RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tidenes mest omfattende høring i Stortinget

Foto: Junge, Heiko (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Stikkord er plassering av ansvar for alt som gikk galt før, under og etter 22. juli.

Kontrollkomiteen forbereder tidenes mest omfattende høring. Gjennom fem dager i november skal det spørres og graves i høringssal 1 i Stortingets komitéhus. Stikkord er plassering av ansvar for alt som gikk galt før, under og etter 22. juli.

Tusenvis av sider med beskrivelser og forklaringer om terrorhandlingene gir en historisk mulighet til å stille inkvisitoriske spørsmål til forhenværende og sittende statsråder, etatssjefer og toppbyråkrater. Statsministre blir ikke spart, både Jens Stoltenberg og Kjell Magne Bondevik er innkalt.

Mest lest på Nettavisen:

- Vanvittig mengde
En ti uker lang rettssak, en ytterst grundig og allment anerkjent rapport fra Gjørv-kommisjonen, forklaringene til 29 toppledere i forvaltningen, konklusjonene fra den særskilte Hareide-komiteen på Stortinget – faktagrunnlaget må sies å være til stede.

Kontroll- og konstitusjonskomiteens leder, Frps Anders Anundsen, betegner arbeidet som veldig omfattende.

– Det er en vanvittig mengde bakgrunnsmateriale. Utfordringen er å ikke bli for detaljert, men holde blikket på hovedsporene. Kontrollkomiteen har aldri stått overfor en oppgave av et slikt omfang. Men saken er moden, det er greit å komme i gang, sier Anundsen til NTB.

Politiet
Aps Martin Kolberg mener at politiets handlinger og vurderinger blir et hovedspor. Han synes også at problemene rundt Grubbegata er viktige, men at det er blitt vel mye oppmerksomhet rundt dette.

– Det overordnede oppdraget er å kartlegge årsakene og plassere det parlamentariske ansvaret. Gjørv-kommisjonen har kartlagt forløpet, men nå gjenstår den politiske behandlingen i Stortinget. Kontrollkomiteen skal ikke opptre som en ny kommisjon, sier Kolberg.

Han understreker at Ap vil ha sannheten fram og at det ikke skal bli noe grunnlag for opposisjonen til å mistenke de rødgrønnes representanter i komiteen for å skjerme «sine» statsråder.

– Masse må sorteres vekk, og vi må holde blikket på det overordnede. Detaljer blir bare interessante hvis de bekrefter eller avkrefter et hovedfunn, sier Kolberg.

Ulike opplegg
Partiene forbereder sin strategi og sine spørsmål hver for seg, og Anundsen vil ikke røpe for mye av Frps opplegg. Men han trekker fram den ulike virkelighetsbeskrivelsen til politisk og administrativ ledelse i noen departementer. Her viser forklaringene at de to nivåene skyver ansvar over på hverandre og at det åpenbart har vært tvetydig kommunikasjon.

Et annet gjennomgangstema for Frp vil være politisk handlekraft, eller for Grubbegatas vedkommende, mangel på sådan. Den årelange sendrektigheten rundt stengningen avdekker en skandaløs offentlig saksbehandling, og her vil Frp ha ansvaret uomtvistelig plassert.

– Det er ennå ingen som klart og uten masse forbehold har sagt at dette er mitt ansvar. Alle skyver det rundt omkring. Tar motvillig en bit selv, legger litt på andre, skylder på ymse forhold, viser til personer som ikke lenger er i jobb. Det er påfallende at ingen står opp og tar reelt ansvar, sier Anundsen.

Og da mener han ikke ansvar av den typen som Stoltenberg tar, som den øverste ansvarlige for alt regjering og forvaltning gjør eller ikke gjør.

Justis
KrFs Geir Bekkevold, som også er saksordfører i kontrollkomiteen, mener det stadig er mange uklarheter knyttet til Justisdepartementets ansvarsområde. Han tenker blant annet på tidligere politidirektør Ingelin Killengreens opplevelse av å hele tiden være underlagt politisk press og detaljstyring.

Det er også flere forhold rundt politidirektør Øystein Mælands rolle, som KrFs representant i kontrollkomiteen søker klarlagt. Ansvarsdelingen mellom Statsministerens kontor, Justisdepartementet og Fornyings- og administrasjonsdepartementet er heller ikke klokkeklar.

– Vi har forsøkt å dele inn høringsdagene tematisk. En av dem blir viet den skjebnesvangre prosessen rundt stengningen av Grubbegata. Her vil også Oslo kommune måtte forklare seg, siden det er flere som skylder på hverandre, sier Bekkevold.

Han mener målet må være å kunne trekke noen konklusjoner om ansvar og ansvarsplassering.

– Først da vil det virkelig være mulig å lære noe av denne forferdelige hendelsen og ta noen grep som beskytter samfunnet bedre, sier Bekkevold. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere