Gå til sidens hovedinnhold

Tidligere Klassekampen-redaktør til angrep på TV 2-kommentator

Tidligere Klassekampen-redaktør, Bjørgulv Braanen reagerer kraftig på TV 2-kommentator Mathias Fischers uttalelser om Trond Giske.

Først gikk TV 2-veteran og utenriksreporter Pål T. Jørgensen ut og slaktet medienes dekning av dansevideoen med Trond Giske.

Så fikk han motsvar fra kollega og TV 2-kommentator Mathias Fischer, og deretter endte det med en intern strid mellom de to partene.

Men nå får Fischers innlegg på tv2.no, «Gubber som bare ikke vil forstå», motstand fra nok et annet hold, etter avsnitt som:

«Akkurat som i metoo-saker, er det først og fremst menn over 50 år som bruker versaler og utropstegn for å forsvare menn over 50 år. De har stort sett samme budskap, og det handler alltid om å ignorere kontekst og kvinners opplevelser.»

Journalist, og tidligere Klassekampen-redaktør, Bjørgulv Braanen går nemlig hardt ut mot det han mener er å dra alderskortet.

Les også

Stavrum: Løgn og video ble brukt til å demonisere Trond Giske på sosiale medier

- Forurensning

I en kommentar i tirsdagens utgave av Klassekampen hevder Braanen at Fischer bedriver «en farlig forurensning av debatten».

- Hva er det som ligger under? At vi ikke bør lytte til til folk over en viss alder? Eller er det litt mer sånn, «stakkars, gamle mann; du lever i en forgangen tid»? Er det slik at en mann som kan skrive (25) bak navnet sitt, har rett, mens en som må sette (49), som Skjalg Fjellheim i Nordlys (som Fischer nevner), tar feil, bare på grunn av aldersforskjellen?, spør pressemannen seg.

Braanen undrer seg deretter på hvorfor det ikke nevnes at det finnes «drøssevis av progressive menn» som aldri kunne tenke seg å forsvare kvinneundertrykkelse.

Les også

Hanne Skartveit: - Vi bommet, saken om Giske skulle ikke vært på trykk

- Er de ikke litt stygge?

Videre trekker den tidligere Klassekampen-redaktøren fram at når alderskortet brukes i en offentlig debatt, hevder man det eksisterer et A- og B-menneske i samfunnet.

- Noen er bedre enn andre og bør lyttes til, mens andre bør forties eller kanskje helst fjernes helt fra vår felles offentlighet. De er eldre - og er de ikke litt stygge og rynkete også? På engelsk har de et eget ord for dette, «ageism», som betyr å diskriminere personer eller grupper på grunn av deres alder, skriver Braanen.

Og med den nevnte diskrimineringen trekker han inn at det grunnleggende demokratiske prinsippet om at alle - uavhengig av kjønn, legning, alder og etnisitet - har samme verdi, brytes av Fischer.

Les også

Kvinner bak Giske-video rasende på sitt eget fagforbund

- Kunne aldri skjedd med en kvinne

Braanen får også støtte av sosiolog, skribent og samfunnsdebattant, Kjetil Rolness, som tirsdag formiddag publiserte et langt innlegg på Facebook:

- Skal du bli utdefinert som debattant på basis av alder MÅ du være mann. Ja, eldre kvinner kan få bemerkninger for utseendet, selv om sånt ikke lenger er stuerent på trykk. Og ja, det motbydelige uttrykket "kulturkjerringer" finnes og brukes, skriver han og fortsetter:

- Men en kommentator i et etablert medium kunne aldri ha sett f.eks. Marie Simonsen og to andre debattanter med samme kjønn, alder og mening opptre i et debattprogram på TV, og etterpå satt seg ned for å skrive nedlatende om "kvinner over 50". På samme måte som en mannlig kommentator ikke kan bruke kjønnsuttrykk om en kvinnelig politiker, mens Simonsen slipper unna med å kalle Giske en "kødd".

Les også

Superparets bursdagsfest: Byr på øl og halalpølse

Les også

Stavrum: Når kilder og journalister byr hverandre opp til dans, vil begge parter oppnå noe

Kommentarer til denne saken