er borte
Nettavisen har vært i kontakt med Tvedestrand kommune for å høre om de har fjernet isen og snøen fra skoletaket.

- Det er nesten ikke snø og is igjen der oppe etter snøsmelting, så det er ikke noe å fjerne. Det ligger bare litt snø helt nede ved snøfangeren på enkelte plasser, sier avdelingsingeniør Arne Th. Aanonsen.

Aanonsen forteller at de har sikret området bedre, ved å sette opp et plastgjerde, som bildet over viser.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021