Slutterklæringen ble vedtatt lørdag, et døgn på overtid etter intens tautrekking, og etter at India fikk nedtonet målet om utfasing av kull.

Et viktig punkt dreier seg om landenes frivillige nasjonale klimamål. Landene oppfordres nå til å skjerpe dem allerede neste år – betydelig raskere enn tidligere planlagt.

Håpet er at dette skal gjøre det mulig å nå det svært utfordrende målet om å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader.

Les også: Avtale vedtatt etter dramatisk sluttspurt i Glasgow

Thunberg: – Bla, bla, bla

Thunberg kommenterte lørdag nyheten om at klimatoppmøtet omsider fikk vedtatt en slutterklæring.

– COP26 er over. Her er en kort oppsummering: Bla, bla, bla. Men det reelle arbeidet fortsetter utenfor disse salene, skriver hun på Twitter.

– Og vi kommer aldri til å gi opp, noensinne, fortsetter hun.

Les også: Utviklingsfondet: – Et svik mot verdens fattige

FN: – Henger i en tynn tråd

FNs generalsekretær António Guterres mener landene har tatt viktige skritt framover i Glasgow. Men han kaller avtalen et kompromiss som ikke avverger faren for klimakatastrofe.

– Dessverre var den kollektive politiske viljen ikke stor nok til å løse noen dype motsetninger, sier han, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Vår skjøre planet henger i en tynn tråd, legger han til.

I tillegg til selve slutterklæringen ble det også enighet om nye regler for handel med klimakvoter i tråd med Parisavtalen. Norge og Singapore har hatt ledende roller i forhandlingene om dette temaet i Glasgow.

Landene i klimaforhandlingene har flere ganger tidligere gjort forsøk på å enes om disse reglene. Inntil nå har avstanden vært for stor – men i Glasgow løsnet det omsider.

– Jeg må innrømme at det er fint å ha bidratt til det, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide til NTB.

Han har ledet den norske delegasjonen i Glasgow. Barth Eide mener landene nå har tatt et stort steg i riktig retning, samtidig som han minner om at svært mye gjenstår.

– Lettet og glad

Bellonas grunnlegger Frederic Hauge gleder seg over både slutterklæringen og de nye reglene for kvotehandel.

– Jeg er lettet og glad, sier Hauge til NTB.

Han er ikke overrasket over at den omstridte formuleringen om kullkraft ble svekket rett før slutterklæringen ble vedtatt lørdag. Enigheten er likevel svært viktig, understreker han.

– Uten det som skjedde i dag, ville mye av Parisavtalen vært borte, mener Hauge.

Blant de ulike miljøorganisasjonene er det svært delte meninger om utfallet av møtet. Naturvernforbundet beskriver slutterklæringen som svak.

– At vedtak fra et klimatoppmøte ikke nevner utfasing av fossil energi, er som å snakke om smittevern uten å nevne koronaviruset, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.

– En dødsdom

Mange av utviklingslandene i Glasgow er svært skuffet over at det ikke ble enighet om mer økonomisk støtte til fattige land som rammes hardt av klimaendringene.

– Forskjellen mellom 1,5 og 2 grader er en dødsdom for oss, sier Aminath Shauna, klima- og miljøminister på Maldivene. Øystaten risikerer at store områder blir oversvømt når havet stiger i takt med den globale oppvarmingen.

Selv om ikke Glasgow-avtalen vil stanse klimaendringene, ble det på møtet gjort større framskritt enn på mange tilsvarende møter tidligere.

I tillegg til «nedfasing» av kullkraft er det i slutterklæringen en oppfordring til utfasing av ineffektive subsidier til fossil energi. Dette er første gang fossil energi overhodet nevnes i en slutterklæring fra et av FNs klimamøter.

Om lag 130 stats- og regjeringssjefer var til stede de første dagene av møtet. De lanserte en rekke nye mål om utslippskutt og andre tiltak for å bremse klimaendringene.

(©NTB)