Gå til sidens hovedinnhold

Thorning-Schmidt forbereder danskene på magre år

København (NTB-Ritzau): Helle Thorning-Schmidt brukte sin første nyttårstale som Danmarks statsminister til å forberede danskene på tøffere tider.

- De fete årene ligger bak oss. Vi må forberede oss på noen magre år. Tiden framover vil kreve mye av oss, sier sosialdemokratenes Helle Thorning-Schmidt.

I talen peker hun på at den økonomiske krisen har endret vilkårene for å skape framgang, som generasjon etter generasjon med dansker tidligere har nytt godt av. I år venter et offentlig underskudd på 100 milliarder kroner eller mer, fortsetter hun.

- Det er svimlende mye penger. Underskuddet betyr at vi betaler for velferd med penger vi ikke har. Det går ikke i lengden, det sier seg selv, advarte statsministeren.

Danmark må få kontroll over det statlige underskuddet, og danske bedrifter må igjen bli mer konkurransedyktige, mener hun. Regjeringen ser for seg reformer innenfor blant annet pensjons- og skattesystemet.

- Mange vil oppleve forandringer. Mange vil bli bedt om å ta en ekstra tørn. Og ja, vi kommer til å oppleve nedskjæringer og innstramninger. I tiden som kommer, må vi ta beslutninger som kan måle seg med de vanskeligste i vår historie, fortsetter Thorning-Schmidt. (©NTB)