RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Hommedal, Marit (SCANPIX)

Tidenes miljøbudsjett

Sist oppdatert:
Til sammen pumper de rødgrønne 37,5 nye milliarder inn i miljøtiltak.

- Regjeringen vil bidra aktivt for en ambisiøs, internasjonal klimaavtale, sa finansminister Kristin Halvorsen da statsbudsjettet ble lagt fram tirsdag. Regjeringen pumper store penger inn i grønn politikk.

Erik Solheim vil bruke 10 millioner kroner bare på klimatoppmøtet i København i desember. Departementet får økt sitt budsjett med 370 millioner.

– Norge skal fortsette å være en pådriver i klimaforhandlingene. Det er en sentral oppgave neste år å følge opp resultatet av klimatoppmøtet i København i desember. Vi vil også styrke lokalt klimaarbeid og klimaforskning, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.

Les: Norge vil være pådriver i klimaforhandlingene og Nytt historisk godt miljøbudsjett

Bellona: - Unikt
Men de virkelig store pengene blir brukt til klimatiltak i Norge. Regjeringen sier at de totalt har økt miljøbudsjettet med 17 prosent fra 2009 til 2010. 37,5 milliarder kroner er fordelt på en rekke departement.

- Det er mye bra i budsjettet, men dette er ikke nok til å bygge om Norge til et lavutslippsamfunn, sier Marius Holm i Bellona.

- Det er større bevillinger på miljøsiden enn noen sinne, men arbeidet har heller aldri hastet så mye som nå, sier han. Holm berømmer regjeringen spesielt for de 3,5 milliardene til CO2-rensing.

- Nå er det 500 mann i full sving på Mongstad, og det er unikt, sier han.

Også Norges Naturvernforbund mener at budsjettet ikke er grønt nok. Spesielt mener de at CO2-utslippene på Kårstø bør stoppes før rensing er på plass, og at veiutbyggingen vil spise opp miljøgevinsten fra jernbanestatsingen.

Les: Kraftløs miljøsatsing

CO2-håndtering
3,5 milliarder kroner til CO2-håndtering. Dette omfatter selskapet Gassnova og arbeidet med prosjektene på Mongstad og Kårstø, transport, lagring, forskning og teknologiutvikling, og internasjonalt arbeid med CO2-håndtering.

-Klimakrisen er vår tids største utfordring. Derfor må vi handle nå. Vi må øke innsatsen på fornybar energi, vi må bli bedre på energieffektivisering og vi må lykkes med CO2-håndtering. I statsbudsjettet foreslår regjeringen tidenes største satsing på fangst, transport og lagring av CO2. Dette for at vi skal lykkes med å utvikle CO2-håndteringsteknologi som kan bli brukt over hele verden, og som kan bli avgjørende i kampen for å redde klimaet, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Les: Tidenes største satsing på fangst og lagring av CO2

Fornybarfondet

Fornybarfondet (Grunnfondet for fornybar energi og energieffektivisering), som ble opprettet i 2007, får nye 5 milliarder. Fondet blir nå på 25 milliarder kroner. Enovas virksomhet tilføres om lag 1,8 milliarder kroner i 2010.

- Enovas arbeid har gitt gode resultater innen miljøvennlig energibruk og energiproduksjon. Forslaget for 2010 er Enova sitt største ordinære budsjett noensinne, og gir rom for mange gode prosjekter innen blant annet bioenergi, vindkraft og energieffektivisering i bygg og industrisektoren. I tillegg kan Enova fortsette å støtte utvikling av umoden teknologi, blant annet innenfor havenergi, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Les: Nye 5 milliarder kroner til Fornybarfondet

Mer kjøp av regnskog
Miljøverndepartementet får totalt 2,1 milliarder kroner til å redde regnskogen. Dette er en økning på 650 millioner kroner.

Les: 650 millioner mer til skog og klima

Miljøvennlig energi
Regjeringen foreslår 300 millioner kroner mer til forskning og utvikling innen fornybare energikilder, og karbonfangst og- lagring i 2010. Totalt sett er penger til dette området økt med 600 millioner mellom 2008 og 2010. Pengene kanaliseres først og fremst gjennom Norges forskningsråd.

Les: 300 millionar kroner meir til forsking på miljøvennleg energi

Administrerende direktør Arvid Hallén i Forskningsrådet sier at økningen er betydelig.

- Økningen til energi og klima er en oppfølging av klimaforliket som ble inngått i Stortinget i fjor vinter.

Likevel poengterer Hallén at forskningsbudsjettet totalt sett kuttes.

Les pressemelding fra Forskningsrådet her: Forskningsbudsjettet: Klare prioriteringer

100 millioner til miljøtenkning
Gjennom Nærings- og handelsdepartementet vil regjeringen gi 100 millioner kroner til miljøteknologi gjennom Innovasjon Norge.

Satsingen skal stimulere til pilot- og demonstrasjonsprosjekt innenfor miljøteknologi.

Les: 100 millionar kroner til miljøteknologi

Forvaltning av verneområder
Øker budsjettet med 54 millioner til totalt 223 millioner kroner. Det etableres en ny ordning med lokal forvaltning av nasjonalparker og store verneområder.

Les: Forvaltning av verneområder

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere