RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tidenes legesjekk på La Manga

(Digitalsport)
Sist oppdatert:
Samtlige spillere i Tippeligaen og Adeccoligaen skal hjertetestes. Det Uefa-lisensierte kravet blir nå til et gigantisk forskningsprosjekt på La Manga.

- Utgangspunktet er jo at det er kommet et krav i UEFA-lisensen som gjør at klubbene skal utføre en slik test. Men vi vil nå utnytte det til å oppnå veldig mye mer, forklarer den norske landslagslegen Thor-Einar Andersen.

Og snakker om et aldri så lite kinderegg, tre fordeler på en gang:

- Klubbene får oppfylt kravene overfor Uefa, spillerne får økt sikkerhet for sin helsesituasjon og vi får – gjennom å løse dette sentralt – helt ny forskningsdata, sier Andersen.

Det det handler om er en såkalt screening av hjertet. Det gjøres ved å undersøke spillerne i rolig tilstand – i motsetning til tester som er gjort på tredemølle og lignende. Det skal gjøres en hvile-ekg, tas blodtrykk og en ultralyd, såkalt ekkodoppler av hjertet.

Nær tusen timer testing

Dette var det meningen at klubbene selv måtte få utført. Klubbene som skal spille i Europa har frist til 15. mars, de andre toppklubbene til 1. oktober, med å få testet sine spillere. Men når alle skal gjennom en slik prosess, ville Andersen og hans team sikre at testene gjøres likt for alle – slik at det kan brukes i forskningsøyemed. Det betyr et stort løft.

- Det er en undersøkelse som tar rundt en time for hver spiller, så når vi ganger det opp spillerstallene i 30 klubber er det klart det blir omfattende, sier Andersen.

Og snakker med andre ord om mellom 750 og 1000 timer bare i undersøkelsestid.

- Samtlige spillere i klubbenes tropper skal testes nå. Og kommer det nye til, vil de bli undersøkt fortløpende, sier han.

Løsningen på den omfattende testingen ble å plassere legeteam på La Manga gjennom hele perioden det er topplag der nede – hvilket betyr hele februar og halve mars.

- Vi har satt opp en omfattende vaktliste, ja, smiler Andersen, som selv skal ned på La Manga å få alt utstyret på plass i forkant.

Bredt samarbeid

Han er også veldig fornøyd med samarbeidet med NFF og ikke minst klubbene og Norsk Toppfotball om dette.

- Vi har fått til et godt samarbeid med Norsk Toppfotball (NTF) og klubbene på dette. Alle er da også positive til et slikt opplegg, sier Andersen, som til daglig jobber ved NIMI (Norsk Idrettsmedisinsk Institutt).

- Dette er jo utvilsomt både i klubbenes og spillernes interesse. Vi har jo dessverre sett flere eksempler på alovrlige hendelser i fotballen, som kanskje kunne vært unngått hvis vi hadde visst mer om idrettsutøvernes hjerter, sier NTFs sportsdirektør Jo Bergsvand.

Sammen med Erik Ekker Solberg ved diakonhjemmet skal Thor-Einar Andersen utføre forskningsprosjektet – med professor Harald Arnesen, leder ved forskningsprosjektet ved Ullevål, som faglig mentor. I tillegg har de med seg en gruppe av kolleger som vil foreta undersøkelsene - for de aller fleste klubbenes tilfelle - på La Manga.

Og det de ønsker å beskrive et toppidrettshjerte, noe Andersen ser som både nytt, viktig og utfordrende.

- Klart dette er veldig interessant. Jeg føler vi kan oppnå veldig mye ved å bearbeide disse testresultatene i en slik undersøkelse, sier Andersen.

Ikke ukontroversielt

I det siste har det vært flere episoder som har aktualisert en slik undersøkelse, senest da Motherwell-kaptein Phil O'Donnell falt om og døde etter kamp i Skottland. Og det å beskrive sjeldne hjertelidelser, er noe Andersen nå håper kan bli resultatet. Men det å forske på idrettsutøveres hjerter er ikke helt ukontroversielt.

- Det er en viss faglig uenighet om det. For den tryggheten spillerne får, kan ikke være noen garanti og sånn sett være en falsk trygghet, sier Andersen.

I tillegg er det ikke sikkert slik at det som er unormalt for vanlige menneskers hjerter, er like unormalt for et idrettshjerte.

- Utfordringen blir å luke ut de såkalt falske positive testene, der noen får utslag uten å være syke, og de falske negative – som at et hjerteinfarkt ikke kan avsløres, forklarer idrettslegen.

Andre idretter kommer etter?

Som likevel har stor tro på at testene vil bety mye for forståelsen av idrettsutøveres hjerter. Det igjen vil bety mye både for utøverne selv og for behandlingen av disse.

- Jeg er overbevist om at dette vil gi ringvirkninger til annen idrett – som nok også vil undersøke utøverne på en ny måte når man ser resultatene fra dette prosjektet, avslutter Thor Einar Andersen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere