*Nettavisen* Nyheter.

Tidligere dansk SS-offiser er død

København (NTB-Ritzau): Den tidligere danske toppnazisten og SS-offiseren Søren Kam er død, 93 år gammel.

30.03.15 13:26

Kam flyktet til Tyskland etter andre verdenskrig, hvor han levde fram til han døde for én uke siden – 23. mars. Dødsfallet ble kjent i en dødsannonse i den tyske avisen Allgäuer Zeitung.

Under andre verdenskrig kjempet Kam på østfronten for SS, hvor han etter hvert fikk graden Obersturmführer – noe som tilsvarer løytnant på norsk. I Norge fikk Fredrik Jensen, den høyst dekorerte nordmannen på tysk side, samme grad som Kam under andre verdenskrig.

Kam var likevel mest kjent for drapet på den antinazistiske redaktøren Carl Henrik Clemmensen i Berlingske Tidende i 1943. Den danske SS-offiseren erkjente at han bortførte og drepte Clemmensen, men har hevdet det hele var et uhell. I Danmark ble en av Clemmensens medsammensvorne henrettet for drapet i 1946.

Søren Kam ble på sin side tildelt tysk statsborgerskap i 1956 med bakgrunn i krigsforbryteramnesti. Drapssaken i 1943 har fulgt Kam, og i 2006 ba Danmark om å få ham utlevert fra Tyskland. Da en domstol i München avgjorde saken i 2007 kom de fram til at drapet var forsettlig, ikke overlagt, og at saken dermed var foreldet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag