Tidenes beste juniorsesong

VALLHALL (vif.no): Vålerengas juniorspillere har lagt bak seg et jubelår. Etter endt sesong er fasiten seier i Junior Elite-turneringa på Hamar, interkretstittel, 15 spillere på aldersbestemte landslag, fem juniorer opp i A-stallen samt lærlingkontrakter til tre 16-åringer.

23.12.06 02:04

Hovedtrener i U-gruppa Andreas Holter er naturlig nok strålende fornøyd.

– Vi trodde ikke vi kunne toppe fjorårssesongen da vi vant interkretsserien og rykka opp med rekruttlaget, men det føler vi at vi har gjort i år. Alt i alt er nok dette den beste sesongen et juniorlag i Vålerenga har hatt noen gang.

Juniorene har spilt 34 obligatoriske kamper denne sesongen. Unggutta vant 26 av dem og fire endte uavgjort. Bare fire ganger måtte Vålerenga gå tapende av banen.

– Vi har litt å strekke oss etter neste år, men det er en fin utfordring. Vi ønsker hele tiden å bli bedre, men det viktigste er at vi får frem enkeltspillere som kan ta en plass i A-stallen. Det er det som er hovedmålsettingen i talentarbeidet vårt.

Overbevisende JET-seier
Årets sportslige høydepunkt var definitivt seieren i Junior Elite-turneringa på Hamar. Vålerenga vant alle seks kampene mot solid motstand og kunne til slutt løfte pokalen etter 3-0-seier mot Tromsø i finalen.

– Seieren i JET var en utrolig sterk prestasjon. Vi møtte veldig bra motstand og leverte en kjempekamp i semifinalen da vi slo ut de franske juniormesterene Strasbourg. Da viste vi hva som bor i laget, sier Holter til vif.no.

– Vi toppa uka med å slå Tromsø 3-0 i finalen. Tromsø hadde slått ut FC København og NM-finalist Rosenborg på veien, men likevel vant vi klart.

Vålerenga slapp bare inn tre mål på seks kamper i Junior Elite-turneringa. Det skal midtstopperparet ha mye av æren for.

– Midtstopperparet vårt i JET tror jeg ingen norske juniorlag kan matche. Jørgen Horn og Steinar Strømnes var bunnsolide, og Jørgen ble fullt fortjent kåret til turneringas beste spiller. Begge er seniorspillere fra nyttår og det blir vanskelig å fylle hullet etter dem neste år. Men vi får kompensere med at den offensive kraften blir enda sterkere neste år når de yngste talentene våre har blitt ett år eldre.

Stor bredde ga seriegull
Årets andre tittel sikret unggutta seg i oktober da de avsluttet interkretssesongen på toppen av tabellen.

– Interkretstittelen viser at vi har god bredde i juniortroppen og guttespillere som kommer opp og gjør en god figur. Vi proriterte ikke serien bortsett fra mot slutten da vi skjønte at vi kunne ta hjem tittelen.

Totalt fikk 38 spillere sjansen i juniorserien. 14 av dem holder forsatt guttealder.

– Med noen unntak var det spillere som ikke var så mye på banen i andredivisjon som spilte i interkretsserien. At vi har brukt såpass mange spillere viser at mange av de unge er på vei opp og tar sjansen når de får den.

Det eneste skåret i gleden var nedturen i junior-NM. Allerede i andre runde forsvant Vålerenga ut etter tap på straffer mot Follo.

– Vi har nådd de fleste målsettingene i år, bortsett fra junior-NM. Da vi røyk ut mangla vi mange av våre beste spillere. Flere satt på benken for A-laget, i tillegg til at Jørgen Horn, Adnan Haidar og Dan Alberto Fellus var ute med skade. Alle juniorlag vil merke det om de mister syv landslagspillere, forklarer Holter.

– I tillegg hadde vi maks utur. Vi var klart bedre enn Follo hele kampen, men fikk ikke ballen i mål. Men sånn er det. Vi kan ikke regne med å vinne hver kamp. Før eller seinere går man på en smell.

Stor fremgang for Obeng
Prestasjonene til årets toppscorer Dennis Obeng viser at systemet i Vålerenga fungerer. Det skal alltid være mulig å kvalifisere seg til et høyere nivå om man presterer. Obeng startet fjoråret i junior-2-troppen, men ble flyttet opp på elitelaget i fjor høst. I år har han scoret 22 mål på 31 kamper og er den mest benyttede spilleren i juniorkamper.

– Det er mange som har tatt store steg det siste året, men Dennis Obeng er en av de som har hatt størst fremgang. Han er en notorisk målscorer og kunne fort scoret flere mål om han ikke hadde blitt satt tilbake av sykdom i høst.

Selv om mange spillere har fått sjansen i junior- og rekruttkamper denne sesongen, har belastningen blitt stor på enkeltspillere. Vålerenga avgir i perioder mange spillere til ulike juniorlandslag, noe som betyr mange kamper for de som er igjen. Nevnte Obeng har vært på banen i 45 kamper denne sesongen, men Mustafa ”Musa” Achrifi står bokført med hele 51 obligatoriske kamper siden april.

– Det er helt klart i meste laget. Vi kommer nok til å ha litt større juniorstall neste sesong. Vi håper at det dermed blir litt færre kamper på hver enkelt spiller og at de er uthvilte og klare til å tråkke til når de får sjansen, avslutter Holter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.