Gå til sidens hovedinnhold

Ti ungdommer dømt for angrep på homofil mann

10 gutter i 19-årsalderen fra Oppegård er dømt til samfunnsstraff fra 160 til 190 dager for trusler, vold og for å ha båret våpen på offentlig sted.

Guttene må også betale oppreisning på 100 000 kroner til en 56 år gammel mann som de truet på Ingierstrand, skriver Østlandets Blad.

BAKGRUNN:Russegutter lokket homofil mann i sex-felle

En av guttene ble frikjent. Dommen fra Follo tingrett ble forkynt for guttene like før klokken 11. Den er noe mildere enn politiadvokat Hilde Bøch Høyers påstand, som var på fra 210 til 270 timers samfunnsstraff.

«Jævla soper»

Det var 4. november i 2012 en 56 år gammel mann dro til Ingierstrand parkeringsplass. Kontakten fikk han via et nettsted for homofile, der en av guttene hadde lagt ut en falsk profil. Men istedenfor sex med en annen mann, ble 56-åringen møtt av guttegjengen i 18-åsalderen med finlandshetter og skjerf over ansiktet. De ropte «jævla soper, jævla homo» til ham, og skjøt med softgun etter ham. Guttene var tiltalt etter «hatkriminalparagrafen», straffelovens § 135, for å ha truet, forhånet eller utsatt for hat en person «på grunn av hans homofile legning». I tillegg var de tiltalt for å ha brukt vold og hatt med skytevåpen på offentlig sted.

Skulle skremme

Guttene handlet forsettlig, mener retten, som finner det bevist at de truet og hånet fornærmede, og at trusselen var nært knyttet til hans homofile legning. Guttene på sin side sier de gjorde dette for at det skulle virke skremmende, ikke bare ham, men også andre homofile som bruker Ingierstrand og området rundt til møteplass for sine aktiviteter. Guttene var enige om at mannen bare skulle skremmes, ikke skades. Men retten mener forsøket på legemsfornærmelse ble begått under særdeles skjerpende omstendigheter. Mannen var alene mot ti unge menn, ikledd masker og softgun. Tre av de tiltalte ble dømt for forsøk på legemsfornærmelse, de andre guttene ble frikjent for dette, også han som lånte ut våpen, han som bar et defekt våpen og en av dem som bar våpen uten å avfyre skudd.

Ikke guttestreker

Follo tingrett sier i dommen at det guttene gjorde, ikke kan kalles for «guttestreker», slik det ble anført av guttene selv. Det gjør heller ikke inntrykk på retten at de har erkjent at de «gikk for langt».

- De tiltalte var på gjerningstidspunktet ikke gutter, men myndige, unge menn, som må stå til ansvar for sine handlinger, mener retten.

Ødelagt 56-åring

Det de gjorde har hatt alvorlige konsekvenser for 56-åringen. Han har, etter han ble angrepet, hatt oppblussing av psykiske problemer som angst, søvnvanskeligheter og selvmordstanker. Han har måttet gi opp aktiviteter og næringsvirksomheter han hadde, og har vært innlagt på psykiatriske institusjoner et titalls ganger.

Retten legger også til grunn at de var ti personer som handlet sammen mot én. De hadde planlagt handlingen, og hadde hatt tid til å tenke seg om før de gikk til angrep. Med andre ord: De måtte skjønne at adferden deres ville virke skremmende.

Dårlig hukommelse

I formidlende retning mener retten at det er gått lang tid siden saken kom for retten, 16 måneder, og at de var unge. De har gitt uttrykk for at de angret, og selv om guttene i varierende grad har erkjent straffskyld og bidratt til å oppklare saken, har de hatt en påfallende dårlig hukommelse hva angår den enkeltes rolle i det som skjedde.

«Ubetinget fengselsstraff er ikke nødvendig, og betinget fengselsstraff ikke tilstrekkelig», konkluderer retten, som dømmer de ti til samfunnsstraff i fra 160 til 190 dager, som må gjennomføres innen åtte og ni måneder. Dommen er noe lavere enn aktors påstand, men det vises til at enkelte frifinnes for enkelte tiltaleposter, og at ingen er dømt for fullbyrdet legemsfornærmelse.

Oppreisning

De ti dømte må solidarisk betale 100 000 kroner i oppreisning til 56-åringen. Sakkyndigrapport konkluderer med at mannen, etter det han ble utsatt for, er fullstendig ute av stand til å takle livet. Retten legger ikke vekt på at 56-åringen selv utsatte seg for noe risiko da han dro til en plass en mørk kveld for å ha kontakt med en annen mann.

Les flere saker i Østlandets Blad

Kommentarer til denne saken