RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tidligere kongressmedlem skeptisk til atomavtale med Iran

Sist oppdatert:
Oslo (NTB-Anniken Celine Berger): Sanksjonene mot Iran bør bestå og øke i styrke, sa Patrick Kennedy, demokrat og tidligere kongressmedlem, på en konferanse i Oslo om atomforhandlingene med Iran.

Demokrat, Israel-venn og tidligere kongressmedlem Patrick Kennedy er ikke sikker på at Iran vil holde det de lover ved en eventuell permanent atomvåpenavtale. Han mener det internasjonale samfunnet heller burde fokusere på å bli kvitt regimet i landet.

Han står dermed på linje med mange republikanere og noen demokrater i Kongrenssen, som forsøker å få gjennom nye sanksjoner mot Iran.

Dette kunne imidlertid velte hele den foreløpige avtalen med Iran, siden den innebærer en lettelse i sanksjonene og et løfte om at det ikke innføres nye sanksjoner mens forhandlingene pågår.

Undergang

Konferansen på Nobelinstituttet varer i to dager og arrangeres av den kontroversielle iranske eksilopposisjonsgruppen National Council of Resistance of Iran. Organisasjonen er svært kritisk til en permanent avtale om atomvåpen med Iran.

Tidligere borgermester i New York, republikaneren Rudy Giuliani ankommer også Oslo tirsdag for å delta i den to dager lange konferansen.

Et vilkår fra Irans side for den nåværende, midlertidige atomvåpenavtalen med de såkalte 5 + 1-landene, USA, Storbritannia, Frankrike, Russland, Kina og Tyskland, var at alle sanksjoner mot Iran skulle opphøre. Dette godtok ikke stormaktene, som bare tilbød noen lettelser.

Kennedy mener derimot at det må innføres ytterligere sanksjoner for å minske prestestyrets makt. Han har ingen tro på at Iran vil følge opp selv en permanent avtale.

– Flere sanksjoner vil destabilisere regimet slik at dets undergang etter hvert blir uunngåelig. En gang for må vi få en ende på den voldeligste og mest terrordrevne staten i verden, sier Kennedy.

– Bør ikke benyttes

En midlertidig avtale mellom Iran og de øvrige landene ble inngått i november i fjor og trådte i kraft 20. januar i år. Her godtok Iran å begrense arbeidet med atomteknologien, mot at Vesten lempet litt på sanksjonene mot landet.

Videre forhandlinger mellom partene starter i mars, og målet er å få på plass en permanent atomvåpenavtale.

I en rapport fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) går det fram at Iran har sluttet å anrike uran på middels nivå, noe som vitner om at landet handler i tråd med den midlertidige avtalen.

Leder ved Oslosenteret, tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF), er ikke helt på linje med Kennedy.

– Det kan hende sanksjonene var nyttige for å få Iran til forhandlingsbordet, men jeg tror ikke sanksjonene burde skjerpes nå mens forhandlingene pågår, sier Bondevik til NTB.

– Jeg håper forhandlingene om en ny atomvåpenavtale kan lykkes. Likevel må man huske på at menneskerettighetssituasjonen i landet er svært alvorlig, sier Bondevik. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere