Tid for bønner

Foto: (Istock)

Allier deg med bønnene. De små knertene er sprengfulle av proteiner og næringsstoffer.

(SIDE2): Bønner er en samlebetegnelse for ovale eller nyreformede belgfrukter. De har den nyttige egenskapen at de kan tørkes og lagres over lengre tid – akkurat som korn og pasta. Men det er også vanlig å bruke noen typer bønner i fersk tilstand, selv om sesongen bare varer et par uker.

En liten næringsbombe
Bønner og andre belgfrukter byr på masse protein og annen næring, og kan erstatte kjøtt for mange vegetarianere.

LES OGSÅ:Linser for alle

Alle bønnetyper har en positiv innvirkning på blodsukkeret. Bønner inneholder karbohydrater som tas langsomt opp i kroppen. Det betyr at de gir et jevnt energinivå som påvirker vekten og gir et stabilt humør.

Bønner inneholder dessuten planteøstrogener som kan hjelpe med å stabilisere menstruasjonssyklusen, og dempe plager med PMS og overgangsalder.

Bløtlegging gir best resultat
Som oftest må bønnene bløtlegges for å suge opp den fuktigheten de mistet når de tørket. Bløtlegging over natta har noen klare fordeler: Bønnene blir jevnt kokt, og faller ikke så lett fra hverandre.

Den lange bløtleggingen kan være avskrekkende når middagsmaten må planlegges over et døgn i forveien, men det er ingen grunn til å fortvile. Du kan også sette bønnene til å småkoke når du kommer hjem fra jobb, og en drøy time etter er de ferdige. Det kan være en fordel å bytte vann underveis, fordi tørkede bønner avgir stoffer som ikke er helt heldige.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Bløtlegging eller ei, alle bønner koke på lav varme. De bør heller ikke røres for mye og for hardt, ellers går de i oppløsning. Men for all del; bønnepuré er også utmerket tilbehør.

Tørkede bønner kan trygt oppbevares i lang tid, men hvis de blir liggende over et år bakerst i skapet, blir de hardere og trenger lengre koketid. Etter hvert blir de også såpass uttørkede at de faller fra hverandre i kokevannet uten at de blir skikkelig møre.

Hundrevis av typer
Det finnes flere hundre bønnetyper. Den gule soyabønnen har en mild smak, mens den svarte er kjent for sin søte, fyldige smak. Hestebønner og åkerbønner er relativt melne og omsluttes av et læraktig skall som bør fjernes etter bløtlegging eller koking.

Ser du etter noe mer saftig med jordsmak, er buskbønner og svartøyde bønner noe for deg. Mungbønner og adukibønner smaker søtlig, mens limabønner er mykere med en mildere smak.

Svarte bønner, brune bønner, hvite bønner, pinto-, borlotti-, asparges-, cannellini- og røde bønner er alle varianter av kidneybønnen, men smaken varierer selv innenfor denne kategorien. Aspargesbønnen er for eksempel kjent for å ha en frisk, delikat smak, mens pinto- og borlottibønner smaker som nøtter.

Lett å kombinere
Bønner kan kombineres med mye annet. Bønner og ris er for eksempel en populær blanding. Røde, svarte eller beige bønner mot hvit ris er delikat å se på. Kokte bønner er fint tilbehør til blant annet kylling eller fisk. Det er bare å tilsette litt olje eller smør og noen friske urter.

I en chili con carne hører bønner naturlig hjemme og det finnes også et stort utvalg smakfulle bønnesupper og gryteretter.

Luft?
Bønner har et dårlig rykte på seg for å gi den som spiser luftslipp.

Mye tid og ressurser er gått med på å løse dette problemet. For noen år siden fant et forskerteam fra Venezuela ut at bønnene kan «uskadeliggjøres» ved en naturlig gjæringsprosess. Prosessen gjør belgfruktene både enklere å fordøye og de blir også bedre på smak. Er vi heldige kommer kanskje disse bønnene på markedet etter hvert? Enn så lenge må vi klare oss med de vi har.

Men det finnes råd. Plages du med luftdannelse når du spiser bønner, kan du faktisk dempe problemet ved å servere bønner med persille, fennikel, ingefær eller kajennepepper.

Varm bønnesalat med bacon
Bønnesalat med ruccola
Stekte bønner
Cannellibønnesuppe
Chili con carne
Kyllinglår servert med soyabønnesalat
Stekt torsk med bønnesalat og soyasmør
Falukorv med bønner og chilisaus
Sukkerertcurry med hvite bønner og kylling

Kilder: forskning.no, «Et bønneopprør» av Andreas Viestad, db.no

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag