RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Tidenes feriepengefest

Sist oppdatert:
Junifest: 40.000 kroner er på vei til din lønnskonto.

Over 107 milliarder feriepengekroner er nå på vei til norske lønnskontoer.

I gjennomsnitt får hver av oss utbetalt nesten 40 000 kroner. Og mange får mer, viser beregninger fra CreditInform.

Økningen er på hele 5,7 prosent, og det er langt mer enn økningen i den samlede prisveksten siste 12 måneder.

– Det betyr at landets 2,7 millioner lønnsmottakere vil ha mer penger å rutte med i ferien i år enn i fjor, sier direktør Gabor Molnar i CreditInform til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået NewsWire.

Feriepengene har økt fra 99 milliarder kroner i 2006 til mer enn 107 milliarder i år. Økningen på over åtte prosent skyldes blant annet høyere gjennomsnittslønn generelt over hele landet, samtidig med at arbeidsledigheten har ligget på et lavt nivå det siste året.

Mange får over 40.000
I fjor fikk den gjennomsnittlige lønnsmottaker 37 691 kroner i feriepenger. I år er summen 39 844 kroner.

– Dette inkluderer jo også folk som er i deltidsarbeid, så mange får utbetalt langt mer enn gjennomsnittsbeløpet. Folk får litt ekstra å kose seg med i ferien, sier Molnar.

Mer betalt ferie
En viktig årsak til at vi får utbetalt langt mer i feriepenger nå enn for få år siden, er innføringen av den femte ferieuken for de fleste arbeidstakere. Feriepengene skal nemlig dekke all ferie vi tar ut i løpet av året.

De som har fem uker ferie, får 12 prosent av bruttolønnen i feriepenger. Da alle hadde fire ferieuker, var feriepengegrunnlaget 10,2 prosent.

Fremdeles har rundt to av ti arbeidstakere fire uker pluss en dag. Resten har fem uker ferie, ifølge beregninger fra LO.

Alt teller
– Det er viktig å huske på at du skal ha feriepenger av all lønn fra i fjor. Det gjelder også eventuell bonus, overtid og tillegg, og ikke bare fastlønn, sier Molnar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere