Den tidligere Senterparti-lederen angrep Ap og sitt gamle parti både i Dagsrevyen søndag og i Politisk kvarter mandag morgen. Hun hevder at industrien er klar til å sette igang utbygging nå, men at politikerne bremser.

Haga kaller regjeringen for handlingslammet og mener de ligger langt bakpå i forhold til andre land med havvind.

Se hendelsen under:

- Vi er veldig langt bakpå. Med det tempo vi ser nå vil vi ikke se noe til dette før 2030-tallet, forklarte Haga i NRK-studioet mandag morgen.

Les også: Helt nødvendig å elektrifisere sokkelen med kraft fra land, ifølge oljeministeren

Haga, som siden i fjor har vært direktør i vindkraftbransjens interesseorganisasjon Norewa, mener Norge er i en fantastisk posisjon. Hun trekker frem flotte vindressurser, kompetanse og bedrifter som står klare.

- Det vi mangler er politiske beslutninger slik at bedriftene kan sette i gang, sa Haga.

Danmark, Tyskland, Belgia og Storbritannia er i gang, påpeker hun videre.

- Skottland lanserte 17 havvindlisenser for litt over en uke siden, mens olje og energidepartementet her i Norge sitter og diskuterer høringssvarene på en veileder.

Beskjeden fra den tidligere Sp-toppen er krystallklar.

- Tempo må opp, for vi blir hengende lengre og lengre etter.

- Det er uklokt fordi det krever mye mer kraft på land for å få strømprisene ned for vanlige folk og ikke minst for å utvikle en leverandørindustri som skal ta over etter oljenæringen, la Haga til.

- Du må henge bjella på riktig geit

Næringsminister Jan Christian Vestre deler Haga sin utålmodighet og trakk frem at nåværende regjering kun har sittet i 100 dager.

- Du må henge bjella på riktig geit. Vi har hatt åtte år med borgerlig regjering og det har skjedd veldig lite etter at Stoltenberg-regjeringen la frem loven i 2010, begrunnet han.

- Det har skjedd mer de siste 100 dagene vi har styrt enn de foregående åtte årene, la Vestre til.

Les også: Mener Oslo-byrådet bør slokke lysene på Holmenkollen: - Feil symboleffekt

Ifølge næringsministeren er Ap og Sp enig om at det er «elektrisk stemning» for å satse på flytende og bunnfast havvind.

- Det jobbes på høygir og det kommer løsninger på dette ganske snart, lovet Vestre i Politisk kvarter.

Uenigheter om hybridkabler

Diskusjonen om hybridkabler, altså der en kable går til land i Norge og en kabel til utlandet, har pågått den siste tiden.

Uenighetene om hybridkablene går blant annet på om strømmen bare skal gå til Norge eller også til utlandet.

Under mandagens sending fikk Vestre spørsmål om det er uenighet mellom regjeringspartiene som gjør at det tar mer tid enn nødvendig.

- Nei, det kommer vi til og bli enig om veldig snart. Det som haster er å bygge vindturbinene, svarte næringsministeren.

Les også: Slik leser du strømregningen din

Ap har tidligere uttalt at disse kablene ikke omfattes av Hurdalsplattformen, der partiene ble enige om nei til nye kraftkabler og samtidig åpnet for en storstilt satsing på havvind. Det er Sp uenig i.

– Sp er imot en hybridkabel fordi vi trenger kraften fra havvind til land i Norge. Slik at vi kan styrke vår egen kraftbalanse og fordi en slik hybridkabel i seg selv vil øke strømprisen til folk og industri i Norge, sa Marit Arnstad tidligere denne måneden.

I Politisk kvarter mandag morgen avkreftet Vestre uenighetene, og fortalte at arbeidet med kabler og konsesjonsbehandling skal begynne «veldig snart».

- Målet vårt er å få dette til på 2020-tallet, ikke 2030 som Solberg-regjeringen hadde tenkt, avsluttet Vestre.

Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) konkluderer i en rapport med at strømprisen blir høyere i Norge hvis strømmen fra vindturbinen også skal gå til utlandet, melder NRK.