RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tidligere helsetopper avviser politisk press fra Høie

Fra venstre styreleder Stein Kinserdal, tidligere administrerende direktør Astrid Eidsvik og tidligere styreleder John Harry Kvalshaug, alle fra Helse Møre og Romsdal HF.
Fra venstre styreleder Stein Kinserdal, tidligere administrerende direktør Astrid Eidsvik og tidligere styreleder John Harry Kvalshaug, alle fra Helse Møre og Romsdal HF. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)
Manglende forståelse for roller og spilleregler ga mye av bakteppet for problemene i sykehusstriden på Nordvestlandet, mener Høyres Michael Tetzschner.

I høringen fredag fikk kontroll- og konstitusjonskomiteen høre om problemer med samarbeid og med kommunikasjon om tomteplassering.

– Vi ser at det blir stadig mindre å kontrollere, oppsummerte Tetzschner etter at tidligere helsetopper fra Helse Midt-Norge hadde forklart seg. Han mener at saken ikke burde endt i høring.

Den langdryge sykehusstriden på Nordvestlandet hardnet til for alvor da administrerende direktør Astrid Eidsvik i Helse Møre og Romsdal gikk av under dramatiske omstendigheter rett før saken skulle styrebehandles i desember. Hun forklarte at hun følte seg presset av «morselskapet» i helseregionen for å gå inn for Molde, ikke Kristiansund som hun ønsket.

– Det er synd. Hun satte stillingen inn på å forsøke å presse styret til en annen beslutning, sier Tetzschner. Han mener det har vært en misforståelse om spillereglene.

– Gikk på integriteten løs

Eidsviks forklaring var trolig et av punktene i høringen det var knyttet mest spenning til på forhånd.

Bakgrunnen var den sterke uenigheten mellom henne og ledelsen i Helse Midt-Norge om hvor sykehuset skulle plasseres. Eidsvik understreket at hennes avgang skyldtes at hun var under press ovenfra.

Tidligere administrerende direktør Astrid Eidsvik ville ikke snakke med pressen etter høringen.

– Jeg kan ikke si at jeg følte meg presset til å gå av. Men jeg følte at jeg ikke klarte å stå i dette lenger. Jeg følte at jeg ble presset til å gå for et valg som ikke var rett, sa hun.

Eidsvik hadde jobbet med sykehusprosessen i flere år. Hun mente det gikk på hennes faglige integritet løs at ledelsen i Helse Midt-Norge ga uttrykk for at de hadde bedre grunnlag for å fatte beslutning. Hun hadde fått beskjed om at hun kunne komme med sin innstilling, men fikk forståelsen av at alternativet Kristiansund var uaktuelt, forklarte hun.

– Det som var spesielt var at vi bare hadde fått positive tilbakemeldinger. Jeg var veldig spørrende og skjønte rett og slett ikke hvorfor, sa hun.

Ikke press fra Høie

Eidsvik avviser imidlertid at hun var under press direkte eller indirekte fra helseminister Bent Høie (H). Heller ingen av de andre tidligere helsetoppene oppfattet at helseministerne hadde forsøkt å styre prosessen.

Høie har fått kritikk for at han gjorde det kjent i uformelle samtaler at han foretrakk Molde. I en telefonsamtale med daværende styreleder i Helse Midt-Norge, Marthe Styve Holte, sa han at han «helte mot Molde». Men hun oppfattet ikke det som noe styringssignal, bare en oppfatning basert på hvor prosessen var der og da, forklarte hun komiteen.

– Man kan få inntrykk av at når statsråden sier noe, så føler styreleder seg styrt. Slik er det ikke. Det er i like stor grad vi som forklarer ham hva som skjer når han etterspør informasjon, sa hun.

– Problematisk forståelse

Jan Fridthjof Bernt som er professor i helserett, stilte spørsmål ved denne oppfatningen. Han mener det er problematisk at statsråden, som sitter i slutten av beslutningskjeden, gjør sitt syn kjent.

– Har statsråden gått over streken, spurte komitéleder Martin Kolberg (Ap)

– De svarene helseministeren har gitt i brevet, avspeiler at han har en forståelse av loven som jeg oppfatter som problematisk, svarte Bernt.

Kolberg mener de uryddige forholdene knyttet til sykehusplasseringen illustrerer hvorfor det var nødvendig med en høring. Han mener Eidsviks oppfatning av at hennes innstilling ikke ville bli vektlagt, innebærer et alvorlig problem.

– Da kan man lure på om dette er selvstendige juridiske enheter. Og det er også statsrådens ansvar, sier han.

Strøm-Erichsen: - Sykehusprosessen ryddig i min tid
– Arbeidet med hvor det nye sykehuset på Nordvestlandet skulle legges var ryddig i min tid, sier tidligere helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).

De tidligere helseministrene Strøm-Erichsen og Jonas Gahr Støre (begge Ap) måtte fredag svare Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité på hvordan de opplevde prosessen i sin tid.

På spørsmål fra komiteen om det på innsiden foregikk et maktspill, svarte Strøm-Erichsen nei.

– Det var ryddige prosesser som foregikk. Men man kommuniserer ulikt utad, og det skaper ulike oppfatninger i mediene og i befolkningen, sa hun.

Tidligere statsråd Jonas Gahr Støre (Ap) (t.v.), statssekretær Robin Martin Kåss, tidligere statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen og statssekretær Roger Ingebrigtsen under den åpne høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité fredag.


Støre framholdt at da både han og Strøm-Erichsen var helseministre fra henholdsvis 2012 til 2013 og 2009 til 2012, forsøkte å være så åpne om prosessen som mulig. Men uformelle samtaler med partene i saken kunne lett bli tolket som et styringssignal, sa Støre.

– Det var sterke interesser engasjert i saken. Begge har måttet presisere muntlig kommunikasjon i brev for å rydde opp i usikkerheten og for å gjøre det klart hva som var meningen i departementet, sa han.

Kontrollkomiteen holder fredag høring om prosessen som endte med at helseminister Bent Høie (H) besluttet å legge et nytt sykehus til Molde. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere