RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ti fornærmede i Birkedal-saken

(Erik Holsvik, Rogalands Avis)
Sist oppdatert:
Stavanger: Tiltalen mot Trond Birkedal innbefatter ti fornærmede unge menn. Blant annet er den tidligere Frp-politikeren tiltalt for seksuell omgang med en 15 år gammel gutt.

Det var VG Nett som onsdag meldte at også seksuell omgang med mindreårig, som Birkedal har nektet for, var en del av tiltalen. Politiet vil foreløpig ikke bekrefte dette, men overfor NTB bekreftet også Birkedals forsvarer, advokat Arvid Sjødin, dette. De hadde da fått referert hovedinnholdet i tiltalen.

Politiadvokat Karsten Monsen i Rogaland politidistrikt sier torsdag at tiltalen fortsatt ikke er offisielt forkynt for Trond Birkedal (31). Men han kan opplyse at saken til sammen innbefatter ti fornærmede. Alle er yngre menn eller gutter.

- I tillegg har vi henlagt forhold vedrørende to personer. Disse henleggelsene er påklaget, sier Monsen til NTB. Han sier tiltalen vil bli offentliggjort over nyttår.

Birkedal har selv erkjent å ha filmet en rekke unge gutter i skjul på sitt eget bad i Stavanger. Dette har en strafferamme på bøter eller fengsel i inntil ett år. Seksuell omgang med barn under 16 år, som Birkedal nekter for, har en strafferamme på seks års fengsel.

Sjødin sa til NTB onsdag kveld at Birkedal synes det er greit at også den påståtte seksuelle omgangen med en 15-åring ved et tilfelle i 2008 kommer opp for retten.

- Siden anklagene først er der, synes han det er greit at også dette blir prøvet, sa forsvareren.

FAKTA om Birkedal-saken
* Ordførerkandidat for Frp i Stavanger, Trond Birkedal (31) fra Kvernevik, ble søndag 20. mars pågrepet og siktet for utuktig atferd.

* Han trakk seg umiddelbart fra alle verv i Fremskrittspartiet, inkludert som ordførerkandidat, gruppeleder i Stavanger Frp og medlem av bystyret i byen, i fylkestinget i Rogaland, Frps sentralstyre og landsstyre.

* Han er tiltalt for seksuell omgang med en 15 år gammel gutt i Oslo i 2008 og for å ha filmet flere gutter mens de dusjet hjemme hos ham.

* Saken teller totalt ti fornærmede. To forhold er henlagt av politiet.

* Saken rystet Frp da det ble kjent at personer i Frp-ledelsen, inkludert partiformann Siv Jensen og generalsekretær Geir Mo, siden 2009 hadde visst at Birkedal hadde hatt seksuell omgang med et 15-årig medlem av ungdomspartiet.

* Jensen har også fått kraftig kritikk av et utvalg i eget parti for måten hun håndterte saken på. Spesielt pressebriefen som ble holdt i Stortingets vandrehall ble kritisert.

* Frps landsstyre vedtok i høst nye og strengere retningslinjer for saker som gjelder seksuell trakassering og overgrep.

* Birkedal sa i et intervju med magasinet Plot i oktober at han ser fram til å leve åpent som homofil og legge skandalesaken bak seg. Han ønsker også å gi ut bok om sine opplevelser. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere