*Nettavisen* Nyheter.

Ti fakta om kjærlighet

Få med deg dette om kjærlighet og forelskelse.

(SIDE2): Visste du at de fleste mennesker lener seg til høyre når de kysser? Faktisk er det sant, og det er også følgende vitenskaplige fakta samlet sammen av den amerikanske forfatteren Laura Schaefer. Hun har blant annet skrevet boken «Man with farm seeks woman with tractor: The Beste and Worst Personal Ads of All Time».

1. Søker speilbildet vårt
Det viser seg at vi alle har noe til felles med Narcissus - mannen som forelsket seg i sitt eget speilbilde. Vitenskapsmenn ved universitetet i Liverpool konkluderte nylig med at våre hjerner favoriserer mennesker med ansikter vi kjenner fra før, som våre egne. Vitenskapsmennene hadde spurt mer enn tohundre mennesker om å se på flere ansikter som fremstilt digitalt. Da fant de ut at mennesker generelt liker bedre å se ansikter vi er kjent med enn ansikter som er ukjente for oss, dette være kopier av oss selv eller familiemedlemmer. Dette er også igjen grunnen til at kjærestepar ofte likner på hverandre.

Søk etter drømmekjæresten på Norges største datingcommunity!

2. Glem manerer - stirr i vei!
En ny studie viser at en kvinne som kommer inn i et rom, og som stirrer på en bestemt mann, er mer attraktiv enn en som kommer inn uten å stirre på noen bestemt. I en studie de gjennomførte på universitetet i Dartmouth ved forsker Malia Mason, ble menn plassert til å se på modeller på catwalken. Deretter ble de bedt om å rangere modellene etter hvor tiltalende de var. Det var stor enighet om at de modellene som så vekk, og som ikke hadde øyekontakt med noen ble sett på som mindre tiltalende og attraktive enn de som hadde øyekontakt med noen. I tillegg hevdet forskerne at en kvinne ved å stirre kan gjøre en mann opphisset, og at våre inntrykk stort sett blir formet av kroppsspråk slik som øyekontakt.

Klikk på bildet for å forstørre.

3. Du vil vite det når du ser det
En studie ved universitetet i Pennsylvania avslører at uansett hva folk hevder at de ser etter på en date, så tar det ikke lange stunden før de har bestemt seg for om de er interessert eller ikke. Single menneskers oppførsel viser at de fleste vet om den andre personen er interessant for en, nesten med det samme de to møtes. Forsker Robert Kurzban og hans kollegaer studerte dataene fra en undersøkelse gjort på over 10.000 datere. De fant da ut at både menn og kvinner bestemmer seg i løpet av minutter når de møtes for første gang, for hvorvidt den andre personen er interessant eller ikke. Det de da ser på er synlige egenskaper som høyde, alder og hvor attraktiv den andre parten er. Kurzban avslører at faktorer man kanskje skulle tro spilte en rolle, som religion, utdannelse og inntekt nesten ikke hadde noen betydning i det hele tatt.

Se hvem som rangerer deg høyt med den nye funksjonen «MatchMe».


4. Høretter
Neste gang du ringer til en potensiell kjæreste, så legg spesielt merke til hvordan han eller hun høres ut. Forskere ved universitetet i Albany fikk 149 menn og kvinner til å rangere hvor attraktive forskjellige telefonstemmer var. De hadde spilt inn en del stemmer på forhånd, og ba de utvalgte om å rangere de på en skala fra en til ti. Forskerne samlet også inn informasjon om den seksuelle historien til de forskjellige «stemmene». Dermed fant de ut at de mest attraktive eller tiltalende stemmene tilhørte mennesker som hadde hatt en tidlig sexuell debut, hatt mange sexpartnere og som var mest tilbøyelige til være utro. Vit derfor hva slags inntrykk den du snakker med kan ende opp med av deg, dersom du har en vakker telefonstemme.

5. Det ligger i genene
Det kan hende at det å være utro ligger i genene sier en professor i en forskningsgruppe som ser på tvillinger, ved St. Thomas`s sykehuset i London. Denne påstanden baserer han på det faktum at dersom en tvilling er utro er det femtifem prosent sjanse for at den andre tvillingen kommer til å være det også, mot en sannsynlighet på tjuetre prosent blant vanlige mennesker. Professoren utdyper at tendensen til å være utro er basert på en persons personlighet, og denne er igjen styrt av gener og sosiale faktorer.

6. Det er offisielt - forelskelse gjør oss gale
For det første fører forelskelse til at produksjonsnivået av serotoniner synker, noe som fører til at folk blir besatt av den de er forelsket i. For det andre fører forelskelse til en reduksjon i produksjonen av stress-hormonet kortisol, noe som igjen fører til høyere blodtrykk og muligens mangel på søvn. Sist men ikke minst påstår en forsker ved Universitetet i London at når forelskede ser på sine nye kjærester, så undertrykkes nervesystemet. Kort oppsummert så fører forelskelse til at du blir besatt, stresset og blind.

Klikk på bildet for å forstørre.

Møt en som også vil være forelsket!

7. Hvorfor vi har kjærlighetssorg
En ny studie hevder også at det å ha kjærlighetssorg faktisk er like vondt som en fysisk smerte. To områder i hjernen som responderer på fysisk smerte blir også aktivert når en person opplever en psykisk smerte, slik som en kjærlighetssorg. Forskerne målte aktiviteten i hjernen mens de lekte en lek som stimulerte sosial avvisning. Forskerne tror at smerten ved å bli avvist har sprunget ut av den motiverende kraften mennesker har i seg, som får oss til å være sosiale, og som er livsnødvendig for alle pattedyr.

8. Rødming er best
Dersom vi tar etter apene så er roser i kinnene svært viktig i datingen, viser en ny studie. Vitenskapsmenn ved universitetet i Stirling i England har funnet ut at primater foretrekker partnere med røde ansikter. De tror derfor at rosa kinn også har samme effekten hos mennesker, og at det er et tegn på en sund og frisk helse. De spekulerer derfor også i om dette er grunnen til at kvinner bruker rouge.

9. Kyss på denne måten
Visste du at det er en «riktig» måte å kysse på? Mennesker er mer tilbøyelige til å lene hodet mot høyre enn mot venstre når de kysser, står det i en rapport som nylig ble publisert i tidsskriftet «Natur». En vitenskapsmann fra universitetet Ruhr i Tyskland analyserte 124 par som klinte med hverandre, og fant ut at sekstifem prosent lente seg mot høyre.

10. Velg en drink-date
Forskere ved universitetet i New York og Stanford har funnet ut at sultne menn foretrekker større kvinner. Forskere ba studenter i en matsal om å fylle ut et skjema vedrørende deres ønsker om hvordan en potensiell partner skulle se ut og oppføre seg. Menn som fylte ut skjemaet på vei inn i matsalen beskrev deres idealkvinne som en til to kilo tyngre enn menn som fylte tok undersøkelsen på vei ut. Dette var dog ikke tilfellet med kvinner som svarte på undersøkelsen. For kvinner kan det derfor være lønnsomt å ta den drink-daten før han går hjem og spiser middag.

Klikk på bildet for å forstørre.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.