*Nettavisen* Nyheter.

Tidenes springflo i nord

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk (Scanpix)

Se bilder og video av hva ekstremværet «Berit» utrettet i de nordligste fylkene.

27.11.11 15:25

Aldri har det vært målt høyere vannstand i Troms og Finnmark enn på lørdag.

Pumpet vann fra kjellere
En etter én ble det satt vannstandsrekord på målestasjonene i de nordligste fyilkene. I Harstad ble rekorden fra 1983 slått med hele 26 centimeter rundt klokka 13 lørdag, melder NRK Troms og Finnmark . Der måtte brannvesenet rykke ut og pumpe vann fra en rekke kjellere.

Ved 18-tiden lørdag meldte Meteorologisk institutt at ekstremværet «Berit» var over og at uværet var over i fase D, den fjerde og siste fasen som de deler varslingen inn i.

Se de siste meldingene fra Meteorologisk institutt her

I Hammerfest var det like før sjøen gikk over kaia lørdag. Her var vannstanden lørdag opptil 90 centimeter over det som er oppgitt i tidevannstabellen, og det var bare 30 centimeter igjen til kaidekket, meldte Finnmark Dagblad lørdag kveld.

Dum dag for fisketur
Bildene fra Tromsø viser tydelig at vannet gikk over kaia. Avisa Nordlys skriver om to russere som dro til Nordsjeteen for å prøve fiskelykken. Da skillet mellom sjø og land ble visket ut, måtte de bruke rekkverket for å komme seg på tørt land igjen. Hos Troms politidistrikt er det likevel få meldinger knyttet til flo og uvær i helga. En flytebrygge som slet seg er det eneste politiet har loggført der.

Her herjet «Berit» verst
I Lofoten og Vesterålen gikk «Berit» hardere til verks, men uten at det er meldt om personskader.

- Nei, heldigvis gikk det ikke utover liv, helse og helbred, men materielle skader hører med når naturkreftene herjer, sier operasjonsleder Paul Gunnar Helland til Nettavisen.

Politiloggen fra Midtre Hålogaland natt til lørdag vitner om et hektisk døgn mens uværet sto på som verst.

En rekke veier var stengt, det ble meldt om store skader på bygninger. Utenfor Leknes i Mortsund ble seks rorbuer tatt av stormen og knust til pinneved. I Henningsvær blåste en bil på havet, og i Kabelvåg slo en stor bølge inn stuevindet på et hus og fylte det med vann. På samme sted ble også et lite fjøs med høner skylt på havet.

Natt til søndag er det ikke meldt om hendelser knyttet til flo eller uvær fra Midtre Hålogaland.

Store ødeleggelser på Værøy
På Værøy i Lofoten kunne de lørdag bare konstatere at det var gjort store skader. Landingsplassen som brukes av helikopter er ødelagt, og venterommet og taxibua på fergeleiet er flyttet av vannmassene, skriver Avisa Nordland.

Fra Salten politidistrikt meldes det om få politioppgaver knyttet til ekstremværet.

- Det har vært mye høy flo, men ellers ikke mange meldinger. På Røst og Værøy har tidevannet gjort en del skader, men de har ikke hatt behov for vår bistand, sier operasjonsleder Vidar Lundås til Nettavisen.

På Helgeland fikk politiet melding om en del nedblåste trær, men ellers har ikke politiet mye å melde med tilknytning til uværet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk (Scanpix)

VIDEO: Prestengbrygga i Kabelvåg. Lastet opp av MegaNurk på YouTube lørdag.

HTML EMBED

VIDEO: På biltur gjennom vannet i Kabelvågs gater. Lastet opp av MegaNurk på YouTube lørdag.

HTML EMBED

VIDEO: Slik opplevde «Weste Navigator» uværet «Berit» på Ormen Lange untenfor Kristiansand fredag. Fra brua snakkes det om bølgehøyder på 30 meter. Lastet opp av Kjelan.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag