*Nettavisen* Nyheter.

Tidenes beste norske dataspill

Foto: (FunCom)

På tampen av 1999 blåste Funcom liv i eventyrspillene, og ga samtidig ut Norges beste dataspill.

25.01.05 12:24

«Den lengste reisen» satt det norske spillfirmaet FunCom på kartet for alvor. Snart seks år senere kommer oppfølgeren, og både norske og utenlandske eventyrere gleder seg. Vi har tatt en titt på de gode gamle sakene.

Si din mening:Hvilket dataspill mener du er best?

Pek-og-klikk-spill er mine favoritter. Klassikere som «Day of the Tentacle», «Sam & Max» og «Police Quest 4» vil alltid ha en spesiell plass i hjertet mitt.

Uheldigvis var færre og færre enig med meg, og mot slutten av nittitallet lå den en gang så populære sjangeren i ruiner. Heldigvis ga Funcom alle eventyrfans en julegave av de sjeldne da de på tampen av 1999 ga ut «Den Lengste Reisen».

Spillet er den beste norske spillproduksjonen noensinne, og viser at hvis vi går inn for det, lager vi like gode spill som amerikanerne. Historien, dialogen, gåtene og miljøene var (og er) på høyde med det LucasArts og Sierra har levert. At spillet fikk glimrende kritikk og høstet en mengde priser i både inn- og utland beviser dette.

Om spillet
Den unge kunststudinen April Ryan er spillets hovedperson. Hun skal hindre at Arkadia, den magiske verdenen, og Stark, teknikkens mekka, braker sammen. Områdene du utforsker er både varierte og innholdsrike med alt fra havner og mystiske skoger til trist industrilandskap.

Selvfølgelig er du ikke alene. De to verdenene er tett befolket av minneverdige karakterer. Blant favorittene finner vi den mystiske presten Tobias Grensret og spanjolen Cortez. Dialogen er godt skrevet og mange samtaler er rene nytelser. Så får det heller være at Synnøve Svabø sin stemme kan gå noen og en hver på nervene.

Oppgavene må også nevnes. Noen er middelmådige, men de flest ligger på et høyt nivå. De små grå jobber ofte overtid for å sørge for at ting går i orden. Løsningene er, som seg hør og bør, logiske. Når ting først stemmer, er du usikker på hva du har brukt tiden til.

Spillet i dag
Starter du spillet idag, er det ikke sikkert du smiler like bredt som vi gjorde i 1999. Tidens tann har ikke vært snill med teknikken. Miljøene er vakre, men figurene er både lite detaljerte og veldig blokkete.

Heldigvis er det indre inntakt, og det er jo det som teller. «Den Lengste Reisen» er en stor opplevelse som alle bør ha vært gjennom. Gjerne mer enn en gang.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag