*Nettavisen* Nyheter.

Tidligere partileder i Myanmar innrømmer nederlag

NLD, som ledes av Aung San Suu Kyi, antas å ha gjort det svært godt i det første frie valget i Myanmar siden 2011. Her fotografert utenfor et stemmelokale søndag 08.11.15. Foto: Soe Zeya Tun (Reuters)

Lederen for parlamentet i Myanmar, et høytstående medlem i dagens regjeringsparti, gratulerer sin motkandidat og erkjenner å ha mistet plassen i parlamentet.

– Jeg gratulerer Thein Nyunt i Nasjonalligaen for demokrati (NLD) med hans seier, skriver Shwe Mann på Facebook. Mann var inntil nylig leder for det militærstøttede partiet USDP, som i dag sitter ved makten. Han har vært president i nasjonalforsamlingen siden 2011. Han stilte til valg i en krets rundt 200 kilometer nord for Yangon.

NLD, som ledes av Aung San Suu Kyi, antas å ha gjort det svært godt i det første frie valget i Myanmar siden 2011. Samtidig sørger grunnloven for at de militære kontrollerer 25 prosent av setene i nasjonalforsamlingen, noe som i praksis gir dem vetorett over alle grunnlovsforslag. En egen bestemmelse er utformet slik at den hindrer Suu Kyi i å bli president.

De offisielle resultatene etter søndagens valg er ventet først på tirsdag, men optimismen er stor i NLD. Mandag morgen hintet Suu Kyi om seier i valget, samtidig som hun manet sine tilhengere til ikke å provosere politiske motstandere. Mange av dem som støtter NLD, har begynt feiringen, selv om stemmetellingen altså skal pågå i rundt et døgn til.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.