*Nettavisen* Nyheter.

Ti ting du ikke bør gjøre i New York

Her er stedene å styre unna og de langt bedre alternativene.

05.06.09 09:28

(LXUS.no) Om du ennå ikke har vært i New York, er sjansen stor for at du er blant de mange som drømmer om å dra dit. Men uten å være lokalkjent er det lett å gå seg vill i storbyjungelen og ende opp på dårlige restauranter og i oppskrytte turistfeller.

MER REISE:
Karibiens nye rikmannsparadis
Verdens beste hotellsenger
Slik blir du oppgradert

Likevel er det ifølge Concierge noen klassiske turistmagneter selv byens fastboende mener det er verdt å stå i kø og bli trampet på føttene for - deriblant Metropolitan Museum of Art, Frihetsgudinnen og Ellis Island. Men dersom du ikke kjenner byen som din egen bukselomme, skader det vel heller ikke med reisenettstedets advarsler om The Big Apples mest utbrukte, oppskrytte og unyttige severdigheter?

I hvert fall ikke når de også gir det de beste alternativene til turistfellene...

Mat med utsikt:

Ikke spis på hos Tavern on the Green

Historiske restauranter med historisk sus og historisk utsikt finnes det flust av i New York. Så hvorfor velge en med dyr og dårlig mat, loslitt interiør og glorete souvenirbutikk?

Velg heller The River Café

Ikke blant de billigste stedene å spise, men The River Café kan lokke med et kreativt kjøkken av ypperste klasse og fantastisk utsikt over Brooklyn Bridge og nedre Manhattan.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Emmanuel Dunand

Transport:

Ikke ta sykkeltaxi

Om du virkelig vil at det skal ose "turist" av deg, er det bare å hoppe ombord et pedaldrevet fremkostmiddel. Men om du vil beholde selvrespekten - og feriepengene - bør du styre unna. Dropp vanlige drosjer også - det finnes rimeligere og raskere alternativer.

Velg heller undergrunnen

New Yorks subway er rask, effektiv, miljøvennlig, pålitelig og rimelig. Hva mer trenger du?

En rask lunch:

Ikke spis noe som helst fra en pølsevogn

Pølsevognene er nesten like synonyme med New York som gule drosjer, og når man først er skrubbsulten etter flere timer med sightseeing, er det lett å la seg friste. Men pølser som har ligget i varmen på en metallboks i flere timer er vanligvis ikke hva helsemyndighetene anbefaler.

Velg heller gourmet-pølser

Du får kjøpt pølser innendørs også, og Concierge anbefaler Katz's Delicatessen for en klassisk pølse med godt kjøtt. Også Dogmatic ved Union Square får tommelen opp.

New Yorks beste utsikt:

Ikke dra til toppen av The Empire State Building

Liker du å stå i fem køer for å nå ett sted? Er din favorittshopping overprisede souvenir-sjapper? Og liker du å stå i kø bare for å komme deg hjem igjen også? Hvis svaret er nei på disse spørsmålene, bør du holde deg langt unna Empire State Building.

Velg heller The Rainbow Room

Ekte new yorkere og LXUS-lesere vet at alt er bedre med en cocktail i hånden. Så bruk heller kronene du ville betalt for å stå i kø ved Empire State building på en deilig drink mens du nyter utsikten over Manhattan fra 65. etasje.

Bakevarer for slikkmunner:

Ikke spis muffins hos Magnolia Bakery

Carrie-wannabes og kjærester som kjeder seg har løpt ned dørene hos Magnolia Bakery helt siden "Sex og singelliv" bare var en TV-serie. Ifølge ekspertene hos Concierge er ikke muffinsene her gode heller, og stedet er en dårlig klisjé som lever på kjendisstatus.

Velg heller en cannoli hos Rocco's

Bare et par kvartaler unna ligger Rocco's Pastry Shop, som byr på deilige, italienske, cannolis. Om du absolutt må ha en muffin, bør du heller prøve Cupcake Café på Ninth Avenue.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Justin Lane

Sightseeing i Central Park:

Ikke kjør hest og vogn

Kort og greit - dette er ikke like romantisk som i filmene. Hestene er gamle og slappe og kusken kjører kun på rutine.

Velg heller apostlenes hester

Stå opp tidlig, ta med en kaffe i pappkrus og ta bena fatt. Parken er aller flottest om morgenen, og du bestemmer selv tempo og retning.

Slipp løs shopoholikeren:

Styr unna Macy's

Å dra til New York uten å shoppe er omtrent som å dra til påskefjellet uten å stå på ski. Men shopping er ikke moro i overfylte sentre, i hvert fall ikke om du slåss med tusener av andre om de samme plaggene og merkene som du finner overalt ellers i USA.

Velg heller Lord & Taylor

Flaggskip-butikken på Fifth Avenue er et elegant alternativ til kjøpesentergalskapen hos Macy's og selgerne er mindre påtrengende enn hos Bloomingdale's og Bergdorf's.

Tid for middag:

Ikke spis på restauranter ved Times Square

For nordmenn fra grisgrente strøk er selvsagt neonskilt både eksotiske og forbundet med en viss fascinasjon, men vakre er de ikke. Og dessuten er stedet fullt av kjederestauranter du finner andre steder.

Velg heller Hell's Kitchen

Bare to kvartaler unna er det både bedre mat og hippere klientell. Her ligger hyggelige restauranter på rekke og rad, med gode priser og utsøkt mat. Pam Real Thai, Chimichurri Grill, Meskerem og Esca får alle tommelen opp av Concierges reisejournalister.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Richard Drew

For å få en god latter:

Ikke se et komishow ved Times Square

Halvmorsomme standup-show er det samme som umorsomme standup-show. Med mindre du er usannsynlig full eller bare veldig rusa på livet.

Velg heller the Upright Citizens Brigade

Billettene koster bare åtte dollar, og plutselig får du se en kjent komiker som Mike Myers eller Will Ferrell på scenen. Store stjerner kommer hit jevnlig for å teste ut nytt materiale, dessuten er ølet her blant byens billigste. Bare det å betale to dollar for en øl er nok til å få et smil på norske lepper.

Riste på rockefoten:

Ikke gå for en helaften i the Meatpacking District

Før var det eksotisk, fullt av transvestitter og smålugubre buler. Nå er det fullt av fnisete piker og gutter i button down-skjorter. På dagtid er det imidlertid flott å shoppe her!

Velg heller The Lower East Side og fortsett derfra

Før var klientellet her like snørrhovent som det som nå har inntatt Meatpacking District, men tiden forandrer alt. Nå er det akkurat så hipt, kult og laidback som du kan ønske deg.

Har du et luksustips? Send det til LXUS!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag