– Han var innom på MMA-trening noen ganger, og så har jeg møtt han på byen ved flere anledninger, sier den 30 år gamle mannen til Nettavisen.

Den døde mannen, som er russisk statsborger, er tidligere dømt for knivangrep på åpen gate på nedre Gründerløkka i Oslo i juni 2019.

Da ble han dømt til tvungen psykisk helsevern etter at han forsøkte å drepe én person, samt truet flere andre med kniv. Mannen hevder selv at han ikke husker hva som skjedde den aktuelle morgenen i 2019. Mannen ble dømt i desember 2020.

LES MER: Tidligere offer av knivmannen på Bislett: – Jeg fikk flashback

30-åringen sier den døde mannen var åpen om at han hadde sett grusomme ting i borgerkrigen i landet han kommer fra.

Hyggelig kar

– Jeg opplevde han som en veldig hyggelig kar, men en som hadde mye psykiske problemer. Han var en god gutt, men man merket at det var et eller annet når han pratet om krigen, sier 30-åringen til Nettavisen.

LES MER: Fersk justisminister i full spagat etter ekstrem vold i Oslos gater

Han anslår det er omtrent sju år siden sist han møtte mannen som ble skutt av politiet tirsdag morgen.

– Måten han fortalte om det han så under krigen gjorde at man skjønte at dette var noe som kvernet rundt i hodet hans store deler av dagen. Man merket at det var noe med ham, sier mannen til Nettavisen.

Det var en felles bekjent av de to mennene som varslet 30-åringen om identiteten til mannen som nå er skutt.

– Jeg ble veldig overrasket, det er jo sjokkerende. Man kan snakke mye om svikt i helsevesenet, men jeg tror ikke de kan hjelpe alle. Han må ha vært utrolig syk for å gjøre noe slik, man kan stille spørsmålstegn ved hvorfor han var sluppet ut, sier 30-åringen til Nettavisen.

PST bekrefter kjennskap

Politiets sikkerhetstjeneste ble varslet etter knivhendelsen på Bislett og bekrefter at de var kjent med gjerningsmannen fra før.

– Jeg kan si at personen har vært kjent for PST, men ikke utdype noe mer, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til NTB.