Mandag ble den 47 år gammel russiske statsborgeren Andrej Jakunin pågrepet i Hammerfest. Han hadde akkurat ankommet norsk fastland etter en tur på Svalbard.

Mannen, som er sønn av den russiske oligarken Vladimir Jakunin, ble siktet for ulovlig å ha filmet med drone, blant annet på Svalbard, og er varetektsfengslet i to uker. Russeren skal ha fløyet drone og filmet flere steder i Norge fra juli til oktober.

Siden Russland invaderte Ukraina og det brøt ut krig der, har det vært forbudt for russiske statsborgere å fly og filme med droner i Norge.

Russisk oligark-sønn

47-åringen har innrømmet at han har filmet med drone på Svalbard, men beskriver turen han har vært på som en opplevelsestur og ekspedisjon om bord på en båt.

Mannen har også opplyst at han selv anser seg selv som brite, noe han for så vidt er siden han har dobbelt statsborgerskap. Vestre Finnmark tingrett har bemerket seg i kjennelsen at 47-åringen likevel har reist med sitt russiske pass og ikke det britiske.

47-åringens far, Vladimir Jakunin, omtales av mange som en som har koblinger til Russlands president, Vladimir Putin. Han har også stått oppført på USA og Storbritannias sanksjonslister.

Nyheten om den pågrepne oligark-sønnen har ikke stoppet ved Norges grenser. Også i USA har de fått med seg drone-hendelsen.

Dette mener den tidligere CIA-toppen

TV-kanalen CNN har snakket med den tidligere CIA-toppen Steven L. Hall. Han ledet i over 30 år CIA sine operasjoner i Russland frem til han ga seg i 2015.

Han lister opp to mulige alternativer for hva den russiske 47-åringen kan ha gjort på Svalbard:

– Jeg antar det er mulig at denne mannen var ute å fløy dronen sin for moro skyld, og klarte å fly inn i avgrenset norsk luftrom ved en feil, sier Hall til kanalen og fortsetter:

– Det er også veldig sannsynlig at han gjorde dette på vegne av Russland. Faren hans, Vladimir Jakunin, er ikke bare en prominent oligark, men også en tidligere KGB-agent som står Putin veldig nær, sier den tidligere CIA-toppen.

Hall sier at det i Russland ofte fungerer på den måten at frivillige melder seg til tjeneste og går med på oppdrag som for eksempel fly en drone over et aktuelt område.

– Kanskje får de da med seg verdifull informasjon de kan ta med seg tilbake til myndighetene, som da kan vurdere informasjonen, sier han og poengterer:

– For meg virker dét mer sannsynlig enn at denne personen tilfeldigvis var ute å koste seg med å fly drone, avslutter Hall med.

Har anket

Den russiske 47-åringen, som er bosatt i Italia, har anket kjennelsen hos Vestre Finnmark tingrett om to ukers varetektsfengsling. Mannens forsvarer, John Christian Elden sier til NTB at anken trolig behandles over helgen.

I en uttalelse til mediene onsdag skrev Jakunins forsvarer Elden at hans klient samtykket til å stå fram med navn.

– Navnet brukes internasjonalt allerede. De som vet hvem han er, vet også om hans kritiske holdninger, så han håper det hjelper på å forstå hvor misforstått fengslingen er, skrev Elden.

Ifølge Jakunins presseteam skal han være opptatt av natur, fotografi og ekstremsport. De sier at han brukte en hobbydrone under en ferietur til Svalbard sent i august.

Til Dagbladet sier advokat John Christian Elden at også den britiske ambassaden har valgt å bistå den siktede mannen.

– Vi får også hjelp fra den britiske ambassade i denne saken med konsulær bistand til sin borger, skriver Elden i en SMS til Dagbladet.