*Nettavisen* Nyheter.

Tidenes 10 største nerder

Her er ti personer som virkelig har forandret verden.

11.11.08 18:14

Verdens største nerder er kåret. Det er nettstedet vnunet.com som har listet opp tidenes største nerder. Førsteplassen er kapret av en finne.

1. Linus Torvalds

Lager du dataprogrammer er du gjerne litt nerdete, men lager du et helt operativsystem er du en supernerd. Finnen Linus Torvalds ble verdenskjent etter at han laget kjernen i operativsystemet Linux. Det er nå 17 år siden Torvalds la ut den første kodesnutten i et forum. På disse 17 årene har Linux rukket å bli et av verdens mest brukte operativsystemer.

Klikk på bildet for å forstørre.

2. Steve Wozniak

Som medgründer og medeier i Apple, har Steve Wozniak vært med på flere opp- og nedturer med selskapet. Ikke bare konstruerte han den første Apple-maskinen, han skrev også operativsystemet selv – med penn og papir. Han jobber i dag ikke i Apple, men er fortsatt aksjonær og skal visst nok også motta lønn fra selskapet.

Les også: Spår iPod-ens død

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

3. Tim Berners-Lee

Dette er mannen som fant opp weben. Uten Bernes-Lee hadde du kanskje måtte lese denne artikkelen på papir. For dette er mannen som fant opp World Wide Web. Meningen var å bruke dette internt på forskningsinstituttet CERN. Hadde Berners-Lee patentert oppfinnelsen sin, ville han vært en av verdens rikeste menn i dag.

Les også: Slik virker Internett

4. Seymour Cray

Ukjent for de fleste, men Cray-navnet er nesten synonymt med supercomputere. En Cray-computer står stort sett "bortgjemt" på et datarom og knekker alt fra værdata til medisinsk informasjon.

Klikk på bildet for å forstørre.

5. Marc Andreessen

Husker du Netscape? Vel, Andreessen fant opp nettleseren Mosaic, som senere ble starten på Netscape. Internetthistorien hadde ikke vært den samme uten Netscape.

6. Grace Hopper

Selv om det er flest menn i IT-bransjen, finnes det også flere kvinner som har utmerket seg. Under andre verdenskrig kuttet Hopper ut studiene og begynte å programmere for forsvaret. Først med en Mark One og deretter på en Univac. Hun utviklet den første kompilatoren og var pioner i den forstand at hun startet å kode på engelsk og ikke i maskinkode. Hun utviklet også forløperen til det som ble programmeringsspråket Cobol. Hun sluttet flere ganger, men gjenopptok arbeidet ved flere anledninger. Hun jobbet som konsulent for DEC til hun døde – 85 år gammel.

7. Jack Kilby og Robert Noyce

Disse karene er kjent for en av de viktigste oppfinnelsen i IT-historien: Den integrerte kretsen, også mer kjent under navn som microchip eller chip. Integrerte kretser brukes omtrent i alle elektronikkprodukter i dag. Kilby fant opp den integrerte kretsen i 1958, mens resten av Texas Instruments var på ferie.

Oppfinnelsen sparte teknologiselskapene for å lodde tusenvis av komponenter til et enkelt kretskort når de skulle bygge komponenter til datamaskiner. Robert Noyce laget også en integrert krets noen måneder senere – ukjent med arbeidet til Kilby. Metoden til Noyce var det som senere ble til den første mikroprosessoren og gjorde PC-er slik vi kjenner dem i dag mulige. Begge har fått Nobelprisen for sitt arbeid.

8. Alan Turing

Alen Turing er for mange knyttet til arbeidet han gjorde under andre verdenskrig. Han lagde blant annet en kodeknekkermaskin. Han er også kjent for å lede arbeidet bak Colossus, den antatt første programmerbare PC-en. Han var også opptatt av kunstig intelligens. Turner kunne nok ha endret datahistorien på flere felter, men han tok sitt eget liv i 1954 etter å ha blitt forfulgt som homoseksuell.

Klikk på bildet for å forstørre.

9. Richard Stallman

Stallman er en av grunnleggerne av Free Software Foundation, som har vært sentral for OpenSource-miljøet. Han har jobbet aktivt for å lage standarder for gratis programvare siden slutten av 1970-tallet, og er sentral i det som senere ble kjent som GNU Project. Stallman har også laget en GNU-kompilerer og står bak Emac's prosjektet. Vesentlige deler av det som ble til Linux kommer herfra.

Stallman er dessuten kjent for å være en smule kverulant. Han tar gjerne avstand fra Open Source-begrepet, som han mener er vannet ut, og krangler stadig vekk med Linus Torvalds (se over).

10. Paul Allen

Uten Paul Allen hadde ikke Bill Gates blitt verdens rikeste mann. Det var Allen som overtalte Gates til å droppe Harvard og heller etablere Microsoft. Det hevdes også at Allen var en mye bedre programmerer enn Gates.

Allen var også en pådriver for å kjøpe ODOS, som senere ble til DOS. Det som var starten på Microsofts suksess.

Denne saken er hentet fra klikk.no/teknologi

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.