RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: BOB STRONG (Reuters)

Tidenes dødeligste måned

Sist oppdatert:
63 amerikanske soldater drept bare i juli.

Dermed er dette den mest dødeligste måneden siden krigen startet for 9 år siden.

Fredag ble tre amerikanske soldater drept i eksplosjoner, og bringer dødstallene for juli opp til minst 63. Dermed overgår tallet den forrige månedsrekorden som den mest dødeligste for amerikanske styrker, skriver AP.

I juni ble 60 soldater drept.

Siden 2001 har 1212 amerikanske soldater mistet livet i Afghanistan, og for de øverige internasjonale styrkene er tallet 1976 soldater. Ni av disse er norske.

Advarte mot økte tap
I desember i fjor beordret president Barack Obama 30 000 nye soldater til Afghanistan i et forsøk på å slå tilbake på Talibans gjenoppblomstring. Forsvarstoppene i USA og Nato hadde da advart at tapene ville stige, spesielt i provinsene Helmand og Kandahar, der Taliban står sterkest.

Økt risiko etter lekkasje
USAs forsvarsminister Tobert Gates sier at WikiLeaks' offentliggjøring av 90 000 klassifiserte dokumenter kan innebære en farlig risiko for amerikanske soldater og for USAs forbindelser i regionen. Pentagon etterforsker nå hvem som kan ha stått bak lekkasjen og vil trekke de ansvarlige for retten.

LES: Over 90.000 krigshemmeligheter lekket på nettet

Likevel ble det i lekkasjen ikke avdekket noen overraskelser og skaper ingen problemer for USAs strategi i Afghanistad-krigen, sa Gates og generalstabssjef Mike Mullen på en pressekonferanse.

Les mer: - Lekkasjen ikke farlig for soldatene

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere