GARDERMOEN (Nettavisen): Eiendomsmilliardær Olav Thon (95) møtte Høyres morgenfugler til næringslivsseminar noen timer før partiets landsmøte startet på Gardermoen fredag.

- Vi dyrker våre idrettshelter, men de som virkelig fortjener å bli løftet frem er heltene i næringslivet, hvor du leder an, sier næringslivspolitiker Linda Hofstad Helleland (H) og tar vel imot Thon.

Nettavisen fikk et lengre intervju med den spreke 95-åringen etter seminaret, som var på hans eget hotell, der han avslører både bryllupsplaner og sitt syn på boligrenta.

Se intervju med Olav Thon øverst i saken!

- Ikke vær redd for å jobbe!

Thon delte godbiter fra sine 77 år som næringslivsleder, også om fartsboten han slapp og som gjorde at han blinket ut nettopp Flå som er kommune han ville satse på.

Siden har tresifrede millionbeløp trillet inn, så der er det en vennlig politibetjent som bør takkes.

- Hva er det beste tipset du kan gi til dem som vil opp og frem?

- I næringslivet er det enkle regler som gjelder, du må alltid holde dine forpliktelser, det danner grunnlag for tillit. Det andre er at du ikke må være redd for å jobbe. Hvis du i tillegg har en positiv holdning hos kommunale politikere, ligger det godt an, sier Thon til Nettavisen.

Hemmelighetsfull

- Nå er du på Høyres landsmøte, betyr det at det er Høyre du vil stemme på ved høstens valg?

- Jeg har aldri gitt uttrykk for hva jeg kommer til å stemme, selv om jeg en gang rykket inn en annonse for Frp. Men verken i dag eller den gang var jeg medlem i Frp, jeg er ikke medlem i noe politisk parti, så på det viset er jeg veldig nøytral, sier han.

- Er det noen av partiene du vil støtte økonomisk i valgkampen?

- Det har jeg heller aldri gått ut med offentlig. Jeg har holdt meg stort sett unna det.

Thon forteller at han i dag, i eget eie, har 70 hoteller.

- Hva er målet?

- Det må bli noen hundre det, da, ler han.

Tror på lav rente fremover

- Du, det er en ting vi lurer på. Skjeggkre er et fenomen som bekymrer mange. Er det noe som bekymrer deg?

- Nei, det kan jeg ikke si ... Vi har vel verre problemer enn det. Det er jo etter sigende helt ufarlig, men den er ekkel. Den dør vel ut, svarer Thon ubekymret.

Han er heller ikke særlig bekymret for norsk økonomi. Torsdag sa sjeføkonom Jan Andreassen til Nettavisen at han har tro på lav rente i Norge i flere tiår fremover.

- Tror du renta vil holde seg lav i Norge fremover?

- Ja! Jeg ser ikke noen grunn til at renten skulle gå opp. Det vil først være aktuelt hvis vi får inflasjon, en voldsom etableringsvilje - og jeg ser ikke at noe av det gjelder for dagens situasjon, så jeg kan være enig i at jeg tror lave renter fortsetter, særlig innen EU, svarer eiendomsmiliardæren.

Trukket inn i nettsvindel

- Med ditt profilerte navn, er du også trukket inn i en nettsvindel. Hva tenker du om det?

- Det liker man ikke, men det er jo et problem, og kanskje først og fremst et politisk problem som verden på en eller annen måte er nødt til å løse. Jeg vil tro at løsningen vil være å gi kjempebøter for falske opplysninger. Hvis det blir store nok bøter, blir driftskapitalen for disse svindlerne, for det er det de er, borte, sier Thon.

Om mulig bryllup: - Hun ligger godt an, da

- Så til noe som er langt hyggeligere. Du har i et NRK-intervju nevnt at du kan komme til å gifte deg med din kjæreste. Har du kommet noe lenger i så måte?

- Jeg tror ikke vi foretar noe frieri her over bordet. Men hun ligger jo godt an da.

- Kunne det vært litt stas?

- Jeg har sagt i fra at jeg selv ønsker å komme med den nyheten hvis det blir, svarer han med et lurt smil.

- Bør klare hundre år!

Thon ser ingen grunn til å bremse til tross for sin høye alder:

- Så lenge man ikke blir sittende med alzheimer eller noe sånt, er tanken min at jeg skal forhåpentligvis være klar i hodet selv om knær og et og annet svikter litt, og da bør man jo klare hundre år i alle fall, sier han.

- Har det blitt mange skiturer i vinter?

- Ja ..., to-tre. Men de blir ikke så lange. Jeg var jo vant til å gå fra Finse til Geilo, flere ganger i løpet av vinteren, men det er det slutt på. Men jeg skal klare hyggelig, jevnt terreng i Nordmarka et par år til, sier Thon til Nettavisen.

Høyres landsmøte avholdes på Gardermoen i helga, og Nettavisen er til stede og dekker det som skjer der.