Ti ting du ikke visste om koffein

Foto: Crestock (Crestock)

Du drikker det hver dag, men vet du hva det er?

27.08.13 22:26

(SIDE2:) En stor del av oss drikker det hver eneste dag. Men hvor mye vet du om hva koffein gjør med kroppen?

Koffein er et stoff som oppstår naturlig i en del planter. Stoffet har en bitter smak, og stimulerer sentralnervesystemet, slik at du føler deg kvikkere. Når det inntas i moderate doser, kan koffein gi deg en rekke helsefordeler. Det kan skyte fart i hukommelsen, konsentrasjonen og påvirke den generelle mentale helsen positivt, ifølge en rekke studier. Det er også forskning som tyder på at når du får i deg stoffet gjennom kaffe, kan det redusere risikoen for Alzheimer og noen krefttyper, skriver den amerikanske avisen Huffington Post.

I store doser derimot, kan koffein blant annet trigge hjertebank, søvnløshet, angst og rastløshet. Stopper du brått å innta stoffet, kan det blant annet føre til hodepine og irritasjon.

Huffington Post har samlet ti fakta du kanskje ikke kjente til om koffein.

Koffeinfri kaffe er ikke alltid koffeinfri
Koffeinfri kaffe, såkalt «decaf» kaffe, er ikke alltid noe å satse på om du blir kaffetørst på kvelden. Fagtidsskriftet Journal of Analytical Toxicology publiserte en artikkel der forskere hadde sett på ni forskjellige typer koffeinfri kaffe. De fant at hele åtte av dem inneholdt koffein. Dosen varierte fra 8,6 til 13,9 milligram per kopp. Til sammenligning inneholder en kopp vanlig kaffe mellom 95 og 200 milligram koffein, avhengig av sort.

– Om man drikker fem til ti kopper av denne kaffen, vil koffeindosen fort bli den samme som en til to kopper vanlig kaffe, uttalte en av artikkelforfatterne, professor Bruce Goldberger.

Koffein begynner å virke etter få minutter
Ifølge American Academy og Slepp Medicine (det amerikanske akademiet for sovemedisin), tar det mellom 30 og 60 minutter fra du inntar koffein, til koffeinnivået i blodet er på sitt høyeste. En annen studie, fant imidlertid at man begynner å merke en oppkvikkende effekt etter bare ti minutter. Vanligvis kvitter kroppen seg med halvparten av det stimulerende stoffet innen tre til fem timer, men resten av stoffet kan bli værende i kroppen i åtte til 14 timer, ifølge det amerikanske sovemedisin-akademiet. Deres forskning viser også at folk som sjelden drikker koffein, er mer sensitive for påvirkning fra stoffet enn andre.

Men den påvirker ikke alle på samme måte
Kvinner forbrenner generelt kaffe raskere enn menn. Og røykere fordøyer stoffet dobbelt så raskt som ikke-røykere. Forskning viser også at kvinner som går på p-piller forbrenner stoffet omtrent 33 prosent raskere enn kvinner som ikke går på p-piller. Dessuten har asiater vanskeligere for å forbrenne stoffet enn andre folkeslag.

Klikk på bildet for å forstørre.

En boks med Red Bull

Energidrikker har ofte mindre koffein enn kaffe
Det er naturlig å tro at koffeindrikker har mer koffein enn kaffe. Men slik er det som regel ikke. Maksimalt tillatt koffeininnhold i energidrikker markedsført i Norge er 32 mg per 100 ml drikke. Til sammenligning inneholder en kopp vanlig kaffe 50–70 mg koffein per 100 ml, og espresso opp mot 300 mg per 100 ml. Koffeininnholdet i energidrikker er altså mye lavere enn i kaffe.

De fleste energidrikker er imidlertid proppfulle av sukker, som naturlig nok påvirker energinivået på kort sikt. Mange inneholder også en rekke andre virkestoffer, som taurin og B-vitaminer.

Mørkbrente kaffesorter har mindre koffein enn lysere sorte
Det er kanskje naturlig å tenke seg at en sterk, mørkbrent kaffe har mer koffein enn en lysere type. Dette stemmer imidlertid ikke. Når kaffebønnene brennes forsvinner nemlig en del av koffeinet i prosessen. Mørk kaffe er brent lenger enn lys kaffe, og dermed er det mindre koffein igjen i bønnene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Steve Nagy / Design Pics (Thinkstock)

Koffein finnes naturlig i mer enn 60 planter
Det er ikke bare kaffebønner som inneholder det oppkvikkende stoffet. Koffein finnes naturlig i bladene, frøene og frukten i en rekke planter, blant annet i teblader og kakaobønner.

Ikke all kaffe har samme mengde koffein
Som nevnt overfor er det selvsagt forskjell på espresso og traktekaffe. Men om vi holder oss til sistnevnte er det også stor forskjell på de forskjellige merkene. En fersk rapport fra amerikanske Center for Science in the Public Interest viste at det var stor forskjell på koffeininnholdet i en rekke populære kaffesorter. Mc Donalds-kaffe inneholdt 30 mg per 100 ml, mens kaffe fra Starbucks inneholdt hele 70 mg koffein mer 100ml.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Thinkstock

Gjennomsnittspersonen konsumerer rundt 200 mg koffein hver dag
i alle fall i USA. Ifølge det amerikanske mattilsynet får 80 prosent av voksne amerikanere i seg koffein hver dag. Det gjennomsnittlige inntaket var på 200 mg per dag. Det tilsvarer to store kopper kaffe, eller omtrent fire brus.

En annen studie fant at inntaket var nærmere 300 mg. Uansett er det innenfor det som anses som et normalt inntak. Koffeinmegnder på 500 til 600 mg daglig ses på som overdrevent inntak.

Iføle Norsk helseinformatikk inntar vi nordmenn i gjennomsnitt mellom 300 og 400 mg daglig. Dermed slår vi amerikanerne når det gjelder koffeininntak, men vi er likevel ikke de som drikker mest:

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Finnene har verdens høyeste koffeininntak
Det er nemlig våre nordiske naboer i Finland som har det aller høyeste koffeininntaket. Med et gjennomsnitt på rund 400 mg per dag, holder de verdensrekorden.

Koffein er et utbredt nytelsesmiddel i hele verden. 90 prosent av verdens befolkning inntar stoffet i en eller annen form.

Det finnes koffein i mer enn drikke
98 prosent av koffeinet vi inntar kommer fra drikke, ifølge det amerikanske mattilsynet. Med andre ord er det også koffein i andre matvarer, men hvor mye vi inntar av disse varierer fra dag til dag og person til person. Sjokolade er en spiselig koffeinkilde. En del medisiner inneholder også stoffet. Forskning viser dessuten at om du tar en tablett smertestillende sammen med koffein, kan effekten øke med 40 prosent, og virkestoffene tas i tillegg raskere opp i kroppen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.