*Nettavisen* Nyheter.

Tidenes verste produkter

Nå er den endelig her: Kåringen av IT-historiens 25 verste produkter.

29.05.06 11:54

Internasjonale PCWorld har påtatt seg oppgaven med å kåre tidenes verste IT-produkter, og når sant skal sies er det veldig mange å ta av.

Markedet flommer nærmest over av tilbud, og noen har vært dårligere enn andre, og PCWorld legger ikke mye mellom når de omtaler noen av de største fiaskoene.

Til tross for at en skulle tro at det var de små selskapene som hadde stått for de store fiaskoene, er listen toppet med tilbud og produkter fra noen av verdens aller største og mest kjente selskaper.

La oss bare kaste oss over listen.

1. America Online (AOL)
Ifølge PCWorld har kundene til i sin tid verdens største internettleverandør måtte lide seg gjennom grufull programvare, utilgjengelige oppringe internett-nummer, rovgrisk markedsføring, «in-your-face» reklamer, bekymringsfull faktureringsrutiner, utilgivelig dårlig kundeservice og nok spam til å rekke hele livet. Alt dette samtidig som AOL var langt dyrere enn alle sine konkurrenter.

At selskapet fortsatte å sende regninger etter at abonnement var sagt opp hjalp også på for at selskapet fikk topplassering på listen. Selskapet har slitt stort etter overgangen til bredbånd, og forsøker nå å omstille seg til å være en innholdsleverandør, fremfor en internettleverandør.

«Selv om America Online har vist noe forbedring i det siste, (...) har det aldri kommet seg over det stigmatiserende ved å være nettleverandøren for personer som ikke vet bedre», konkluderer PCWorld om selskapet som de mener har levert tidenes dårlige teknologiske produkt.

2. RealNetworks RealPlayer
RealNetworks var det lille selskapet som ikke tjente penger, men som skulle ta opp konkurransen med Windows Media Player. Raskt skiftende løsninger for sine formater har vært en av de største problemene til selskapet, som har gjort deres løsninger nærmest ubrukelig. PCWorld omtaler løsningen slik:

«In order for your browser to display the following paragraph this site must download new software; please wait. Sorry, the requested codec was not found. Please upgrade your system.»

Selskapet har også fått massiv kritikk for å spionere på sine brukere uten å si i fra om dette.

3. Syncronys SoftRAM (1995)
Et av de mer ukjente løsningene i IT-historien. Dette var selskapet som solgte en programvarebasert løsning som hevdet å kunne løse problemene pc-brukere opplevde ettersom datamaskiner hadde stadig mer behov for dyrt minne da Windows 95 kom på markedet.

Programvaren gjorde riktignok ikke det lovte, og 700.000 brukere som kjøpte programmet ble lurt. Reklamekamapjen ble dømt for å være «falsk og villedende», og selskapet måtte trekke produktet tilbake fra markedet og tilbakebetale pengene til kundene.

4. Microsoft Windows Millennium Edition (2000)
Windows ME skulle være en liten oppgradering av Windows 98, og innførte en del av funksjonene vi så i Windows 2000, mens en fortsatt skulle ha kompabiliteten til Windows 98, særlig i forhold til spill.

Det gikk ikke helt som Microsoft hadde tenkt seg, og operativsystemet slet med stort sett alle problemer en kan tenke seg, inkludert problemer med installasjon, kompabilitetsproblemer med programvare og maskinvare, problemer med å få maskinen til å skru seg på – og skru seg av.

I undertegnedes vennekrets snakker vi bare om Windows ME som operativsystemet som fungerte smertefritt i to uker, før systemet måtte reinstalleres. 14 days in heaven.

PCWorld omtaler Windows ME som den virkelige 2000-feilen, og en vanlig oversettelse av «ME» er «Mistake Edition».

5. Sony BMGs Rootkit-skandale (2005)
Vi husker alle problemene rundt programvaren som brukere fikk installert på sine datamaskiner hvis de ville spille av en rekke utgivelser fra Sony BMG, som førte til at ikke spesielt flinke hackere kunne få kontroll over datamaskinen.

Det er estimert at en halv million datamaskiner ble infisert av disse utgivelsene.

6. Disney The Lion King CD-ROM (1994)
I 1994 var det mye som ikke var standardisert, og hvordan spill fungerte var en av disse tingene som enda var litt ullent. Spillet The Lion King kom ut til jul 1994, og tusenvis av barn fant ut at spillet ikke nødvendigvis fungerte på alle datamaskiner, selv om alt skulle se ut til å være i skjønneste orden. Problemet var hvordan skjermkort var konfigurert.

Resultatet var riktignok bra: Microsoft startet utviklingen av DirectX.

7. Microsoft Bob
Det vil være umulig å lage en slik liste uten å omtale Microsoft Bob, programmet som nærmest var et lag utenpå Windows som nærmest fungerte som et eventyrspill med mange animerte karakterer for å gjennomføre helt vanlige oppgaver, som å skrive notater.

PCWorld konkluderer følgende: «Mostly, Bob raised more questions than it answered. Like, had anyone at Microsoft actually used Bob? Did they think anyone else would? And did they deliberately make Bob's smiley face logo look like Bill Gates, or was that just an accident?»

8. Microsoft Internet Explorer 6 (2001)
Nettleseren som uten tvil er verdens mest brukte, omtaler PCWorld som en trolig verdens mest usikre programvare. Sikkerhetshull som gjorde at spionvare og key-loggere kunne installeres automatisk bare ved å surfe på nettsider brukes som noen av argumentene.

Ifølge PCWorld fikset Microsoft de problemene, og det neste, og det neste, og det neste og det neste ut i evigheten.

9. Pressplay og MusicNet (2002)
De første forsøkene på å lage lovlige nedlastingstjenester feilet stort med sine enorme begrensninger og dårlige lydkvalitet. Noen av begrensningene gikk blant annet på at ikke mer enn to sanger fra samme artist kunne brennes på en CD, og sanger ble ubrukelige etter en måned.

10. Ashton-Tat dBASE IV (1988)
dBASE var nærmest enerådende på databasemarkedet på slutten av 80-tallet, frem til de slapp utgave 5. Programmet var utrolig tregt, og hadde ifølge PCWorld flere bugs (innsekter) enn regnskogen To år senere ble selskapet kjøpt opp, og dBASE ble avlivet.

Les hele topp 25-listen her, hvor blant annet kjente produkter som Apple Macitosh Portable, beryktede IBM Deskstar 75GXP *grøss*, lukteenheten for datamaskiner og Apples ukjente spillkonsoll dukker opp.

En rask gjennomgang viser at jeg har benyttet meg av 9 av de 25 produktene på listen, og mener 8 av de fortjente en plass der. Macitosh Portable gav meg derimot mange gode stunder – men det skal sies at den aldri ble flyttet fra pulten.

Hvor mange av produktene på listen har du benyttet deg av?

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.