Gå til sidens hovedinnhold

Tidligere Økokrim-topp vil innføre korrupsjonsamnesti

Oslo (NTB): Korrupsjonsgransker Erling Grimstad mener norske bedrifter unngår å melde fra om mistanker for å unngå medieoppslag. Han foreslår en åpen amnestiordning for norske selskaper.

Grimstad var assisterende direktør i Økokrim på begynnelsen av 2000-tallet. I dag jobber han som rådgiver i korrupsjonssaker for næringslivet. Han mener de fleste bedriftsledere han møter, har ønske om å rydde opp, men kvier seg, skriver Dagens Næringsliv.

Årsaken er lang behandlingstid, iblant flere år, og potensiell negativ oppmerksomhet. Han mener et åpent amnesti er nødvendig for å forhindre at bedriftene presser på for hemmelige avtaler med Økokrim når de har avdekket forhold de ikke vil ha offentlighetens lys på.

Grimstad påpeker at Norge har hatt skatteamnesti tidligere, og at det er en slik ordning for konkurranselovbrudd. Men han understreker at amnestiet må gjelde for foretak, ikke for enkeltpersoner.

Han ser for seg at Økokrim vurderer fra sak til sak om de kan gi amnesti, og at partene så blir enige om hvordan saken skal undersøkes. Når alle fakta er på bordet, sendes den til påtalemyndigheten. Dersom forholdet er slik det ble meldt, gis amnesti, mens saken går til ordinær etterforskning dersom nye momenter dukker opp, foreslår Grimstad.

- Fordelen for bedriften er blant annet at ledere og ansatte slipper å vente på eventuelle negative medieoppslag eller en påtaleavgjørelse som kommer fire-fem år etter mistanken ble rapportert til politiet. (©NTB)

Reklame

Sikre deg sommerens morsomme lesestoff