*Nettavisen* Nyheter.

Tidligere politi-topp om Tom Hagen-løslatelsen: - Noe av det verste som kunne skje

Tidligere polititopp Finn Abrahamsen (øverst) mener løslatelsen av Tom Hagen var noe av det verste som kunne skje: - Det var en knekk for politiet, sier han til Nettavisen. Her forlater Tom Hagen fengselet sammen med sin forsvarer, advokat Svein Holden, 8. mai.

Tidligere polititopp Finn Abrahamsen (øverst) mener løslatelsen av Tom Hagen var noe av det verste som kunne skje: - Det var en knekk for politiet, sier han til Nettavisen. Her forlater Tom Hagen fengselet sammen med sin forsvarer, advokat Svein Holden, 8. mai. Foto: Ørn E. Borgen (NTB scanpix)

Samtidig mener tidligere polititopp Finn Abrahamsen at Anne-Elisabeth Hagen-saken fortsatt kan oppklares.

27.05.20 16:07

Øst politidistrikt jobber på spreng med å oppklare forsvinningsgåten i Lørenskog. Siden 31. oktober 2018 har Anne-Elisabeth Hagen vært sporløst forsvunnet.

Ektemannen Tom Hagen er siktet for drap eller medvirkning til drap av henne, i tillegg er en mann i 30-årene nå siktet for medvirkning til grov kidnapping. Politiet er kjent med mannens IT- og datakunnskaper, og han var opprinnelig siktet for drap eller medvirkning til dette.

Både Hagen og mannen i 30-årene har benektet å ha noe kjennskap med de kriminelle handlingene. Begge er også løslatt fra politiets varetekt.

Her kan du lese alt om forsvinningen av Anne-Elisabeth Hagen.

Foreløpig kan det virke som at politiet har en svært vanskelig oppgave foran seg:

  • Liket av Anne-Elisabeth Hagen er ikke funnet.
  • En rekke spørsmål er ubesvart i saken.
  • Etterforskning i snart 19 måneder har ført til to pågripelser, men begge er løslatt.
  • Det er flere hull i politiets tidslinje, som tidspunkt for telefonsamtaler og trafikk- og posisjonsdata fra mobiltelefoner.

Les også: Politiet jobber på spreng med å få flere pågripelser

- Saken kan oppklares

Tidligere leder for leder for voldsavsnittet i Oslo, Finn Abrahamsen, har ledet en rekke drapsetterforskninger og har årelang erfaring fra politiet. I dag driver han som privatetterforsker.

Han har tro på at politiet fortsatt kan løse drapsgåten, men understreker at han uttaler seg uten å ha detaljkunnskap om etterforskningen.

Les også: Politiet undersøker om kryptopenger er gått til mulige medvirkere av drapssiktede Tom Hagen

Klikk på bildet for å forstørre. Halvnært bilde av tidligere polititopp Finn Abrahamsen som står med saksdokumenter å hånden og ser i kamera.

Tidligere polititopp Finn Abrahamsen (arkivfoto). Foto: Jørgen Berge (Mediehuset Nettavisen)

- Vi har sett at vanskelige saker har blitt oppklart tidligere, men det avhenger av hvor heldige man er, og om det er flere personer involvert. Denne saken kan også oppklares, men det kan ta tid. Det er i så fall viktig å få pågrepet flere eventuelle medvirkere, sier Abrahamsen til Nettavisen.

- Et problem i Hagen-saken er at politiet ikke har noe lik, og ingen av de siktede har sagt noe som i nevneverdig grad kan bidra til oppklaring. Dette baserer jeg på hva som er kommet frem i media. Hvis politiet i tillegg ikke har fått tatt noen medvirkere kan det bli et kjempeproblem. Men det er ikke umulig å oppklare saken.

Nettavisen har tidligere omtalt at politiet jobber på spreng med å få pågrepet flere. Torsdag skriver Romerikes Blad (krever abonnement) at det jaktes på minst én ny gjerningsmann.

Tom Hagen ble pågrepet av politiet i slutten av april. Etter å ha blitt varetektsfengslet av Nedre Romerike tingrett ble han løslatt fra varetekt i Oslo fengsel uken etter. Politiet mener fortsatt at ekteparet Hagens hus i Sloraveien 4 er åsted for drap av Anne-Elisabeth.

Les også: Tom Hagen grillet om ektepakten i avhør

Retten: Ikke nok mistanke om drap

Men Eidsivating lagmannsrett slo fast noe helt annet da de besluttet å løslate Tom Hagen:

«Etter flertallets syn gir ikke de øvrige påberopte bevisene som påtalemyndigheten har begrunnet fengslingen med – ved en samlet vurdering av alle bevisene i saken – tilstrekkelig holdepunkter for at det foreligger skjellig grunn til mistanke for overtredelse av straffeloven § 275, jf. § 15 (drap eller medvirkning til drap, red. anm.)», står det i kjennelsen.

- Retten mener det ikke er skjellig grunn til å mistenke at det er begått drap i boligen, styrker ikke dette Tom Hagen sin sak?

- Dette betyr ikke at politiet skal legge saken bort. Politiet har garanter større kunnskap om etterforskningen enn Eidsivating lagmannsrett, og sitter nok på mye informasjon som de kan jobbe ut ifra. At retten mener det ikke er skjellig grunn til mistanke får være deres vurdering. Politiet har nok gjort funn på åstedet som gjør at de foreløpig har valgt å sikte Tom Hagen for drap, sier Abrahamsen.

Les også: Vitner i politiavhør: «Usannsynlig at Tom Hagen har noe med dette å gjøre»

Klikk på bildet for å forstørre. Tom og Anne-Elisabeth Hagen som står fint antrukket og ser i kamera.

Tom og Anne-Elisabeth Hagen. Foto: Privat

Den tidligere polititoppen, og andre med god kjennskap til politietterforskning generelt, mener løslatelsen av Tom Hagen var et solid skudd for baugen.

– Det er et stort tilbakeslag for politiet. Det er det ikke noe tvil om, sier tidligere etterforsker Jan Jarlbæk om løslatelsen til Dagbladet.

Han har tidligere jobbet i Rigspolitiets Rejsehold, som er Danmarks nasjonale enhet som blant annet ble koblet inn i drapsetterforskninger.

– Tidsmessig er de litt under press. Deres hovedmistenkte, eller faktisk begge deres mistenkte, ble løslatt. De har alle muligheter til å ødelegge saken, sier tidligere etterforsker Jarlbæk til Dagbladet.

Les også: Tom Hagens forretningsforbindelser og naboer sjokkert

- Knekk for politiet

Abrahamsen mener den massive medieomtalen saken har fått gjør det enklere for gjerningspersoner med tanke på å sabotere saken.

- Det var en knekk for politiet at Tom Hagen ble løslatt. Vi må kunne si det. En løslatelse er noe av det verste som kan skje. Det er utrolig viktig å få medhold i en fengsling med tanke på arbeidsro og å ha kontroll på siktede så det ikke blir bevisforspillelsesfare.

- Så mye medieomtale som saken har fått er det helt usannsynlig at noen av de siktede ikke følger med.

Politiet etterforsket Hagen-saken som en kidnappingssak med pengemotiv i flere måneder. 26. juni i fjor offentliggjorde de at det nå var en drapsetterforskning. Politiinspektør Tommy Brøske har uttalt at de tror kidnappingssporet har vært en tydelig planlagt villedning av politiet.

Les også: Anne-Elisabeth Hagen ble sjekket inn hos TVNorge på Facebook tre uker etter at hun forsvant

Abrahamsen er klar på at han ikke tror på kidnappingsteorien.

- Hvis man kidnapper noen må man ta vare på dem. Det er mye logistikk med å ha mennesker i fangenskap. Dessuten er det påfallende at de antatte kidnapperne ikke har hatt særlig ønske om å få pengene som ble krevd. Det ble heller ikke gitt noen livstegn fra henne (Anne-Elisabeth Hagen). Jeg anser derfor det som lite trolig.

Klikk på bildet for å forstørre. Bildet viser etterforskere som henter utstyr til krimtekniske undersøkelser. De står parkert like utenfor huset til Tom og Anne-Elisabeth Hagen.

Politiet har gjort omfattende undersøkelser i huset til Tom og Anne-Elisabeth Hagen i snart 19 måneder. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Tom Hagens forsvarer, Svein Holden, har ment at politiets siktelsesgrunnlag er for spinkelt. Da Hagen ble fremstilt for varetektsfengsling for tre uker siden sa Holden til pressen at han hadde fått fullt innsyn i alle sakens dokumenter, og at han ikke var imponert.

– Ja, hva skal jeg si. Man må jo være ærlig, og etter min oppfatning er dette et særdeles spinkelt grunnlag for å gå til pågripelse, sa Holden i slutten av april.

Han ønsker ikke å kommentere denne saken.

Til Romerikes Blad (krever abonnement) uttalte Holden tidligere i dag at han fortsatt tror at Anne-Elisabeth er blitt kidnappet.

– Det er ingen tvil om at det er blitt begått en alvorlig straffbar handling i boligen i Sloraveien. Jeg mener derimot at Anne-Elisabeth ble fraktet ut av boligen i live, noe som også betyr at politiet må gå etter minst én annen gjerningsperson, sier han til avisen.

Hagen-ekteparets tre barn er også krystallklar på at de tror Tom Hagen er uskyldig.

Les også: Politiet mener Hagen-saken bærer preg av en tydelig planlagt villedning

Klikk på bildet for å forstørre. Eksteriørbilde av Oslo fengsel.

Tom Hagen overnattet i flere netter bak murene i Oslo fengsel.  Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen

- Gjerningsmenn har fått et enormt forsprang

Nettavisen har tidligere omtalt at politiet tidlig i saken hadde flere ulike teorier de jobbet etter. Abrahamsen er sterkt i tvil i om politiet har prioritert riktig i initialfasen av etterforskningen.

- Villedningen som er skjedd her har gitt gjerningsmennene et enormt forsprang som er veldig vanskelig å ta igjen. Mange etterforskningsskritt som er viktig å sette i gang i initialfasen er ikke blitt gjort. Det er svært uheldig for saken. Men jeg skulle ønske at politiet hadde tenkt to tanker samtidig, både bortføring og drap, slik at de kunne sikre nødvendige og viktige spor, sier Abrahamsen.

- Politiet fokuserte for mye på kidnappingssporet i etterforskningen og i kommunikasjonen med offentligheten. Det førte til at de kom skjevt ut. Jeg håper at de tenkte at de kunne stå overfor en drapssituasjon da saken ble kjent for dem. I flere saker i Norge har ektemannen meldt konen savnet, så har det i ettertid vist seg at det var en villedning for en annen straffbar handling. Jeg sier ikke at det er skjedd her, men forholder meg til at Tom Hagen er siktet i saken.

Politiet mener de har gjort riktige strategiske vurderinger.

- Helt siden 31.10.2018 har politiet etterforsket saken bredt ut i fra flere ulike hypoteser. Det er viktig å understreke at mange av etterforskningsskrittene i initfalfasen var de samme uavhengig av hvilken hypotese politiet jobbet etter, skriver påtaleansvarlig i Haris Hrenovica i en mail til Nettavisen.

Les også: Ektepakten ville gitt Tom hagen nesten alle verdiene

Forrige uke omtalte Nettavisen at politiet har en teori om at drapet av Anne-Elisabeth Hagen er motivert av økonomi. I avhør er Tom Hagen blant annet blitt grillet om ektepakten paret signerte i 1987 og som senere er blitt revidert.

- Det er åpenbart at politiet mener at et mulig motiv er økonomisk motivert. Det er derfor ektepakten har vært et sentralt tema i etterforskningen. Men hvilke konkrete bevis de sitter på vet bare de, sier Abrahamsen.

- Det interessante i så måte er at det alltid vil være vitner som har ulike forklaringer om hvordan et forhold var. Noen vil si at det kan ha vært et godt forhold, mens andre vil si at det ikke har vært det. Hvis det i tillegg har vært snakk om at ekteskapet kunne opphøre, og at det kunne bli strid om ektepakten, kan vitneforklaringer bli brukt til å underbygge et motiv.

Han understreker at det ikke er noe unikt å undertegne ektepakter og at det gjøres i mange tilfeller der den ene ektefellen er formuende gjennom forretningsvirksomheter.

Kurt Kragh har tidligere jobbet i Rigspolitiets Rejsehold, og mener at politiet muligens ikke hadde god nok grunn til å pågripe Tom Hagen.

– De må finne liket, dersom hun er død. Har de ikke et lik, er det vanskelig å løse saken. Det samme gjelder motivet. Slik det ser ut utenfra har ikke politiet funnet et plausibelt motiv for at Tom Hagen skulle ha drept konen, sier han til Dagbladet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag