*Nettavisen* Nyheter.

Ti ting du ikke visste om dyr

Det er ikke bra å huske som en elefant. Se listen som knuser mytene.

24.10.08 14:01

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Magasinet LiveScience har funnet 10 spesielle fakta om dyr. Her er listen:

Krokodiller spiser steiner for å svømme.
Krokodiller spiser skilpadder, fisk, fugl, bøfler og løver. Men få visste at de spiser store stein som blir permanent i magen. Forskere tror de gjør dette for ballast når de svømmer og dykker.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Illustrasjonsbilde (Scanpix)

Hvalmelken inneholder 50% fett.
Den nyfødte hvalungen er ikke noe lite nøst. Størrelsen på avkommet er en tredjedel av morens, opp til 10 meter lang for en blåhvalunge. Melken til hvalen inneholder 50% fett, ti ganger fettinnholdet i menneskemelk. Dette er for å sørge for hvalens raske vekst.

Klikk på bildet for å forstørre.

HVAL Foto: Darryl Dyck

Fugler bruker landemerker for å navigere.
Fugler navigerer som en lek, for eksempel kan den arktiske ternen fly opp til 30.000 kilometer i løpet av året. Forskere har nå funnet ut at duer bruker gjenkjennelige landemerker på bakken for å finne veien til redet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: MENAHEM KAHANA

For beveren blir dagene lenger om vinteren.
Beveren lukker seg inne om vinteren med mat den har sanket i løpet av året. Siden de oppholder seg inne i mørke jord- eller trekonstruksjoner hele vinteren mister de begrepet om dagsrytme. Dermed går de inn i 29-timers dager, i en total omlegging av døgnrytmen.

Klikk på bildet for å forstørre.

bever Foto: Armin Weigel

Nakenrotta er ikke blind

Den afrikanske nakenrotta lever under jorden, og de fleste har tenkt at den famler i blinde. Det har faktisk vært foreslått at den bruker øyene til å føle på været heller enn å se, men nyere forskning tyder på at den bruker et svakt syn. Det er dårlig nytt for rotta når den ser, for det er et tegn på at rovdyr har brutt seg inn i hulen. Denne forvarsmekanismen kan nettopp være grunnen til at dyret må se.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Sergey Lavrentev

Mer fra Dittdyr.no:

Vil du adoptere valpe Carla

Dette er en skadd soldat

Slik opereres en gribb

Fugler har søskenkjærlighet.
Alle dyr er ikke selvopptatte. Den sterkestes overlevelse handler like mye om å føre genene videre. Når fugleungene skal spise lager de en spesiell lyd som får moren til å mate sidemann i reiret. på den måten sikres overlevelsen til alle i nærmeste slekt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix/Reuters

Mange fisk skifter kjønn.
Tvekjønnethet er vanlig blant fisk. Noen skifter kjønn som en respons på hormonsykluser eller miljøforandringer. Andre har begge sett med kjønnsorgan.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Karen Bleier

Sjiraffen kompenserer for høyden med enorm blodsirkulasjon.
Sjiraffen kan bli 5 meter høy. På den måten har den et konkurransefortrinn foran andre dyr. På den annen side er det vanskelig å frakte blod hele veien til hjernen. Derfor pumper hjertet til sjiraffen dobbelt så fort som kuas. I tillegg har dyret en kompleks blodårestruktur for å sikre at blodet ikke går vekk fra hodet når den bøyer seg. Ved føttene er huden veldig stram for å hindre at blodet samler seg i beina.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ben Curtis

Elefanter glemmer, men de er ikke dumme.
Elefanten har en stor hjerne, men den bruker ikke all verdens av massen. Sett i forhold til den enorme størrelsen er heller ikke hjernen så stor. Dyret har en EQ på 1.88 i snitt, mens menneskets er på 7.33 i snitt. Siden intelligens og hukommelse går hånd i hånd, regnes hukommelsen som ganske ok, men langt fra ufeilbarlig

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: SCANPIX (Scanpix)

Papegøyer mimer ikke- de snakker.
At papegøyer mimer er en kjent sak. Men forskning viser at det slett ikke er tanketomt det de sier. Fuglene kan løse lingvistiske øvelser på nivå med en 4-6 åring. Papegøyen kan skille mellom konsepter som stort og smått og tall. Fuglens kommunikasjonsevner kan blant annet brukes i forskningen for å programmere roboter til å snakke.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Borgen, Ørn E.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.