RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Thor-Sindres bolig ble verdiløs over natta

Foto: Tom Melby (Avisa Nordland)
Sist oppdatert:
Tre år etter at han kjøpte leiligheten, sier kommunen at den ikke er godkjent som bolig, og truer med tvangsmulkt.

I 23 år har to leiligheter blitt solgt i det åpne markedet. Plutselig fant Bodø kommune ut at Thor-Sindre Johansen ikke har lov til å bruke sin til bolig, skriver Avisa Nordland.

Den fortvilte 24-åringen fra Bodø blar i en stor bunke papirer. Leiligheten hans i Ivar Lunds vei ble verdiløs over natta. Dersom han igjen skal få bruke den til bolig, mener Bodø kommune at han må bruke flere hundre tusen kroner på prosjektering til en byggesøknad, samt utebedringer av leiligheten slik at den tilfredsstiller nåtidens branntekniske standard.

I tillegg truer de med tvangsmulkt på 30.000 kroner dersom han ikke retter seg etter påleggene.

– Leiligheten er i null nå. Derfor får jeg heller ikke lån i banken til utbedringer. Jeg er i praksis konkurs, sier han.

De mest leste sakene i Nettavisen nå:

Infoland
Moren til Johansen kjøpte leiligheten gjennom megler i 1998. 11 år senere kjøpte sønnen den. Allerede da visste kommunen at leiligheten ikke var godkjent.

Det går fram av matrikkelen at status ble endret i 2008.

– Har ikke Bodø kommune informasjonsplikt til Infoland da? Men leiligheten ble solgt som om den var godkjent til bolig, sier han.

Infoland er registeret meglere hovedsakelig benytter seg av. Der sto den altså oppført som bolig, noe kommunen benekter at den er.

Hvorfor?
Thor-Sindre Johansen har selv vært i arkivene til Bodø kommune. Han har ikke funnet noe annen søknad, annet enn at leiligheten kun er seksjonert ut.

– Men arkivene ligger helt åpne. Hvem som helst kan ta dokumenter med seg. En megler kan låne dokumenter, for så å glemme å legge dem tilbake, sier han. AN har selv sett dokumenter fra arkivet. I dokumenter som ligger i mappa, henvises det til andre dokumenter som ikke finnes i det samme arkivet.

Spørsmålet er derfor: Hvorfor sto leiligheten oppført som bolig i Infoland? Det kan ingen svare på.

I alle år har også eiere av leiligheten betalt kommunale avgifter.

Verdiløs
I motsatt ende av huset ligger det ei tilsvarende leilighet. Også den er blitt verdiløs. Eieren der har gitt opp og flyttet.

Vegard Kristiansen var tidligere styreleder i sameiet Ivar Lunds vei 4. Han forsøker nå å hjelpe beboerne ut av floken. En floke som for konsekvenser for hele sameiet på seks leiligheter. På grunn av det som nå skjer får ikke sameiet foretatt utbedringer av Ivar Lunds vei 4.

– Per definisjon er hele sameiet verdiløst, sier han og frykter at hans eget salg kan bli opphevet. Han finner det helt urimelig at Bodø kommune krever byggesøknad etter at de blant annet har krevd kommunale avgifter i 23 år.

– Det som foregår er galskap, understreker han.

Avdød
Det var i 1989 at daværende eier bestemte seg for å seksjonere ut leiligheten og selge dem som boliger. Eieren har nå gått bort.

Floken for Thor-Sindre Johansen startet i januar 2011 da han skulle renovere leiligheten og ble møtte av kommunen med at leiligheten hans ikke er en bolig.

Johansens advokat, Anders Rydmark, skriver i brev til kommunen at han formoder at det i seksjonsbegjæringen ble krysset av for boligformål. Dette har ført at seksjoneringen senere er blitt innført i samtlige registre som bolig. –

I denne saken er dette nå endret, men det endrer ikke det grunnleggende faktum og det som la til rette for feilen i sin tid, mener han.

Kommunen står på sitt
Bodø kommune avviser at det noen gang har eksistert en søknad om bruksendring.

– Vi har brukt ganske mye tid og ressurser på å gå gjennom det som finnes, uten å finne en søknad om bruksendring, sier bygningssjef Tor Åseng i Bodø kommune.

Han er klar på at siden de ikke finner en slik søknad er det nåværende plan- og bygningslov som gjelder og at de også har fått medhold hos fylkesmannen.

De har nå gitt Johansen frist til 4. februar med å utbedre leiligheten eller å sette den tilbake til slik den var før 1989. Noe som betyr at Johansen ikke kan bo der.

Les flere saker i Avisa Nordland her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere