RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ti milliarder på ti år

Sist oppdatert:
Skagen-fondene har jubileum i dag, og har på ti år blitt nest størst i Norge på forvaltning av aksjefond. Her kan du se hva J. Kristoffer C. Stensrud tror om markedene fremover
Skagen-fondene ble startet 1. oktober 1993, og har dermed jubileum i dag.

Det kan feires med å fastslå at Skagen, uten et finanskonsern i ryggen, er blitt Norges nest største forvalter av aksjefond, hvis man tar seg den frihet å slå sammen de to største, Avanse og DnB Investor, i forkant av DnB Nor-fusjonen.

Skagen hadde ved utgangen av oktober 10 milliarder kroner til forvaltning, hvorav 9 milliarder er i aksjefond, som også er den kategorien forvaltningsselskapet er mest kjent for.

Det opprinnelige fondet, Skagen Vekst, har slått Oslo Børs Hovedindeks i åtte av ti år. Den gjennomsnittlige årlige avkastningen for fondet siden oppstart er 17,7 prosent. Total avkastning er 407 prosent.

Skagen Global ble startet opp 8. august 1997, og har slått verdensindeksen alle seks årene. Den årlige snittavkastningen er 20,7 prosent, totalt 228,0 prosent.

Det siste tilskuddet, Skagen Kon-Tiki, fokuserer på såkalte "emerging markets", og har hatt en avkastning på 29,3 prosent fra oppstart 5. april i fjor. Fondet har slått både verdensindeksen og nye markeders indeksen med god margin siden oppstart.

- Ikke tilfeldig

Med slike resultater er det ikke rart at gründer og investeringsdirektør J. Kristoffer C. Stensrud synes det nå er bevist at Skagens investeringsfilosofi har noe for seg. Skagen har hele tiden fokusert på å finne det de mener er undervurderte aksjer som er ute av fokus hos andre finansaktører.

Man har lett bredt, uten å spesialisere seg på sektorer, regioner eller ulike størrelser på selskapene.

- Sjansen for at det vi har gjort er tilfeldigheter er veldig liten. Det er nesten en umulighet, sier Stensrud til iMarkedet.

Han mener det har vært riktig av Skagen å konsentrere seg om det man kan, uten å kaste seg på motebølger. - Vi har ikke innovert oss bort, sier han, og viser til at de hverken har lansert teknologifond eller strukturerte produkter, som er så populære nå.

Stensrud mener man gjennom Skagens historie har gått gjennom svært ulike faser. Fra 1994 til 1996/97 var det en økende grad av rasjonalitet i aksjekursene, mener han. Fra 1996/97 til høsten i fjor var prisingen lite rasjonell.

- Nå er det større grad av rasjonell prising igjen, mener Stensrud.

Har lært

Han tror Skagen vil holde fast på sin grunnleggende filosofi fremover, men han mener at man også har videreutviklet seg på noen områder.

- Vi har litt mer fokus på triggere. Det er greit nok at vi kjøper undervurderte selskaper, men det skal være en grunn til at de blir revurdert igjen også, sier han.

I tillegg ser man mer systematisk på bransjebalansen i investeringene.

Stensrud sier man også jobber mye med å lete systematisk etter feilprising. - Hvorfor er farmasiselskaper i Japan lavere priset enn i USA, for eksempel, sier Stensrud.

Markedene

Stensrud mener verdsettelsen av aksjene nå er mer sammensatt enn tidligere i år.

Oslo Børs er generelt ikke like billig lenger, men han mener det fortsatt er en del av de store selskapene på Oslo Børs som er hyggelig priset, og nevner Hydro og Norske Skog som eksempler.

- Det eneste markedet som systematisk er for dyrt er USA, sier Stensrud.

Europa, derimot, mener han er jevnt over lavt og ineffisient priset - med andre ord at det kan gjøres gode kjøp.

Han er generelt positiv til Asia og emerging markets, men også her begynner det å koke på enkelte områder, for eksempel mange kinesiske aksjer. Russiske oljeaksjer var blitt dyre før Yukos-smellen, og Stensrud mener indiske software- og farmasiaksjer er blitt knalldyre.

Målet for Skagen er en avkastning på 20 prosent i året. Stensrud tror ikke man når det ved å investere generelt på børsen fremover. - Ikke i markedet generelt. Man må være veldig selektiv for å få det til. Men vi håper jo å få det til - "no guarantees given", sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere