Gå til sidens hovedinnhold

Tidligere diktator får ikke amnesti i Guatemala

Guatemala by (NTB-AFP): Guatemalas tidligere diktator Efrain Rios Montt får ikke amnesti og må dermed trolig møte i retten, tiltalt for folkemord.

En domstol i Guatemala forkastet torsdag den 85 år gamle tidligere generalens begjæring om amnesti og viste blant annet til at dette ville ha vært i strid med internasjonale konvensjoner Guatemala har undertegnet.

Rios Montt var diktator i årene 1982 og 83 og gjennomførte det som i ettertid er kjent som den brente jords taktikk i sin jakt på venstreorientert gerilja og deres antatte støttespillere.

Ifølge en FN-støttet sannhetskommisjon ble rundt 200.000 mennesker drept under den 36 år lange borgerkrigen i Guatemala, og noen av de verste overgrepene fant sted under Rios Montts tid ved makten.

Generalens etterfølger, diktatoren Oscar Meija, sørget for å få vedtatt en amnestilov på midten av 1980-tallet, men påtalemakten mener at denne ikke omhandler folkemord.

De viser til en lov vedtatt i 1997, året etter at borgerkrigen var over, der det blir gjort unntak i amnestiloven for folkemord, tortur og såkalte forsvinninger. (©NTB)

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant