*Nettavisen* Nyheter.

Ti rare hjernefenomener

Her er topp 10-listen over rare fenomener i hjernen – og du vil garantert kjenne deg igjen i noen av dem.

04.03.08 13:35

(YEYE): Hjernen er både fascinerende, mystisk og forunderlig. Noen fenomener er et stort mysterium, mens andre klarer vitenskapen å beskrive. Hvor og hva det kommer av, er vanskeligere.

Vi har alle opplevd følelsen av at det vi sier eller opplever har blitt sagt eller gjort tidligere – i fjerntliggende tid. Følelsen av at man har vært omgitt av de samme ansiktene, omgivelsene og hendelsene på et tidligere tidspunkt – uten at det egentlig har skjedd.

De fleste vil nok kjenne seg igjen i noen av fenomenene på listen. Her er topp 10-listen over rare hjernefenomener:

10. Déjà Vu
Déjà Vu er følelsen av å være sikker på at du har opplevd eller sett en situasjon tidligere – du føler det som om det allerede har skjedd eller at opplevelsen gjentar seg selv.

Déjà Vu er ofte forbundet med en sterk følelse av noe velkjent, eller en fornemmelse av noe uhyggelig eller rart.

Denne «tidligere» opplevelsen blir som regel koblet til en drøm, men noen ganger så føles det som om det faktisk har skjedd.

9. Déjà Vécu
Déjà Vécu (uttales vay-koo) er det de fleste egentlig opplever når de tror de «har en Déjà Vu». Déjà Vu er nemlig følelsen av å ha sett noe tidligere, mens derimot Déjà Vécu er følelsen av å ha sett en begivenhet før, men i den minste lille detalj. Som å kjenne igjen lukter og lyder.

Med dette følger som regel en veldig sterk følelse av å vite hva som skal skje videre.

Dette er en veldig uhyggelig og uforklarlig følelse.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Colourbox

8. Déjà Visité
Déjà Visité er mer uvanlig, og innebærer en fabelaktig kjennskap til et sted du aldri har vært før.

For eksempel, du vet akkurat hvor du skal gå i en ny by – til tross for at du aldri før har vært der, og vet at det er umulig for deg å ha slik kunnskap.

Déjà Visité handler om romlige og geografiske forhold, mens Déjà Vécu handler om tidsmessige hendelser.

Nathaniel Hwathorne, en som faktisk opplevde Déjà Visité, skrev om opplevelsen i boken «Our Old Home». Han besøkte nemlig et gammelt slott og hadde full kontroll på planløsningen. Han klarte senere å spore opplevelsen til et dikt han hadde lest mange år tidligere av Alexander Pope, der slottet var nøyaktig beskrevet.

7. Déjà Senti
Déjà Senti er opplevelsen av å «allerede ha følt noe». Dette er utelukkende et mentalt fenomen og er noe du sjeldent husker etterpå.

Du kan tenke på det som følelsen av nettopp å ha sagt noe, men innser faktisk at du ikke sa et ord.

6. Jamais Vu
Jamais Vu (aldri sett) er en kjent situasjon - som du ikke kjenner igjen. Det blir ofte sett på som det motsatte av Déjà Vu, og det innebærer en følelse av noe uhyggelig. Du kjenner ikke igjen situasjonen, til tross for at du egentlig vet at du har vært der før.

En vanlig beskrivelse av Jamais Vu:

Jamais Vu inntreffer når en person plutselig ikke kjenner igjen en annen person, et ord eller et sted de egentlig kjenner til.

5. Presque Vu
Presque Vu er veldig lik følelsen om at «jeg har det på tungen». Presque Vu er den sterke følelsen av at du kommer til å oppleve en åpenbaring – men den kommer sjelden.

Presque Vu betyr «nesten sett». Følelsen av Presque Vu kan være veldig distraherende.

4. L’esprit de l’Escalier
L’esprit de l’Escalier er følelsen av å tenke på et klokt og vittig svar – når det er for sent. Uttrykket kan bli brukt til å beskrive motstøtet til en fornærmelse, eller en morsom og klok bemerkning – som du kommer på for sent til at det kan brukes.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Colourbox

Dette fenomenet blir ofte fulgt av en følelse av anger på at du ikke kom på et bra svar da det trengtes.

3. Capgras Delusion
Capgras Delusion er et fenomen som gjør at du tror en god venn eller familiemedlem har blitt erstattet med en annen som er helt identisk – en bedrager.

Dette kan knyttes til den gamle troen om at babyer ble stjålet og erstattet i middelaldersagn, og også den moderne forestillingen om aliens som tar over kroppen til mennesker.

Denne illusjonen er mest vanlig hos personer som lider av schizofreni, men den kan også forekomme i andre lidelser.

2. Fregoli Delusion
Fregoli Delusion er et sjeldent fenomen, som innebærer at en person tror at forskjellige mennesker faktisk er den samme personen – men i ulike forkledninger. Dette er ofte assosiert med paranoia, og troen om at personen i utkledning forfølger en.

1. Prosopagnosia
Prosopagnosia er at en person er ute av stand til å kjenne igjen ansikter eller ting som de burde kjenne til. Folk som opplever dette, er ofte i stand til å bruke andre sanser til å kjenne igjen folk – deres parfyme, formen på håret, lyden av stemmen, og til og med deres holdning og gange.

(Kilde: Listverse.com)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.