*Nettavisen* Nyheter.

Thrilleravstemning: Fellesforbundet vil utrede alternativer til EØS

 

ADVARTE: Ap-leder Jonas Gahr Støre talte til Fellesforbundet tirsdag, og advarte mot å røre EØS-avtalen. Her er han sammen med Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet. Onsdag vedtok forbundets landsmøte at de ønsker en EØS-utredning, men mange ønsket at avtalen skulle sies opp - noe som kan skape trøbbel for Støre. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Ap-leder Jonas Gahr Støre slapp med skrekken - så langt.

16.10.19 12:29

OSLO KONGRESSENTER (Nettavisen): Fellesforbundet, som er LOs største fagforbund, stemte onsdag for at det skal utredes alternativer til EØS-avtalen.

Forslaget om en utredning om å si opp avtalen, som Ap-leder Jonas Gahr Støre advarte mot tirsdag, nådde imidlertid ikke fram.

218 stemte for utmelding

Fellesforbundet er tydelig splittet i synet på EØS, og redaksjonskomiteen la derfor fram en delt innstilling da landsmøtet behandlet saken onsdag formiddag.

Flertallet fremmet en innstilling om at det skal gjennomføres en offentlig EØS-utredning og hva mulige alternativer vil være - som altså ble vedtatt.

300 delegater stemte for flertallsinnstillingen, mens 218 stemte for mindretallsinnstillingen - en utredning med sikte på å si opp avtalen.

Selv om Støre slapp med skrekken denne gangen, kan den store motstanden bety trøbbel på sikt. Forbundets nestleder, Steinar Krogstad, påpekte før avstemningen at innstillingen betyr at de ikke har tatt stilling til EØS-avtalen.

- Flertallets innstilling tar ikke side når det gjelder ja eller nei til EØS, sa Krogstad.

Han ba landsmøtet stemme for flertallets innstilling, og mente noe annet vil skape snubletråder for å få til et regjeringsskifte og en rødgrønn regjering i 2021.

Klikk på bildet for å forstørre.  

IKKE SIDE: - Flertallets innstilling tar ikke side når det gjelder ja eller nei til EØS, påpeker nestleder Steinar Krogstad i Fellesforbundet før avstemningen. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

- Må ikke være cowboy-tilstander

Da Støre talte til forbundets landsmøte tirsdag, sa han at selv om mange vil skrote hele EØS-avtalen, er ikke det løsningen på problemene i arbeidslivet.

Han støttet dermed ledelsen i Fellesforbundet, som har påpekt det samme.

- Ap mener EØS-avtalen er god og skal tas vare på i en urolig verden. Derfor er jeg ærlig – vårt program og landsmøte går ikke inn for å utrede et alternativ til noe vi er for, sa Støre i sin tale til Fellesforbundets landsmøte i Oslo.

- Det er ingenting i EØS som sier det må være cowboy-tilstander i deler av norsk arbeidsliv, sa Støre.

Klikk på bildet for å forstørre.  

DELT: Fellesforbundets landsmøte var delt da de onsdag stemte over EØS-avtalen. Foto: Heidi Schei Lilleås (Nettavisen)

Han stilte seg for øvrig åpen til å utrede handlingsrommet i EØS-avtalen:

- Dere skriver at vi bør utrede hvordan vi bør bruke det handlingsrommet mer. Det synes jeg er et spennende forslag, sa han.

Har sett seg lei

Mange av Fellesforbundets tillitsvalgte har sett seg lei på hele EØS-avtalen og mener den er en sentral årsak til økende problemer med sosial dumping og arbeidslivskriminalitet i Norge.

Men forbundsledelsen forsvarer EØS-avtalen, og representantskapet i forbundet hadde i forkant av onsdagens avstemning altså lagt fram et kompromissforslag. Ifølge innstillingen må alternativet til EØS enten bygge på WTO-regelverket og Norges handelsavtale med EU fra 1973, eller fullt medlemskap i EU.

Flertallet på ni ønsket at det utredes alternativer til EØS-avtalen, mens et mindretall på seks gikk inn for at det skulle settes i gang en utredning med sikte på å si opp avtalen.

- Full forutsigbarhet

Landsmøtet stemte for en tekst hvor det kreves utredning av en rekke punkter om norske myndigheters evne og mulighet til å påvirke EU, og hvordan tiltak mot sosial dumping og useriøsitet i arbeidslivet kan utvikles og styrkes.

Det kreves at utredningen viser hvilke alternativer vi har til dagens EØS-avtale, som samtidig vil sikre våre bedrifter en full og forutsigbar markedsadgang til Europa.

- Lite fristende å gamble

Flere aviskommentatorer omtaler den betente saken for Arbeiderpartiet onsdag: Ap er dratt mellom grasrotvelgerne fra arbeiderbevegelsen og samfunnseliten som støtter partiet – og EØS. Adresseavisens leder mener den generelle norske støtten til EØS-avtalen og usikkerheten rundt brexit, bidrar til å gjøre det «lite fristende å gamble med Norges tilknytning til EUs indre marked».

- Ap-lederen freder EØS, men lover samtidig strengere kontroll over utenlandsk arbeidskraft om Ap vinner valget. Spørsmålet er om arbeidstakerne i de berørte bransjene lenger tror det er mulig. Deler av svaret får vi når Fellesforbundet avgjør sitt EØS-syn onsdag, skriver Trondheims-avisen på lederplass.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag