Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tid for gløgg

Foto: Art of Taste
Det er noe med årstiden, med kulden ute og varmen inne, korte dager og mørke kvelder, som inviterer til å krølle seg sammen foran peisen med en kopp deilig, varm og krydret gløgg i hendene.

Gløgg er den skandinaviske varianten av ”mulled wine” eller ”glühwein”; varm, krydret vin. Denne vinterdrikken har en lang historie, helt tilbake til tidlig middelalder, rundt 400 e. Kr. I middelalderen kalte man gjerne drikken for «Ypocras» eller «Hipocris» etter den greske legen Hippocrates (460 f. Kr. - 377 f.Kr.).

Hippocrates regnes ofte for å være legekunstens far, og når han lånte sitt navn til den varme vinen, var det fordi den ble sett på som spesielt sunn og helsebringende. Og med tanke på at vinen antakeligvis var langt renere enn det drikkevannet de fleste hadde tilgang til, så er det nok ikke usannsynlig at denne varme drikken var med på å holde folk friske og ved god helse gjennom vinteren.

Fra glühwein til gløgg
I det nittende århundre ble glühwein med mandler og rosiner en svært populær drikk i Europa. Det er denne varianten som etter hvert har migrert nordover til vår kalde del av verden, og byttet navn til gløgg. I tillegg til mandlene og rosinene er det typisk for gløggen at den er en del søtere enn annen krydret vin, og den har også gjerne et høyere alkoholinnhold – noe som kanskje er nødvendig med tanke på temperaturen utenfor vinduene?

Det går i rødvin
Det finnes nærmest uendelig mange oppskrifter på gløgg, men det er en del ”hovedregler” vi kan følge om vi vil lage vår egen gløgg. Hovedingrediensen i hjemmelaget gløgg er vin. Både rød og hvit kan brukes, men rød er nok den vanligste. Du trenger ingen dyr og flott vin for å lage gløgg, men det er heller ikke lurt å velge en ”vond” vin, fordi varmingen av vinen vil fremheve stramme smaker. Velg gjerne en vin som er helt ”okay” og som ikke utmerker seg i noen retning – husk at du kommer til å forandre smaken helt før den skal drikkes!

Søting, krydring og varming
Vinen skal søtes, krydres og varmes – og her kommer den viktigste regelen av dem alle: vinen skal bare varmes, og ikke på noe tidspunkt kokes! Dersom gløggen begynner å koke, forringes smaken betydelig, så bruk lav varme og ta deg god tid.

Når det gjelder krydringen av gløggen, kan det være lurt å tenke på hvilke kryddere vi bruker i julebaksten. Ved siden av sukker – gjerne brunt – eller honning, kan du for eksempel prøve med litt kanel, kardemomme, ingefær, nellik, pepper, muskat, anis og gjerne litt appelsinskall.

Og siden det er så kaldt ute, kan man jo hjelpe gløggen litt på vei med en skvett madeira, rom eller vodka¿ Med til gløggen hører hakkede mandler og rosiner – server det gjerne i egne skåler ved siden av, så kan man forsyne seg med så mye man vil ha. Egentlig er det bare å prøve seg frem, men vi har funnet frem noen oppskrifter til deg likevel, så du har noe å starte med.

Enkel julegløgg

Ekstra god gløgg

Gyllen gløgg

Snarveier
Helt til slutt må vi vel nesten nevne et par snarveier, om du nå skulle ha fått veldig lyst på gløgg, men ikke har tid til å stå og smake den til selv. Den beste løsningen er kanskje Vinmonopolets forskjellige typer av ferdig gløgg, for eksempel Herregårdsgløgg, som du også får i toliterskartonger. Det er bare å varme den opp og drikke.

En litt mer klissete variant er gløggekstraktene du får kjøpt i dagligvarebutikker. Her gjelder det ofte å blande ut én del gløggekstrakt til to deler vann eller vin, og dette alternativet er selvsagt nyttig om du trenger en alkoholfri drikk. Men uansett – ikke glem mandlene og rosinene!

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!