*Nettavisen* Nyheter.

Tid for harvemeite

Mørke kvelder utover høsten er tid for det tradisjonelle harvefisket.

12.09.05 11:54

Her kan du kjøpe fiskekort for Oslomarka

Her er Oslomarkas Fiskeadministrasjons Dag Øivind Ingierds oppskrift på vellykket fiske:

Å harvemeite eller bare «harve», er en form for frilinemeite, hvor kun en agnet krok utgjør kastevekten. Det vanligste er å bruke mye meitemark. Agnet stripes bortover i overflata om natta, og skal imitere en mus, frosk eller nattsvermer. Metoden baserer seg på at ørreten jakter aktivt langs land når det er mørkt. Ørret ser godt nedenfra, opp mot himmelen (lyse skyer), føler seg frem til bevegelse i vannet med sidelinjeorganet, og lukter seg frem, selv om man på land ikke ser noen verdens ting!

De fleste bruker slukstang-utrustningen til det vanlige markafisket og en stor enkel krok. Vanlig 0,20mm sene holder så lenge man bruker snelle og brems. Dette er enkelt, siden man da ikke trenger å ha med en ekstra «harvestang». Dessuten klarer man å kaste ganske langt. En annen fordel er at man kan frikoble snella når fisken har tatt, og la den gå ut med agnet noen meter før man drar til.

Toppknytt
Noe som er mye mer moro å ta fisk på, er å bruke en teleskopisk toppknyttstang på 5-6 meter. Dette er billige stenger til 200-300 kr. Disse er superlette, har myk helaksjon og kun en toppring til å feste sena i. (ikke snellefeste og andre stangringer). Sena skal være like lang som stanga. 0,30 mm er en fordel siden man ikke har snelle med brems.

Fordelen med toppknytt er at man slipper å få kluss med løse løkker og rot på snella når det er mørkt (noe man lett får siden agnet veier lite og man ikke ser noe). Med en spole el.lign til å tvinne sena opp på, slås stanga enkelt sammen når man må flytte seg gjennom skauen til en ny fiskeplass. Med litt trening blir det mindre styr med denne metoden.

Og man trenger ikke bruke lykta så mye. Dessuten er det mye mer strøkent å kjøre en ørret på denne type stang. De blir helt spinnville når de ikke får dratt ut sene! Med en 5 meter stang vipper man marken ca 10 meter ut, og det er nok i skogsvann med en del vegetasjon langs land.

Omtrent likt
En 6 meters gjør seg bra om vannet er nedtappet, og det er åpent og god plass langs bredden. Om fisken står lenger ut vil de lokkes inn av plasket likevel. Noen ekstra «kast» på plassen er som regel nok til å få de også. Jeg bruker alltid toppknytt til harving, de jeg fisker sammen med bruker helst slukstang. Og vi får omtrent likt på begge metoder.

Kroken kan være opptil str 2/0, men det avhenger av type/produsent hvor stor en 2/0 er... Det viktigste er at den er tynn i godset, ellers faller marken lett av. Dessuten er det lettere å dra en tynn krok inn i fisken. Det bør være plass til en real klase med mark 5-6 stk. Er det vindstille og måneskinn brukes en mindre krok og færre mark. Er det bølger går man opp i krokstr og antall mark. Det beste harveværet er gjerne lettskyet og litt bris på vannet.

Marken vippes/slenges ut og dras sakte stripende/hoppende i overflata omtrent som en svømmende frosk. Hogget kommer gjerne brått, med et skikkelig plask. Da gjelder det å ikke dra til med en gang, senk stanga! Ofte bommer fisken og tar agnet mens det synker.

Spennende
Tell til 5 og stram opp til du kjenner fisken, og dra inn mothaken. På toppknytt hender det ofte at fisken kroker seg selv, idet den setter i vei og strammer opp sena selv mens man teller.. En spinnvill kilos på toppknytt, som hopper rundt, på kort sene i bekmørket, er utrolig moro.

Bør prøves! De sitter som regel dypt og veldig godt, så med 0,30mm trenger man ikke snelle til å kjøre fisken. Sjeldent at man mister fisk når den først er kroket.

Harving tar ofte stor og sky fisk. Siden de ikke er så sære når det er mørkt. Utover senhøsten får man mer og mer gjeldfisk (ikke gytere og topp matfisk), siden de andre har gått på elva. Nå om dagen er det en del rognfisk å få, men de er ofte store...

Vær forsiktig
Beste plasser er gjerne odder/nes som stikker litt ut i vannet, eller på berg eller andre steder der det er dypt utafor langs land. Langrunne plasser er dårlige. Trær som henger utover vannet fungerer nesten som en «foringsautomat» av insekter.

På slike plasser står det ofte fisk om natta.. Ikke lys utover vannet, og tråkk forsiktig. Fisken er gjerne veldig nærme og kan være sky. Når det forsattt er litt lys lønner det seg å stå inntil trær, eller sitte lavt, for at fisken ikke skal se skyggen din.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.