RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
ELDST: Thorvald Netteland fotografert i forbindelse med portrettintervjuet i Firda tidligere i år.
ELDST: Thorvald Netteland fotografert i forbindelse med portrettintervjuet i Firda tidligere i år. (Andreas Isaksen Dahl/FIRDA)

Thorvald var Norges eldste - ble 106 år

Sist oppdatert:
Feiret sin siste fødselsdag for 11 dager siden.

(SIDE2): Norges eldste mann døde langfredag 6. april, bare 11 dager etter han rundet 106 år.

Thorvald Netteland ble født 27. mars 1906, og etterlater seg både barn, barnebarn og oldebarn.

Mye kjærlighet og fisk
- Det er en høy alder jeg har nådd. Nå tåler jeg ikke kveite og laks lenger, men jeg har spist mye av dette opp gjennom tidene. Jeg har dessuten aldri drukket alkohol og har holdt meg sprek og sterk, sa Netteland selv, i et portrettintervju med Firda så sent som 23. januar i år.

- Kjærlighet har det også vært mye av, la han til, og siktet til kona som gikk vekk i 1992. Hennes bortgang markerte dessuten starten på den tyngste perioden i livet til Netteland.

Tunge år på 90-tallet
To år senere, i påsken 1994, miste nemlig sønnen og hele familien hans livet i ei tragisk bilulykke i Instefjorden i Gulen. Ulykken skjedde da de var på vei hjem til Solund for å besøke Netteland.

- Det var en veldig tung periode. Jeg trodde ikke at jeg skulle komme meg på beina igjen etter det, men tenkte at jeg måtte være sterk på grunn av resten av familien, og klarte til slutt å ta meg sammen, fortalte Netteland til Firda i januar.

Da Firda lagde portrettintervjuet med han tidligere i år, var det en oppegående og frisk Netteland avisen møtte, med sterke synspunkter på alt fra de planlagte vindmøllene i hjemkommunen til moderne teknologi.

Langfredag 6. april 2012 sovnet han stille inn på Solundheimen i ytre Sogn.

Hordalending overtar tronen
Med Netteland sin bortgang er det ifølge Wikipedia 105 år gamle Birger Nikolai Synsvoll fra Osterøy utenfor Bergen som nå overtar tittelen Norges eldste mann. Synsvoll er født 31. oktober i 1906.

Norges eldste nålevende person er en kvinne. Kristi Øktedalen fra Nore og Uvdal er født 29. juni i 1902, og fyller dermed 110 år til sommeren.

Avdøde Maren Bolette Torp fra Oslo innehar rekorden som Norges lengstlevende person i moderne tid. Torp var 112 år og 61 dager da hun døde 20. februar i 1989.

Thorvald Netteland blir gravlagt fra Solund kirke fredag 13. april.

Flere nyheter fra Firda får du her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere