RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Hans Trygve Holm (Avisa Nordland)

Thomas (31) fikk kvinnes pasientjournal

Sist oppdatert:
Fikk med seg sensitive personopplysninger om en annen pasient.

BODØ (Avisa Nordland): Da han kom hjem fra legekontoret oppdaget 31-åringen at han hadde fått med seg sensitive personopplysninger om en annen pasient.

- Slik skal bare ikke skje. Legekontorene har et ansvar for å sjekke hva de gir ut, sier en rystet Thomas Dahl Mathisen.

31-åringen var innom den tidligere fastlegen sin for å få med seg pasientjournalen sin - og bringe denne videre til sin nye lege.

Men med på «kjøpet» fikk han også en annen persons pasientjournal.

Les saken i an.no

Sjokk
- Jeg fikk fullstendig sjokk da jeg begynte å bla i papirene. For her var det oppramset en rekke sykdommer og lidelser som jeg aldri har hatt. Men etter en stund skjønte jeg at jeg satte med to journaler mellom hendene.

Han reagerer sterk på det han omtaler som mangelfulle kontrollrutiner.

- Her står hele diagnose- og medisineringshistorikken til kvinnen. Rubbel og bit fra 2005 til 2008. Og videre er det oversikt over laboratorieprøver samt notater om pasienten, forteller Dahl Mathisen.

Pasientombudet
Nå vil 31-åringen overlevere papirene til pasientombudet i Nordland.

- Jeg håper at pasientombudet griper fatt i denne saken. For etter mitt syn bør dette få konsekvenser. Det må føre til en eller annen reaksjon, slik at legekontoret skjerper rutinene sine. For det er riv ruskende galt at jeg skal få vite om andres sykdommer og lidelser.

Kvinnen selv liker svært dårlig at pasientpapirene har havnet på ville veier.

- Horribelt
- Dette er ganske enkelt horribelt. Hvordan i all verden kan de dele ut min journal? Hvor er kontrollrutinene?

Hun mener at det er riktig at pasientombudet blir involvert i denne saken.

- Jeg vil selv kontakte legekontoret i Bodø. Jeg vil ha et svar på hvordan dette kan skje.

Ifølge kvinnen forsvant hennes journal for en del år siden.

- Da jeg flyttet til Bodø, ble min pasientjournal sendt fra min gamle fastlege til min nye her. Men denne kom imidlertid aldri fram. Så resultatet ble at den ble sendt på nytt. Det kan virke som at ansatte ved legekontoret har lagt mine papirer inni journalen til en anen pasient, sier hun.

Ingen sanksjoner
Pasientombudet i Nordland, Inger-Marie Sommerset, sier at sanksjoner ikke har noe for seg i slike saker.

- Vi forutsetter at legekontoret selv tar tak i rutinen sine, og finner ut av hvordan man skal unngå slike ting. Det aller viktigste er at det ikke skjer igjen. Det vi kan gjøre, er å sende et brev og be om en redegjørelse, sier Sommerset som mener en god dialog er viktig.

- Det å gi noen en annen pasients journal er per definisjon et brudd på taushetsplikten. Men sanksjoner har likevel lite for seg. Her handler det om rutiner, og det er bedre å ha en god dialog, sier hun.

Daglig leder ved Nordland Medisinske senter, Michael Haugen legger seg flat.

- Dette skal ikke skje og vi beklager dette på det sterkeste. Vi oppfatter dette som svært uheldig og ser alvorlig på saken. Vi har gjennomgått våre rutiner i forhold til utlevering av journal og endret disse for at noe liknende ikke skal skje igjen, skriver han i en epost til AN.

Se flere saker i Avisa Nordland

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere