*Nettavisen* Nyheter.

Tidenes mest omtalte pupp

I dag er det ett år siden Janet Jackson skapte historie da hun viste frem puppen direkte på amerikansk fjernsyn.

01.02.05 11:31

Da historien om Janet Jacksons nakensjokk ble spredd over hele verden i rekordfart i begynnelsen av februar i fjor var det nok mange som så på dette som en morsom historie som ville være glemt dagen etterpå.

Se episoden på web-tv (abonnement)

Men da hendelsen også ble kommentert av Det hvite hus skjønte mange at dette var noe som hadde gått hard inn på sarte amerikanske tv-tittere.

- Jeg gikk glipp av det. Igjen. Vi startet tidlig i Det hvite hus. Jeg så første omgang, men sovnet i pausen. Men dere kan jo fortelle meg alt om det, sa George W. Bush til reporterne dagen etter puppestuntet.

Senere mente Janet at Bush brukte bryst-fadesen under Super Bowl for å trekke oppmerksomheten bort fra USAs utenrikspolitikk.

Historisk
Janet Jacksons pupp ble omtalt som historisk. Ingen annen hendelse har fått flere søk på internett noen gang , og oppmerksomheten og interessen for puppestuntet skapte større aktivitet på internett enn 11. september og angrepet på Twin Towers

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Foto: Virgin/Andrew McPherson

Her hjemme i Norge fikk også puppestuntet ekstrem oppmerksomhet. På Norges største søketjeneste, Kvasir, økte antallet søk etter «Janet» med over 30.000 i løpet av fem dager.

TV-kanalene fryktet at andre skulle prøve å gjøre det samme og innførte en såkalt «puppesperre» for å hindre liknende tabber. Puppestuntet fikk også økonomiske følger.

Hyllet som idiot
Heller ikke Janet hadde nok forutsett den ekstreme oppmerksomhetet hendelsen fikk, og gikk senere ut med en beklagelse.

- Det var ikke meningen at det skulle gå så langt, og jeg ber om unnskyldning til alle som ble støtt, sa hun den gang.

Beklagelsen hindret henne ikke i å komme med på listen over USAs største idioter , likevel gikk det ikke lenge før hun nok en gang kastet klærne for offentligheten . Hun var også villig til å hjelpe andre som ville provosere.

Justin Timberlake var sammen med Janet under skandaleopptredenen og utstedte en pressemelding i etterkant av showet der han beklaget at det var «noe feil med garderoben». Likevel fikk han kjeft både av kritikerne og sin egen mamma.

Inspirerte moteindustrien
Humoristene er gjerne de som er først ute med parodier og andre påfunn inspirert av mye omtalte episoder, og det gikk selvsagt ikke lang tid før noen blottet brystet i mer humoristiske omgivelser.

Klikk på bildet for å forstørre.

De som kanskje har holdt liv i debatten rundt Janets puppestunt lengts i tillegg til media er moteindustrien. De har kjørt på med mote inspirert av Janets puppestunt mer enn en gang. Supermodell Naomi Campbell er blant dem som har gjort det flere ganger.

Naomi og Janet er ikke de eneste som har blottet puppene. I etterkant av Janets stunt kom det selvsagt en kåring av hvilke av kjendisenespuppe-episoder som var mest minnerike.

Årets Super Bowl arrangeres førstkommende søndag, og arrangørene har lovet at det da ikke blir noen reprise av fjorårets skandale. En av hovedattraksjonene i år er Sir Paul McCartney, og sannsynligheten er nok stor for at han ikke kaster klærne.

Kanskje det er derfor mange ironiske skribenter i USA oppfordrer tv-titterne til å zappe over til årets mest omtalte undertøysshow, Lingerie Bowl , i pausen av årets Super Bowl. Der er man garantert lettkledde damer, men så lenge tv-titterne er advart på forhånd er det tilsynelatende helt greit.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag