RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ti års psykiatrisk historie kan bli avgjørende i Sigrid-saken

Hvis juryen i Borgarting lagmannsrett mener den tiltalte 38 år gamle mannen bortførte, drepte og dumpet Sigrid Giskegjerde Schjetne (16), må den også ta stilling til om han var psykotisk på gjerningstidspunktet. Mener juryen det, er mannen strafferettslig utilregnelig og kan ikke straffes. Tiltalte er her i samtale med sin forsvarer John Christian Elden (t.h.)
Hvis juryen i Borgarting lagmannsrett mener den tiltalte 38 år gamle mannen bortførte, drepte og dumpet Sigrid Giskegjerde Schjetne (16), må den også ta stilling til om han var psykotisk på gjerningstidspunktet. Mener juryen det, er mannen strafferettslig utilregnelig og kan ikke straffes. Tiltalte er her i samtale med sin forsvarer John Christian Elden (t.h.) Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
I løpet av de ti siste årene har den tiltalte i Sigrid-saken gjentatte ganger fått diagnosen paranoid psykose.

Den medisinske historien kan bli avgjørende for om han kan straffes.

Hvis juryen i Borgarting lagmannsrett mener den 38 år gamle mannen bortførte, drepte og dumpet Sigrid Giskegjerde Schjetne (16), må den også ta stilling til om han var psykotisk på gjerningstidspunktet.

Mener juryen det, er mannen strafferettslig utilregnelig og kan ikke straffes.

Det var konklusjonen da saken gikk for Oslo tingrett. Temaet var sentralt under utspørringen i lagmannsretten torsdag.

Der kom det fram at han allerede som barn fikk kontakt med psykiatrien. Han mistet vennene sine og isolerte seg i stadig større grad. Som voksen har han hatt en utvikling i sin mentale helse, som aktoratet etter det NTB forstår mener gradvis forverret seg de ti årene som gikk før han ble siktet i Sigrid-saken.

Mange diagnoser

Det ble dokumentert for retten at mannen gjentatte ganger fikk diagnosene «psykose», «paranoid psykose» og «paranoid schizofreni», og at han har flere innleggelser på psykiatriske klinikker bak seg i denne perioden. Han skal ha hørt stemmer, ifølge journalnotater, følt seg mobbet og forfulgt.

- Han har selv en meget klar oppfatning av at han ikke er psykotisk. Derfor er det viktig å få dette belyst i retten, sier mannens forsvarer, advokat John Christian Elden, til NTB.

Han siterte fra en mengde diagnosebegrunnelser og notater for å få 38-åringens kommentar til disse. 38-åringen er svært kritisk til psykiaterne som har undersøkt ham.

- Jeg har en kommentar når det kommer til alle disse legene; enten hører de ikke på det jeg sier eller så er det de selv som har problemer, sa mannen.

Det foreligger to rettspsykiatriske erklæringer i saken - en som under sterk tvil konkluderer med at han ikke var psykotisk og en som gir ham diagnosen paranoid schizofreni. Oslo tingrett konkluderte med utilregnelighet, fordi tvil alltid skal komme tiltalte til gunst.

Lanserte teorier

Allerede første gang han fikk høre om at det var funnet blod fra Sigrid inne i campingvogna han disponerte, lanserte 38-åringen en teori om at liket kunne ha blitt pakket inn og dynket i vaskemidler. Da han i retten torsdag ble spurt om hvorfor teorien hans stemmer så godt med det etterforskerne og kriminalteknikerne har avdekket, framholdt 38-åringen at det bare var noe han hadde resonnerte seg fram til.

Flesteparten av gjenstandene liket var pakket inn i da det ble funnet på Sofiemyr i Oppegård - blant annet dynetrekk, teltduk, dyne, plastsekker og stropper - kan komme fra campingvogna mannen bodde i og låven der den sto.


Statsadvokat Nina Prebe gikk bilde for bilde igjennom de forskjellige gjenstandene som ble funnet i og ved låven, «lagene» liket var pakket inn i og stropper som ble brukt til å surre det hele sammen. 38-åringen ble vist de samme bildene i tidlige avhør, og gjettet da riktig på så å si hver eneste av dem.

- Jeg har i hvert fall 50-60 teorier om hva som kan ha skjedd. Jeg kan fortelle en historie som du tror på, men som faktisk er usann, sa 38-åringen.

At han selv drepte Sigrid er en slik historie, hevdet han: «Siktede har gjort det, fordi det har klikket totalt for ham og fordi alle gikk imot ham, noe siktede kan bevise. Det kan være medisiner han fikk som fikk det til å tippe totalt over for ham, medisiner han aldri skal ha hatt», er en av teoriene han kom med i politiavhør. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere