*Nettavisen* Nyheter.

Ti triks du bør kjenne til i nye Windows

Foto: ROBYN BECK (AFP)

Vet du egentlig om alle programmene og mulighetene som er innebygd i Windows 7?

03.10.10 21:46

[Teknofil.no] De fleste som har brukt Windows en stund vet godt at ikke alt du trenger er inkludert.

Skal du for eksempel åpne et PDF-dokument eller laste ned en torrent er du nødt til å installere tredjeparts programvare.

Les også: Programmene du må ha til Windows

Men med tiden har også mer funksjonalitet blitt puttet inn i Windows.

Blant annet kan du nå brenne en CD eller DVD uten å måtte laste ned og installere et brenneprogram, og ZIP-filer kan pakkes opp uten problemer.

I Windows 7 har dessuten flere av de gamle og litt slitne applikasjonene dessuten fått en kraftig overhaling.

I denne artikkelen skal vi ta en kjapp kikk på fem innebygde programmer i Windows 7 som det kan være verd å ta en ekstra kikk på.

Ikke alle programmene som er nevnt her er forresten like enkle å finne ved å lete i menyer, så ofte er den enkleste måten å starte det på å trykke Windows-tast, skrive programnavnet og trykke Enter.

WordPad

Klikk på bildet for å forstørre.

Mens WordPad i gamle versjoner av Windows kun virket som en mer innfløkt versjon av Notisblokk (NotePad), er den i Windows 7 pusset opp og mer å regne som en myggvektsversjon av Word - inkludert lagring av filer i det nye Word-formatet DOCX (Office Open XML). Hvis du kun i hovedsak er ute etter noe å skrive med er nye WordPad verd å teste ut. For mer funksjonalitet minner vi om gratisalternativet OpenOffice.

Utklippsverktøy

Klikk på bildet for å forstørre.

Dette er et godt alternativ til tredjeparts programvare for å ta skjermbilder. Du kan velge å ta bilde av hele skjermen eller kun et område du selv velger, og kan lagre dette i forskjellige formater. I tillegg har du mulighet til å skrible på (eller markere deler av) utklippet, samt kunne sende dette med e-post direkte i programmet.

Klistrelapper

Klikk på bildet for å forstørre.

Disse «gule lappene» som vi gjerne kaller dem kan flyttes rundt på skjermen og er et greit alternativ til å henge papir på kanten av monitoren. Du kan forresten høyreklikke på lappen for å gi den en annen fage. Trenger du flere klistrelapper? Trykk det lille pluss-tegnet eller tast Ctrl+N for å opprette en ny.

Kalkulator

Klikk på bildet for å forstørre.

I Windows 7 er kalulatoren forbedret på mange måter. Ikke bare ser du nå hva du hva du allerede har tastet inn når du regner, men innebygd er nå også verktøy for regning på datoer og ikke minst enhetskonvertering.

Ressursovervåkning

Klikk på bildet for å forstørre.

De fleste er vel fra før godt kjent med verktøy som Oppgavebehandling og kanskje til og med krafigere saker som Process Explorer, men lurer du på hva som spiser maskinressursene dine i Windows 7 finnes det også et kjekt innebygd program kalt Ressursovervåkning. Her får du en mer detaljert oversikt over hvor mye de forskjellige programmene du kjører bruker, også når det gjelder ting som belastning av harddisk og nettverk.

Det er enda flere ting du kan gjøre:
Les de fem siste tipsene hos Teknofil.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.