Uigurer bosatt i Norge hadde tirsdag kveld samlet seg utenfor den kinesiske ambassaden for å vise støtte til uigurer i Xinjiang-provinsen. 156 mennesker er bekreftet drept i forbindelse med opptøyer de siste dagene.

– Demonstrantene fikk beskjed om å trekke seg tilbake fra politiet 17.08. De fikk pålegg om å fjerne seg. Klokken 17.13 så avsluttet politiet demonstrasjonen og har foreløpig anholdt ti personer. Men det kan se som det er i ferd med å løse seg opp nå, så vi følger situasjonen, sier fungerende informasjonssjef ved Oslo politidistrikt, Unni Grøndal, til Nettavisen ved 17.40-tiden.

To skadd
To demonstranter ble lettere skadd under demonstrasjonene.

– En av demonstrantene hoppet over en sperring og fikk en skade. En annen demonstrant segnet om. Han slo hodet i asfalten og fikk kutt i hodet. Han fikk legetilsyn på stedet, sier Grøndal.

Grøndal forteller at det var rundt 100 demonstranter som hadde møtt fram utenfor den kinesiske ambassaden i Oslo. Det er så langt ikke meldt om materielle skader.

Voldelige opptøyer
Foranledningen til demonstrasjonen i Oslo er de voldsomme opptøyene i den kinesiske provinsen Xinjiang hvor minst 156 mennesker har mistet livet. Uigurer, han-kinesere og opprørspoliti barket sammen i det som begynte som en fredelig demonstrasjon i provinshovedstaden Urumqi søndag.

Etter hvert utviklet demonstrasjonen seg til voldelige opptøyer og store politistyrker ble satt inn mot demonstrantene. Uigurene, som kjemper for uavhengighet i Xinjiang, hevder opprørspolitiet skjøt og drepte fredelige demonstranter. Mens sentralmyndighetene i Beijing sier at uigurene gikk til angrep på både politi og sivile han-kinesere.

Les også: Kinesere vil ha hevn