*Nettavisen* Nyheter.

Ti badebyer i Bulgaria

Svartehavet er ikke svart, men blått og Bulgarias kyst er fargerik så det holder. Foto: Petia Emilova

Bulgarias kyst byr på fargerike feriebyer for både festglade og barnefamilier.

30.05.12 11:12

HTML EMBED

Les større reportasje i Reiser & feries sommernummer
ABONNER PÅ PAPIR ELLER DIGITALT

Sunny Beach

Svartehavet er et mørkeblått hav, og i Sunny Beach ligger Bulgarias bredeste og lengste sandstrand og lokker turistene.
Burgas er nærmeste storby og ligger 40 minutters bussreise sør for Sunny Beach. Med sine 210 000 innbyggere er dette landets fjerde største by, og den ligger vakkert til omringet av hav og innsjøer.
Den tidligere fiskerlandsbyen er i dag et dynamisk provinssenter med sjarmerende gågater og flotte kirkebygg – blant annet St. Kirik og Metodij-kirken, som er tilegnet helgenbrødrene Kyrillos og Methodios – skaperne av det kyrilliske alfabetetet.
Selv velger jeg å slentre langs Aleksandrovska – byens hovedpulsårene som i dag er gågate. Nord i gaten ligger det enorme krigsmonumentet fra sovjettiden og monumentets friser er dekket med friske blomster til minne om årsdagen til den sovjetiske «frigjøringen» i maidagene i 1945.
Nessebar er en idyllisk, liten by som har stått på Unescos verdensarvliste siden 1983. Byen er mer enn 3000 år gammel, og ruinene som kan beskues i dag stammer hovedsakelig fra den tiden byen var en gresk koloni. Selve gamlebyen ligger på en øy forbundet med fastlandet via en kjørbar molo, og preges av sin spesielle form for arkitektur. Husene her har gjerne en førsteetasje i stein og resten gjort i tre malt i varierende mørkebrune farger. Nessebar har også flere gode restauranter med flott usikt over havet, og du kan dessuten skimte Sunny Beachs lys på andre siden av bukten.

Turistinformasjon
www.visitsunnybeach.com

Slik kommer du til Sunny Beach

Både Star Tour, Ving og Apollo har charterreiser til Sunny Beach og andre steder på Burgas- og Varnakysten. Du får en ukeslang charterpakke med firestjerners hotell og flyreise for ca. 4500 kr i høysesongen. Norwegian flyr til Burgas og Varna. Priser fra ca. 3000 kr i sommersesongen. Austrian Airlines har ofte de lavest prisene mellom Oslo og Bulgarias hovedstad Sofia, som ligger seks–syv timer med buss, eller åtte–ni timer med kombinasjonen tog/buss fra Sunny Beach.

Sov godt i Sunny Beach

På en så populær turistdestinasjon skorter det selvsagt ikke på hoteller og andre typer overnattingsmuligheter i de fleste klasser. Gjennom Star Tour bodde vi godt på Grand Victoria rett ved stranden i Sunny Beach. Majestic er et såkalt BluStar Club i Star Tours katalog og med to store bassenger og strand like ved. Med Apollo kan du bo på firestjerners Iberostar Sunny Beach Resort eller Chaika Beach med tilsvarende klassifisering rett ved stranden. Chaika Beach finnes også hos Ving, som dessuten har rom på luksusstedet Helena Sands rett ved stranden og i den rolige delen av Sunny Beach.

Spis godt i Sunny Beach

Om det skal gis kun én anbefaling, må det bli Djanny. Dette er stedet alle Sunny Beach-veteraner går til for å spise. Ligger like over hovedveien ved basarene vest for Kuban-gaten.

Flere badebyer i Bulgaria

Sunny Beach er størst, men her er ni andre alternativer langs Bulgarias Svartehavskyst.

Albena

Et mellomstort feriested ved Varna. Populært blant barnefamilier. Masse aktiviteter for små og store, og en svært langgrunn badestrand. Ving har Albena i sin katalog.
> www.sunsort.com

Balchik

Dette er en sjarmerende småby nordøst for Albena utenfor Varna. Byen har lange historiske tradisjoner, og er også et populært sted blant bulgarerne selv. Ving har charterpakker til Balchik.
> www.bulgarianinside.eu

Elenite & Sveti Vlas

Dette er to mindre steder nord for Sunny Beach. Fine strender og rolig stemning, men Sunny Beach ligger ikke langt unna hvis man skulle savne mer pulserende natteliv. Mange all inclusive-anlegg. Ving har reiser hit.
> www.elenite.com

Golden Sands

Golden Sands er det nest største turiststedet i Bulgaria etter Sunny Beach. Hyggelig uteliv og masse tilbud til både barnefamilier og voksne som reiser alene. Stedet ligger nord for Varna. Her kan du reise med Ving.
> www.goldensands.bg

Nessebar

Idyllisk middelaldersk by fem kilometer sør for Sunny Beach. I gamlebyen bugner det av restauranter og små barer. Star Tour har to små hoteller i gamlebyen og et større i den nye bydelen. Apollo og Ving har også hoteller i Nessebar.
> www.nessebar-bulgaria.com

Obzor

Obzor har en lang sandstrand med flere hoteller plassert helt nede ved sjøen. Stedet ligger halvannen times bussreise nord for Burgas-flyplassen. Litt utenfor byen ligger Iakla med en flott strand. Stedet er fredet og er i dag et populært sted blant bulgarske naturister. Apollo og Star Tour tar deg til Obzor.
> www.visitnessebar.org/obzor.php

Sinemoretz

Sinemoretz ligger nesten nede ved grensen til Tyrkia og byr på to fine strender i flotte omgivelse. Dette er et fredelig familiested og selve landsbyen har ikke mer enn 200 fastboende. Nesten to timers kjøring fra flyplassen i Burgas. Du kommer hit med Star Tour.

Sozopol

En sjarmerende liten by 35 kilometer sørøst for Burgas. Populært sted å dra for Sofias kunstnere og intellektuelle. Idyllisk eldre bydel. Apollo har hoteller her.

Tsarevo

Tsarevo ligger sør for Burgas og er en liten by med rundt 6000 innbyggere. Star Tour kan ta deg hit.

Les større reportasje i Reiser & feries sommernummer
ABONNER PÅ PAPIR ELLER DIGITALT

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.